Päť tipov na skvelú túru v slovenských horách: Aj s kočíkom!

2022-06-06 07:30:00 |   |    | 

Kto rád chodí na dovolenky alebo výlety, toho nezastaví ani narodenie dieťatka. V súčasnosti majú už rodiny tak široké možnosti na cestovanie s bábätkami, že problémom nie sú ani túry s kočíkmi. Vyberte si niektorú z týchto možností a využite ideálne letné počasie na prechádzky v prírode v obklopení stromov, ktoré prospievajú aj drobčekovi.



 

Popradské pleso

Viacero vhodných turistických trás nájdete dokonca aj vo Vysokých Tatrách. I keď sa to na prvý pohľad nezdá, k niektorým zaujímavým miestam vedie klasická asfaltová cesta, ktorou jednoducho prejdete aj s kočíkom. Prvým tipom je Popradské pleso. K jazeru a chate vedú dva chodníky, no jeden začína v Štrbskom Plese a ten by ste prešli iba s nosičom. Ak máte so sebou kočík, čo je pre malé dieťatko pohodlnejšie, v tom prípade si zvoľte radšej cestu od električkovej zastávky Popradské pleso.

Tú využívajú aj zásobovacie autá, takže sa pohodlne po niečo vyše hodinke dostanete až do cieľa, kde sa môžete prejsť ešte aj po brehoch jazera. Po ceste máte odbočku na Symbolický cintorín. Tento chodník síce nie je prispôsobený pre kočíky, ale môžete sa s partnerom vystriedať a ísť si ho pozrieť postupne každý sám. Rovnako ak má jeden z vás chuť na náročnejšiu turistiku, od Popradského plesa vedie niekoľko chodníkov. Zatiaľ čo s dieťatkom počkáte pri chate, ten druhý si zájde napríklad na Rysy.

 

Sliezsky dom

Podobná cesta ako na Popradské pleso vedie od spodnej stanice lanovky v Starom Smokovci až na Hrebienok, kde si môžete zájsť až k Rainerovej útulni. Ak ste v lepšej kondícii, potom si vyberte túru k Sliezskemu domu. Cesta je taktiež asfaltová, ale má väčšie prevýšenie. Jej začiatok je pri parkovisku v Tatranskej Polianke a výstup trvá pokojným tempom viac než dve hodiny. Na mieste budete mať perfektný výhľad na Gerlachovský štít a môžete sa prejsť popri Velickom plese.

Tam je už však klasický horský chodník, takže buď si vezmete nosič, alebo sa opäť pri prechádzke vystriedate. Oddýchnuť si môžete v tunajšej reštaurácii, alebo sa ubytujte v hoteli a zostaňte tam dlhší čas. Jeden z vás môže odtiaľ stále zájsť na nejaký výlet. Dokonca so sprievodcom môžete vyjsť priamo na Gerlach. Ak by ste po výstupe ku Sliezskemu domu boli unavení, zvezte sa naspäť do Tatranskej Polianky minibusom.

 

Kvačianska dolina

Pri ďalšom tipe sa presuňme na Liptov, kde je nepochybne jedným z najobľúbenejších cieľov Kvačianska dolina. Ak si spomínate na známe fotografie starého mlyna uprostred lesov, popri ktorom tečie potok, presne ten môže byť cieľom vašej túry. Okruh prepája Kvačiansku s Prosieckou dolinou, pre kočíky je však vhodná iba prvá časť. Potom by ste museli použiť nosič, pretože terén nie je rovný.

Ak sa chcete vybrať na jednoduchšiu prechádzku, prejdite teda tú časť trasy, ktorá vás privedie ku mlynu z 19. storočia. V súčasnosti je už vyhlásený za technickú pamiatku. Návštevníci sa tam dozvedia informácie o tom, ako sa kedysi robila múka. Takže kým si vy s dieťatkom pozriete toto krásne miesto, ostatní môžu pokračovať v okruhu a vy sa potom vrátite späť po pôvodnej ceste.

 

Náučný chodník Stratenský kaňon

Zaujímavé možnosti máte aj v Slovenskom raji. Známy je najmä Stratenský kaňon, ktorý je vo veľkej časti priechodný pre vozičkárov a kočíky. Dostanete sa naň z obce Stratená, kde môžete pokojne začať od vlakovej stanice. Napojte sa na náučný chodník, ktorý vedie krásnou prírodnou oblasťou. Prístupný je aj pre cyklistov, takže partner alebo vaši blízki ho môžu prejsť aj týmto spôsobom. Prípadne ak majú záujem, môžu sa pripojiť na niektorý z náročnejších chodníkov, kde sa nachádzajú aj výstupy po rebríkoch.

 

Sitno

Na viacero kopcov existuje hneď niekoľko trás, ktoré si môžete vybrať na výstup. Niektoré sú klasické turistické, ale stačí ísť z druhej strany a prejdete sa po asfaltovej ceste. Takúto možnosť máte aj pri vrchu Sitno. Potrebujete sa dostať na cestu, ktorá vedie cez obec Svätý Anton a usadlosť Rovne. Tam odparkujete a vyberiete sa na približne hodinovú vychádzku až na vrchol. Tešiť sa môžete na nádherný výhľad.

 

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa