Leto vo Vysokých Tatrách: Nový splav a pravidlá týkajúce sa psov + TOP rady na prežitie

2022-07-09 10:00:00 |   |    | 

Od 15. júna sú vo Vysokých Tatrách po zimnej uzávere opäť sprístupnené turistické chodníky. S novou sezónou očakávajú predstavitelia TANAPu a záchranárov opätovne zvýšený nárast turistov. Návštevníkom Tatier preto pripomínajú dodržiavanie všetkých pravidiel a dôsledné plánovanie túr.



 

Nový splav odporúčajú len skúseným vodákom

Turisti majú k dispozícii dokopy až 600 kilometrov turistických chodníkov. Návštevníci sa dostanú takmer do všetkých častí, obmedzenia platia len pre oblasti, ktoré sú uzavreté kvôli vzácnej biodiverzite. Tento rok navyše pripravili novinku pre vodákov. Pre nich sprístupnili ďalší úsek rieky Belá. Riaditeľ TANAPu Pavol Majko však upozorňuje na to, že je vhodný len pre naozaj skúsených turistov. „Apelujeme na to, že tento splav je náročnejší. Preto by ho istotne nemali skúšať návštevníci, ktorí na to nemajú dostatok skúseností. Tento úsek Belej je divoký a pre amatérov tam hrozí veľké riziko nešťastia. Momentálne však nie je splav zjazdný, keďže kvôli horúcemu počasiu a minimu zrážok je stav vody nízky a neumožňuje plavenie,“ povedal Pavol Majko. Najlepším obdobím na raftovanie je jar, keď je tam najviac vody z topiaceho sa snehu.

 

So psom sa čoskoro nedostanú na všetky chodníky

Pavol Majko z TANAPu avizoval aj zmeny, ktoré sa budú týkať našich domácich miláčikov. Tí narušujú prirodzené prostredie a navyše môžu zaniesť ochorenia, ktoré by mohli ohroziť tunajšie zvieratá. Turisti často zabúdajú na to, že psov môžu mať na túru iba na vôdzke. Vďaka tomu ich majú pod kontrolou a nezachádzajú mimo vyznačených chodníkov. V blízkej budúcnosti však plánujú nariadiť jedno dôležité obmedzenie. „Pripravujeme limitovanie návštevníkov, ktorí majú so sebou štvornohého miláčika. Plánujeme prezónovanie územia, takže na časť chodníkov sa dostanú so psíkom na vôdzke, no vo vysokohorskom prostredí alpínskeho stupňa sa už nebudú môcť pohybovať z dôvodu naháňania divokých zvierat alebo zavlečenia nebezpečných chorôb,“ priblížil zmeny, ktoré nás onedlho čakajú. Jedným z dôvodov tohto rozhodnutia je i strach niektorých návštevníkov, ktorí mali obavu z voľne sa pohybujúcich psov. Riaditeľ prezradil, že v minulosti už zažili kuriózne situácie, keď si turisti so sebou doniesli napríklad fretku, králika, mačku i kozu.

 

S odpadkami sa správame čoraz zodpovednejšie

Tak ako každý rok, aj tentoraz TANAP upozorňuje na správanie sa turistov v národnom parku. „Počas turistiky sme na návšteve prírody a k nášmu hostiteľovi by sme sa tak mali správať so všetkou úctou. To znamená, že za sebou nenechávame odpadky, nerobíme zbytočný hluk, neplašíme a nekŕmime zvieratá, nezakladáme oheň, nezbierame plody a huby a netrháme rastliny,“ povedal Pavol Majko. Dobrou správou však je, že správanie dovolenkárov sa uberá správnym smerom. Počas každoročného upratovania prírody v okolí chodníkov zistili, že počet odpadkov sa znižuje, osveta skutočne zabrala a správame sa teda zodpovednejšie.

 

Aj v lete sa nájdu lokality so snehom

Pred túrou do Vysokých Tatier, ale aj do iných národných parkov by ste si mali uvedomiť dve základné veci. Prvou je vaša kondička. Nezachádzajte za svoje limity a aj keď ste skúsenými športovcami, no ráno sa fyzicky necítite stopercentne, radšej si odložte výlet na iný deň. Rovnako ak nemáte počas výstupu dobrý pocit, nie je hanbou vrátiť sa späť a skúsiť to inokedy. Druhou vecou je potrebné vybavenie. Zistite si, do akého terénu idete a prispôsobte tomu oblečenie i obuv. V niektorých oblastiach našich veľhôr sa totiž nachádza sneh až do polovice leta. Záchranári upozorňujú na to, aby ste sa nikdy nedali zlákať a nešmýkali sa na zasnežených plochách. Často sa totiž končia zrázom alebo zle viditeľnými kameňmi, pred ktorými nedokážete zabrzdiť a privodíte si nepríjemné zranenia. Nezabudnite na nabitý mobil, aplikáciu HZS, dostatok tekutín a počas horúcich dní aj na pokrývku hlavy.

 

Turisti upozorňujú na medveďov aj v zónach, kde prirodzene žijú

Veľkým lákadlom pre návštevníkov TANAPu je stretnutie s divokými zvieratami. V nižších polohách môžu vidieť najmä líšky, ale vo vyšších už stretávajú aj kamzíkov či svište, čo je pre nich veľkým zážitkom. Pavol Majko upozorňuje na to, aby sme počas túr nezabúdali, že vchádzame do ich prirodzeného prostredia a tak by sme sa ku nim mali správať. Ľudia totiž najmä v posledných rokoch veľmi citlivo reagujú na stretnutie s medveďmi. Podľa riaditeľa TANAPu sa im už dokonca stalo, že turisti volali na číslo tiesňovej linky aj kvôli tomu, že nášho najväčšieho cicavca videli v Kôprovej doline. Toto miesto je však jeho prirodzeným domovom, preto musíte počítať aj s možnosťou, že by ste ho tam mohli zazrieť. Dotyčným turistom potom musia vysvetľovať, že to je úplne v poriadku, keďže sa nepohybuje trebárs v centre mesta. Riziko útoku je podľa Majka nízke, pretože medveď je plachý a z minulosti mali takú skúsenosť, že dokonca čakal na čistinke, pokiaľ prejde skupina ľudí a až potom mal pocit bezpečia a pokračoval vo svojej ceste.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa