5 originálnych miest pre každého dobrodruha

2022-08-04 12:01:00 |   |    | 

Pre to najlepšie obvykle treba čosi obetovať, a to platí aj v prípade originálnych zážitkov. Dobrodruhovia sú za čímsi novým ochotní prejsť aj pol zemegule, pritom unikátne potešenie pre všetky zmysly nájdu aj doma. Známy cestovateľ Milan Bardún ho hľadal v Bratislave a objavil pri tom päť úžasných lokalít, o ktorých netuší ani väčšina domácich.



 

8840 krokov, 5 unikátnych miest, nespočetne zážitkov a na konci poklad – taká bola cesta známeho influencera Milana bez mapy po unikátnych miestach Bratislavy. Vydajte sa po jeho stopách aj vy, užite si odvážne dobrodružstvo s vášňou a energiou a na konci vás čaká pivo Dobrodruh, ktoré je nefiltrované, ako zážitky každého objaviteľa.

 

1. Strmá cesta

Svoje dobrodružstvo začnite pred parlamentom, odkiaľ vedie prudko nadol Strmá cesta. Je to jediný zachovaný chodník, spájajúci Dunaj a hradný kopec, a tvorí ho 338 schodov, ktoré fungujú už viac ako 100 rokov. Sú obkolesené divo rastúcou zeleňou, a tak tu objavíte unikátnu oázu uprostred Starého Mesta.

Zaujímavosť: Legenda vraví, že tu zvykli trénovať vysokohorské lezci. Ak sa chcel niekto vydať na expedíciu, musel vraj zvládnuť aspoň desať opakovaní týchto schodov.

 

2. Lezecká stena Platňa

Schody na Strmej ceste vyúsťujú pri električkovom tuneli na Žižkovej ulici. V ich záverečnej časti sa vpravo nachádza ďalší bratislavský prírodný unikát – tzv. Platňa. Objaviť túto 10-metrovú žulovú skalu v srdci Bratislavy je tiež takým malým dobrodružstvom. Prezradíme však, že k nej vedie chodník. Len ho treba nájsť!

Zaujímavosť: Platňa sa využíva aj ako lezecká stena, vhodná tiež pre začiatočníkov. Odchovala už niekoľko generácií lezcov!

 

3. Mikulášsky cintorín

Vpravo od schodov kúsok od tunela sa nachádza aj neveľký Mikulášsky cintorín, o ktorom vie len málo Bratislavčanom. Patrí pritom k najkrajším v meste – zarastené cestičky a staré náhrobky majú unikátnu atmosféru. Na mnohých už neprečítate, komu patrili, vďaka zachovaným symbolom na náhrobkoch však môžete hádať aspoň ich profesiu. Kliešte označovali kováčov, kotvy zas tých, čo pracovali s vodou či Dunajom.

Zaujímavosť: Podľa legendy by mal byť na cintoríne pochovaný aj slávny sochár Franz Xaver Messerschmidt či Viktória Schmidtová, údajne najkrajšia žena v histórii mesta!

 

4. Nultý poludník

Originálny Greenwichský alebo nultý poludník síce vedie ďaleko od Slovenska, medzi mostom SNP a River Parkom však môžete vidieť jeho bratislavskú verziu. Vytýčil ho okolo roku 1733 uznávaný slovenský kartograf Samuel Mikovíni, keď potreboval východiskový bod pre svoje mapy. Dnes toto miesto označuje kovová lišta a pamätník.

Zaujímavosť: Rôzni kartografi využívali v minulosti vlastné nulté poludníky, a tak má ten svoj aj Paríž, Amsterdam, Rím či Petrohrad.

 

5. Pub U čerta

Poslednou Milanovou zastávkou bol pub U čerta, kde si užil svoju zaslúženú odmenu – pohár čapovaného limitovaného piva Dobrodruh na počesť Mórica Beňovského, ktorý má na svojom konte viacero cestovateľských „naj“. Ako prvý Európan sa plavil v severnom Pacifiku, ako prvý Slovák navštívil štyri kontinenty a ako prvý človek zjednotil Madagaskar.

Beňovský pochádzal z mesta Vrbové neďaleko Piešťan, a tak niet divu, že práve jeho osobnosť inšpirovala pivo Dobrodruh, ktoré navarili sládkovia z Pivovaru Šariš v spolupráci s piešťanským remeselným pivovarom ŽiWell. Pivo je nefiltrované rovnako ako zážitky každého dobrodruha a má jasnú žltú farbu ako slnečné lúče Madagaskaru, kde bol rodák z Vrbového kráľom.

Letný špeciál Dobrodruh je India Pale Lager – teda spodne kvasený ležiak s obsahom alkoholu 5 percent a stupňovitosťou 11,6. Uvarili ho z mrazom sušených chmeľov z Bavorska a Plzne, vďaka ktorým prináša úplne nové pivné zážitky. Dopriať si ich môžete v 350 podnikoch naprieč Slovenskom, ktoré ponúkajú Voľbu sládkov. Aj vo vlastnom meste sa dá zažiť dobrodružstvo, netreba ani chodiť za hranice!

 

Advertoriál pripravený v spolupráci so spoločnosťou Pivovar Šariš.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa