Slovensko je krajinou unikátov: Týmito tromfneme aj zahraničie

2021-08-31 12:01:00 |   |    | 

Často si vôbec neuvedomujeme, aké unikáty skrýva Slovensko. Viacerými z nich by sme pokojne mohli konkurovať aj svetovým atrakciám. Videli ste z nášho zoznamu aspoň polovicu?



 

Stovky hradov, zámkov, zrúcanín a kaštieľov

Všetci hovoria o údolí rieky Loiry, ale ani my sa nemusíme hanbiť za zastúpenie šľachtických sídiel na našom území. Dokopy máme na Slovensku 220 hradov a zrúcanín a vyše 400 kaštieľov. Medzi najvzácnejšie patrí Bojnický zámok, ktorý cudzinci porovnávajú s Neuschwansteinom. Spišský hrad je zas najväčším stredovekým hradom v Európe a Devín zohral dôležitú úlohu v našich dejinách. Kaštieľ v Betliari patrí medzi naše najzachovalejšie sídla a nájdete v ňom napríklad múmiu alebo vypchávky exotických zvierat.

 

Takmer sedemstoročný podnik

Len málo firiem vo svete sa môže pochváliť takouto tradíciou. Kremnickú mincovňu založili v roku 1328. Odvtedy ju nezastavil žiaden režim a peniaze tam vyrábajú až dodnes. Okrem tradičných platidiel tam robia aj pamätné mince. Mnohé z ich vzácnych výtvorov si môžete pozrieť v múzeu, ktoré je najväčšou numizmatickou zbierkou na Slovensku. I keď sa ani v súčasnosti výroba nezastaví, nie je to už také ako v minulosti, lebo čoraz viac ľudí platí kartou. To najlepšie obdobie zažila mincovňa v ére Márie Terézie.

 

Vlčie hory

Tento názov sa už oficiálne nepoužíva. Vlčie hory existovali v 16. storočí a rozprestierali sa na hraniciach s Ukrajinou a Poľskom. V súčasnosti ich poznáte pod označením Národný park Poloniny. Tak ako v minulosti, aj teraz sa vyznačuje divokou prírodou. Pre ľudí to bola kedysi trochu nezaujímavá oblasť, preto do nej vôbec nezasahovali. A práve vďaka tejto nevšímavosti sa tu podarilo uchovať pravú pôvodnú divočinu. Podľa odborníkov majú najstaršie stromy vyše tisíc rokov. Taktiež je to oblasť známa výskytom viacerých vzácnych zverov. Vo voľnej prírode tam uvidíte divoké kone, rysov, pozor dávajte na medvede. Tešiť sa môžete na srny a jeleňov, ktoré si užívajú toto krásne prostredie a pri troch troche šťastia uvidíte aj bobry či menšie stádo zubrov.

 

Krajina minerálnych prameňov

Tak ako vynikáme vysokým počtom hradov a zámkov, rovnaký unikát si držíme aj v prírodnej oblasti. Na Slovensku sa nachádza až 1657 minerálnych prameňov. Viaceré z nich sú v odľahlých horských častiach a nevyužívajú sa. Tie najvzácnejšie však pomáhajú pri liečbe. Ak máte chuť ochutnať takúto čistú pramenitú vodu, buďte obozretní. Pokiaľ nie sú odborne testované, tak z prameňov radšej nepite. Konzumácia niektorých z nich totiž môže z dlhodobého hľadiska spôsobiť vážnejšie zdravotné problémy. Kvalitu najspoľahlivejšie rozoznáte podľa toho, či sú súčasťou kúpeľnej liečby. Ochutnať tak môžete vodu v Brusne, Piešťanoch alebo v Bardejove. Pokiaľ máte radšej termálne pramene a kúpanie sa v horúcej vode, v tom prípade vyskúšajte napríklad Liptovský Ján alebo Bešeňovú.

 

Podhájska ako Mŕtve more

V posledných týždňoch znepokojili ľudí správy o rádioaktivite vody v Podhájskej. Odborníci však dovolenkárov upokojujú, že sa kúpania na tunajšom kúpalisku nemusia obávať, pretože nepredstavuje takmer žiadne nebezpečenstvo. Aspoň sprostredkovane si tak môžete splniť sen o kúpaní v Mŕtvom mori, ktoré pomáha najmä pri kožných ťažkostiach. Rovnaké zloženie má totiž aj voda v Podhájskej, kde si oddýchnete v niekoľkých zážitkových bazénoch.

 

Kamzík tatranský

Pre nás sa stali kamzíky bežnou súčasťou horskej prírody a už tak nevnímame ich výnimočnosť. V skutočnosti máme doma naozajstný unikát. Z odborného hľadiska sú totiž endemitom, keďže sa vyvíjali oddelene od iných európskych druhov. Kamzíky žijú aj v Nemecku a Rakúsku, u nás majú trošku inú podobu a najmä dokážu zdolávať aj komplikovaný tatranský terén. Pri poslednom prepočte ich bolo už len približne tisíc.

 

Najvýznamnejšie uhorské mesto

Keď sa spomína Uhorsko, často sa hovorí o Viedni, Budapešti a Bratislave. No v skutočnosti jeho predstavitelia zanechali pečať aj v srdci Slovenska. V najlepšej ére pokladali Banskú Štiavnicu za jedno z najviac prosperujúcich miest v krajine. Teraz je zas veľkým turistickým lákadlom, keďže tam v dobrom zmysle slova zastal čas. Staré uličky a námestie pôsobia, akoby sme sa tadiaľ prechádzali v dávnej minulosti. Navyše v okolí sa nachádza nádherná príroda s tajchami, ktoré vznikli pri ťažbe.

 

Orloj so slnečnými hodinami

Perlu celých Kysúc nájdete v Starej Bystrici, ktorú zdobí jeden z dvoch slovenských orlojov. V takejto podobe ho neuvidíte nikde inde na svete, pretože ako jediný ukazuje na slnečných hodinách presný čas. Zároveň je najväčšou drevenou sochou tohto druhu na našom území. Predstavuje podobizeň sediacej sedembolestnej Panny Márie, ktorá je patrónkou Slovenska.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa