Pltníctvo na Slovensku: Pozrite si naše najkrajšie regióny z hladiny riek

2021-07-02 08:01:00 |   |    | 

Jedným z prvých spôsobov prepravy našich predkov bolo pltníctvo. Kedysi na takýchto jednoduchých plavidlách splavovali po riekach materiál na výstavbu domov, potraviny, drevo z lesov alebo tovar na obchodovanie. Dnes sa už z tejto tradície stala obľúbená turistická atrakcia, ktorú môžete navštíviť na troch miestach na Slovensku.



 

Zánik pltníctva kvôli železniciam

Prvá zmienka o pltníctve na Slovensku pochádza z 11. storočia. Historici sa však domnievajú, že tieto jednoduché plavidlá sa u nás využívali už dávnejšie, iba sa to nikde písomne nezaevidovalo. V začiatkoch sa tieto lode robili z približne rovnakých kmeňov stromov, ktoré napevno priviazali k sebe. Potom sa ich spracovanie pomaly vylepšovalo a dnes majú už napríklad sedenie pre turistov a pri výrobe používajú aj iné materiály. Hlavný pltník potom korigoval smer plavby pomocou veľkej palice, ktorou pádloval a na menej hlbokých miestach sa odrážal od dna, aby tak poháňal plť.

Najdôležitejšou riekou na pltnícke splavy bol Váh. Tam sa totiž nachádzal hlavný obchodný uzol a vďaka tomu mohli dobre zásobovať tovarom celú oblasť v jej okolí. Najprv tento spôsob dopravy používali na splavovanie dreva, potom prevážali aj iný materiál. Pltníctvo vo veľkej miere využívali ešte aj v 19. storočí, keď takýmto spôsobom prepravovali tovar po celom území Uhorska. Zánik tohto remesla začal v období, keď sa začalo viac dariť železničnej doprave. Potom upadlo do zabudnutia, až mu nakoniec vrátili slávu pri premene na obľúbenú turistickú atrakciu.

 

Legendárne pltnícke klobúky

Pltníctvo patrilo k remeslám, ktoré sa dedili v jednej rodine z generácie na generáciu. Len málokedy tomuto povolaniu učili aj cudzích ľudí. Do partie ich brali iba v prípade, ak potrebovali pridať ďalšie plavidlo, ktorým by prepravovali tovar, alebo nemali v rodine vhodného potomka, ktorému by odovzdali svoje skúsenosti. Zaškolovanie nového pltníka bolo náročné. Často trvalo aj niekoľko rokov, pokiaľ sa naučil všetky grify a mohol splavovať rieku osamote.

V minulosti pltníctvo pokladali za prestížne povolanie, pretože mužom ponúkalo slobodu a spoznávali vďaka nemu často aj iné krajiny. Pltníci nosievali kroje z ich regiónu. No ich hlavným doplnkom bol klobúk. V Pieninách ho zdobili malými mušľami, ktoré našli počas svojich ciest. Za každú dlhšiu plavbu dostali jednu takúto ozdobu, ktorú si postupne pridávali na pokrývku hlavy.

 

Plte na Dunajci

Najznámejšiu pltnícku oblasť na Slovensku nájdete na Dunajci. Podľa historických odhadov ju využívali už v 2. storočí pred Kristom, keď sa niektorí zahraniční kupci plavili po Jantárovej ceste a obchodovali. Od roku 1950 začali organizovane prevážať aj ľudí. V súčasnosti sa po tejto rieke plaví niekoľko spoločností, ktoré vozia dovolenkárov a zoznamujú ich s ich nádherným regiónom. Tieto plte majú k sebe zviazané vyhĺbené kmene stromov, vďaka čomu vznikajú akoby korýtka, v ktorých sedia turisti.

Splav začína v Červenom Kláštore a postupne sa počas takmer dvoch hodín presuniete až do prielomu Lesníckeho potoka. Počas plavby sa môžete tešiť na úžasné pohľady na pieninskú prírodu. Nádherné je najmä pohorie Tri Koruny, ktoré pozostáva z trojice kopcov. Časť trasy prechádza až za poľské hranice. Cena celého lístka je 12 eur, študenti a dôchodcovia platia 9 eur, žiaci do 12 rokov majú lístky za 6 eur. V okolí sa nachádza veľa miest na ubytovanie a taktiež obľúbený kemping. Ak sa chcete ešte k rieke vrátiť, môžete na nej vyskúšať tiež plavbu v rafte.

 

Plte na Váhu

Na krásnu plavbu sa môžete tešiť aj na rieke Váh. Tunajšie plte prechádzajú popod hrad Strečno, vďaka čomu vám opäť doprajú nádherné výhľady. Rozdiel medzi plavidlami na Váhu a Dunajci je v tom, že v tomto prípade sú na drevo pripevnené drevené lavičky, takže sa vám cestuje pohodlnejšie. Splav rieky tam začali organizovať od roku 1999, väčšej popularite sa teší až v ostatných rokoch.

Začiatok plavby je na Pltisku Bariérová. Na plavidlách splavíte 7 kilometrov dlhý úsek a plavba bude v závislosti od vodnatosti rieky trvať 50 až 75 minút. Dospelí platia za jednu cestu 12 eur, deti do 12 rokov dajú za lístok 7 eur. Pred návštevou splavu sa informujte telefonicky o tom, či v daný deň robia nejaké plavby. Ak budete mať záujem, môžete si objednať aj občerstvenie na piknik, aby ste si na konci ešte chvíľku posedeli v obklopení krásnej prírody.

 

Plte na Orave

Rieku Orava v minulosti využívali na splavovanie dreva z okolitých lesov. Potom tam otvorili obchodnú cestu, ktorá tento región spájala s Poľskom. Pltníkom slúžila po dobu viac ako 800 rokov. Z hľadiska prepravy turistov ide o najmladšiu pltnícku oblasť. Medzi dovolenkármi je veľmi obľúbená, pretože počas plavby budete mať úžasný výhľad na Oravský hrad.

Tieto plte majú rovnaké sedenie ako pod Strečnom. Keďže sa na plavidlo vojde naraz len 12 ľudí, najlepšie je rezervovať si lístky telefonicky vopred. Štart splavu je v Hornej Lehote, kam vás po dohode odvezú z vybraných parkovísk autom. Plavba trvá jednu hodinu a dostanete k nej odborný výklad pltníkov. Cena pre dospelých je 15 eur, dôchodcovia a vysokoškoláci platia 12 eur a ostatní študenti a deti majú lístky v cene od 10 do 6 eur.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa