Aj pod Tatrami sme mali svoj STONEHENGE!

2021-07-27 12:00:00 |   |    | 

Megalitická stavba pod Tatrami! Unikátny objav prekračujúci hranice mesta, regiónu i krajiny sa podaril trojici nadšencov z OZ Nezdolný Vrch, ktorá po dôkladnom výskume zdokumentovala existenciu výnimočnej megalitickej stavby neďaleko Kežmarku. Nazvali ho „Tatranský Stonehenge“ a výsledky svojej viac ako desaťročnej výskumnej práce predstavili verejnosti prostredníctvom výstavy na Kežmarskom hrade.



 

Príbeh megalitickej stavby pod Tatrami sa začal odvíjať od jednej jedinej doposiaľ objavenej a zachovanej fotografie z knihy kežmarskej historičky Nory Barátovej. „Bolo to doslova dobrodružné pátranie, mali sme síce rôzne indície, ale na hlavné odhalenie sme si museli počkať naozaj takmer 10 rokov. Potom nám už tie kamienky mozaiky začali do seba zapadať a my sme sa nestačili diviť, čo odkrývame. Miesto pri Kežmarku, na ktorom pôvodne stálo päť balvanov sa podarilo presne lokalizovať a následne aj archeoastronomicky preskúmať. Použitím dostupného astronomického softvéru a výskumom priamo v teréne sme postupne objasnili funkciu tejto stavby. Vytvorili sme podľa toho Tatranský kalendár, ktorý je funkčný dodnes a potvrdzuje meranie času dávnymi obyvateľmi Kežmarku a jeho okolia. A nielen to. Je to kalendár, ktorý bude platiť aj o tisíc rokov,“ podotýka Rastislav Ferulík, predseda Občianskeho združenia Nezdolný Vrch, vyštudovaný geodet a kartograf, ktorý voľný čas venuje skúmaniu histórie Kežmarku.

„Vo vedeckých knižniciach, lýceách, historických archívoch sme strávili mesiace času a podarilo sa nám zhromaždiť veľké množstvo zachovaných historických dokumentov, ktoré dané miesta opisujú a dokumentujú v histórii osídlenia mesta Kežmarok. Zaujímavým zistením potvrdzujúcim naše skúmanie boli dokumenty Juraja Buchholtza mladšieho, ktorý už v roku 1725 uverejnil texty týkajúce sa balvanov na Michalskom poli a ich funkcie. Už jemu bolo jasné, že naši predchodcovia ich využívali na orientáciu v čase a využívali to najmä pri hospodárení.Myslím, že výsledky tohto rozsiahleho výskumu ponúkajú úplne nový pohľad na význam a jedinečnosť nášho regiónu v dobách staroveku. Môže to byť úžasná vec a myslím, že aj z pohľadu cestovného ruchu zaujímavý magnet na turistov. Aj preto sme sa snažili spracovať výsledky čo najzaujímavejšie a s použitím tých najmodernejších technológií,“ doplnil Martin Krasuľa z o.z Nezdolný Vrch.

Zaujímavým spestrením výstavy sú 3D modely najvýznamnejších artefaktov (sekeromlat, klčovnica, bronzové meče, otomanská keramika a bumerang) nájdených v regióne severného Spiša.

Výstava Tatranský Stonehange, ktorú sprístupnili vďaka ústretovosti vedenia Kežmarského múzea v priestoroch Kežmarského hradu, má rozprávkový podtitul Kráľ času. Nie náhodou. „Asi každý pozná povesť, v ktorej sa opakujú štyri základné prvky – Sklený vrch, veľký oheň, okolo neho 12 postáv a mocný vládca Kráľ času. Podľa nášho názoru pravdepodobne jediným miestom na Slovensku, ktoré možno s touto povesťou stotožniť, je Jeruzalemský vrch alebo Jeruzalemberg v Kežmarku,“ dodáva tretí z nadšencov - Michal Gemza. Jeruzalemberg bol podľa zistených informácií druhým miestom v Kežmarku a okolí, kde sa podobné megality ako na Michalskom poli mali nachádzať. Okrem výstavy Tatranský Stonehange, ktorá bude v priestoroch Kežmarského hradu otvorená do konca novembra 2021, pracujú členovia OZ na zhrnutí a knižnom vydaní výsledkov celého archeo-

astronomického a historického výskumu a ich veľkým prianím je podrobnejší archeologický prieskum oboch lokalít.

 

o.z. Nezdolný Vrch

Činnosti spojené s o.z. Nezdolný Vrch siahajú ešte pred jeho založenie v roku 2016, keď jednotliví členovia združenia z vlastného záujmu o históriu okolia Kežmarku začali s historickým výskumom miest, ktoré boli donedávna odkázané takmer na zabudnutie. Pozornosť venovali najmä lokalite Jeruzalemský vrch (dnes miesto bývalého amfiteátra), kde v minulosti stálo hradisko s akropolou a lokalite Michalské pole, kde sa nachádzala megalitická stavba – „Tatranský Stonehenge“, ktorá bola svojou funkciou podobná svetoznámemu Stonehenge v Anglicku. V roku 2016 bola vypracovaná a prezentovaná komplexná štúdia revitalizácie Jeruzalemského vrchu spolu s lesoparkom, ktorá bola
predstavená vedeniu mesta Kežmarok.

V súčasnosti pracujú členovia OZ na rozšírenej štúdii Archeo-lesoparku zahrňujúcu aj samotný amfiteáter ako aj areál niekdajšieho hradiska Jeruzalemberg. Prvotným zámerom je podrobný archeologický výskum a návrh na vznik areálu lesnej pedagogiky, obnovu niektorých častí hradiska, vybudovanie „strážnej“ vyhliadkovej veže priamo v priestoroch bývalého amfiteátra, vybudovanie vstupnej brány pod akropolu a pod .

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa