Kam na Slovensku na chatu? Vybrali sme pre vás 5 top lokalít

2022-03-31 12:30:00 |   |    | 

Na Slovensku máme toľko čarovných miest. V lone prírody. S výhľadmi, pri ktorých zabudneme na všetky starosti bežných dní. S jedinečnými možnosťami na výlety, turistiky, dobrodružstvá... Ak by sme mali vybrať len zopár miest, ktoré by sme vám odporučili, pokiaľ by ste sa radi na pár dní stratili niekde na chate mimo civilizácie, boli by to nasledovné:



 

1. Tatranská Lomnica

Máte sto chutí vypadnúť na chvíľu mimo civilizácie? Užiť si pokoj, ničím nerušený oddych a krásne prostredie? Zamierte do Tatranskej Lomnice. Hlavu si môžete prečistiť počas túry na Hrebienok, Vodopády Studeného potoka, či na Rainerovu, Zamkovského a Téryho chatu…  A ak si chcete dať naozaj do tela, hor sa na taký strmší výstup na Skalnaté Pleso. Deti vás možno zlomia na oddychový výlet lanovkou na Lomnický štít. No a v zime tu môžete zažiť lyžovačku s najvyšším možným prevýšením na Slovensku. Až 1308 metrov. Ak sa vyveziete až do Lomnického sedla, bude to celkom adrenalín.

V týchto končinách na vás čakajú mnohé chaty. Desiatky. S vlastným apartmánom a kuchynkou, ako stvorené pre rodiny či skupiny priateľov. Takisto tradičné drevenice i luxusné, priam rozprávkové zruby s wellness. Možnosti sú naozaj pestré, tak prečo sa sem nevybrať na najbližšiu dovolenku?

 

2. Roháče

Roháče sú obľúbené pre svoje zelené kopce a lúky, dlhočizné hrebeňovky, skalné útvary. Častými cieľmi turistov sú Baranec, Baníkov, Plačlivé či Roháčske plesá. V zime sú zase plné svahy lyžiarov v stredisku Roháče Spálená. Zregenerovať sa po aktívnom dni môžete v neďalekom Thermal Parku Oravice.

Dole v dedinkách vás dostane tá pravá vidiecka atmosféra. Ubytujte sa na pár dní v malebných drevených chatkách v blízkosti lesa. V dreveniciach v tradičnom štýle. Alebo v novopostavených chatách s moderným vybavením či štýlových zruboch s wellness službami. Špeciálnym zážitkom môže byť ubytovanie na bývalom gazdovstve, alebo v zrube, kde sa prelínajú útulnosť, tradície a moderný komfort. Čo by ste si vybrali vy?

 

3. Čičmany

Čo si predstavíte ako prvé, keď niekto zmieni Čičmany? Maľované dreveničky. Miesto, kde zastal čas. Tradície, zvyky a jedinečnú atmosféru. Áno a k tomu všetkému ešte krásnu prírodu a bohaté možnosti na turistiky (Strážov, Kľak, Temešská skala, vodopády…). V zime zase skvelá lyžovačka.

Poďte na chatu do Čičmian a ubytujte sa priamo pod fatranskými končiarmi alebo Strážovskými vrchmi. V pamiatkovej zóne. Pod lesom. Alebo priamo pod lyžiarskym svahom. Zložte sa na pár dní v tradičnej chalupe alebo maľovanej drevenici. Po aktívne strávenom dni si budete užívať útulné priestory, dýchajúce tradíciami. Ak dovolenka na Slovensku, tak toto je horúci kandidát.

 

4. Donovaly

Sú jedným z hlavných východiskových bodov na túry v Nízkych Tatrách. Čakajú vás tu menej ťažké trasy (výstupy na vrchy Nová hoľa a Zvolen), ale i desiatky kilometrov dlhé hrebeňovky. Je len na vás, ako veľmi ste dobrodružne naladení. Ak sem prídete i s bicyklami, tak potom hor sa na zdolávanie desiatok kilometrov cyklotrás. No a v zime by bolo škoda nevyužiť vynikajúce snehové podmienky v lyžiarskom stredisku Park Snow Donovaly. Za rodinnou zábavou sa vyberte do Fun Arény Donovaly s atrakciami pre malých i veľkých. Bobová dráha, trampolíny, vodný svet…

Ak hľadáte nadštandardné ubytovanie na Slovensku, uprostred krásnej prírody, so špičkovými službami, tak tu ste správne. Donovaly sú posiate menšími i väčšími chatami pre rodiny a partie. Štýlovo a komfortne zariadené. So saunou, vírivkou či kúpacou kaďou. S altánkom, tenisovým kurtom, trampolínami, detským ihriskom. Bývať môžete v tichej časti lesa. Hneď vedľa lyžiarskeho strediska. Prípadne v susedných dedinkách na Liptove s jedinečnou atmosférou.

 

5. Štiavnické vrchy

Čarovný kraj pod Sitnom. V ktorom stále panuje atmosféra časov dávno minulých. Na svoje si tu prídu milovníci histórie, výletov a turistiky. Vyberte sa ku jazerám Počúvadlo či Klinger. Alebo na Banskoštiavnickú kalváriu. Vystúpte si na bájne Sitno.

Bývať môžete v malebných romantických chatkách. V tichom prostredí. V srdci pamiatkovej rezervácie. Obklopení lesmi a tajchami. Zažívať večerné grilovačky a varenie guláša na záhrade s výhľadom na Štiavnické vrchy. Máte záujem o niečo špeciálne? Potom vyskúšajte špeciálny typ ubytovania v stanových chatkách. Tzv. Forest Glamping. Navyše so súkromnou vírivkou. No komu by sa to nepáčilo?

Tak čo, inšpirovali sme vás? Ktoré zo zmienených končín Slovenska poctíte najbližšie obdobie svojou návštevou? Nech už sa rozhodnete akokoľvek, veríme, že vaša predstava o pohodovej dovolenke na chate v horách sa premení na realitu.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa