Tip na výlet: 5 najzaujímavejších baníckych lokalít na Slovensku

2022-03-29 12:00:00 |   |    | 

Na Slovensku máme niekoľko významných baníckych oblastí. Hoci sa v súčasnosti ťaží už len na niektorých z nich, ani staré bane neupadli do zabudnutia. Viaceré z nich sprístupnili pre verejnosť a stali sa dôležitými technickými pamiatkami.



 

Slovenská banská cesta

Prvou zaujímavosťou je Slovenská banská cesta, ktorá združuje všetky dôležité oblasti, kde sa v minulosti ťažilo uhlie alebo polodrahokamy. Začiatok je pri Bratislave, odtiaľ postupne autom alebo vlakom prejdete až do Prešova. Celkovo je trasa rozdelená na sedem častí, ktoré si môžete naplánovať aj ako samostatné výlety. Počas jednotlivých zastávok sa pozriete do múzeí, uvidíte bývalé štôlne a najmä sa prejdete starými baňami. Tam pochopíte, ako ťažko pracovali naši predkovia a najmä ako v minulosti spracovávali rôzne rudy.

 

Banská Štiavnica

Najviac pamiatok baníckeho charakteru uvidíte v Banskej Štiavnici. Prím hrá bývalá štôlňa Bartolomej a Banské múzeum, kde sa počas hlavnej časti prehliadky dostanete priamo do podzemia. Je to vôbec najlepšia ukážka banských priestorov, aké máme na Slovensku. Pred vstupom dostanete plášť, baterku a helmu. Potom sa už prejdete priamo chodbami a štôlňami, uvidíte priestory, ktoré využívali baníci na oddych či jedenie a dozviete sa všetky dôležité informácie o tom, ako sa vyvíjala táto práca od začiatku jej histórie. V Banskej Štiavnici je tiež Mineralogické múzeum s malou baníckou chodbou a klopačku, pomocou ktorej v minulosti zvolávali baníkov do práce. V okolí mesta je tiež niekoľko tajchov, ktoré vznikli práve kvôli baníckej činnosti.

 

Špania Dolina

Z Banskej Štiavnice sa presuňte aj do Španej Doliny, ktorá taktiež zohráva dôležitú úlohu v dejinách baníctva. Medzi turistami sa preslávila najmä kvôli náučnému chodníku, ktorý prechádza hneď popri niekoľkých zaujímavostiach tohto druhu. Celý okruh má sedem zastavení. Začínate pri dennej štôlni, potom prejdete k baníckemu domu a k ďalším šachtám. Počas vychádzky sa dostanete aj na vyhliadkový bod, z ktorého budete mať nádherný pohľad na celú lokalitu. Cesta je veľmi jednoduchá a vhodná aj pre rodiny s malými deťmi v kočíkoch. Celá vychádzka trvá dve až štyri hodiny.

 

Gelnica

Ďalšia známa banícka oblasť sa nachádza na Spiši. Jej centrom je mesto Gelnica, kde sa v budove starej radnice nachádza múzeum venované histórii tohto odvetvia. Prostredníctvom pracovných nástrojov a ďalších  predmetov spoznáte život a prácu gelnických baníkov od obdobia vlády Márie Terézie až d súčasnosti. K múzeu patrí aj visuté pracovisko – štôlňa Jozef, ktorá sa nachádza pri Turzovskom jazere. Na tomto mieste sa dostanete priamo do podzemia a prejdete sa po kilometrovom chodníku.

 

Kremnica

Jednou z významných baníckych oblastí je aj Kremnica, kde sa história ťažby začala rozvíjať už v 13. storočí. Kedysi tam dokonca dolovali aj zlato. V meste uvidíte pozostatky bývalej klopačky a v okolí tiež viaceré dnes už opustené šachty. Pre verejnosť je sprístupnená štôlňa Andrej, ktorú sa podarilo zachovať v najlepšom stave. Kvôli ťažbe zlata v Kremnici vznikla tiež mincovňa, ktorá už takmer sedem storočí nepretržite vyrába minciarske produkty.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa