Görgeyho tunel na Skalke slúžil na prepravu vzácnych kovov. Dnes ho vyhľadávajú turisti

2022-12-15 12:00:00 |   |    | 

Medzi Kremnicou a Banskou Bystricou nájdete technickú zaujímavosť v podobe Görgeyho tunela na Skalke. Ten sa pôvodne využíval na prepravu tovaru, aby skrátil čas jednotlivých presunov, dnes je však už súčasťou obľúbenej turistickej trasy.



 

Vozili tadiaľ meď a striebro

Okolie Kremnice bolo už v minulosti známe vďaka ťažbe nerastov. Po ich vydolovaní museli hľadať spôsob, ako ich čo najrýchlejšie a najjednoduchšie preniesť do mesta, odkiaľ ich mohli distribuovať ďalej, alebo ich spracovali na iné účely. Presne z týchto dôvodov vznikol aj Görgeyho (Görgeiho) tunel na Skalke a pôvodne tadiaľ prepravovali najmä meď a striebro. Postavili ho v ére Thurzovsko-Fuggerovskej ťažiarskej spoločnosti a po otvorení výrazne uľahčil presun medzi Kremnicou a Banskou Bystricou. Jeho pomenovanie mu vybrali podľa generála Görgeyho Artura, ktorý bol známym bojovníkom za maďarskú samostatnosť. Neskôr tadiaľ chodili na púť na Staré Hory a taktiež tadiaľ viezli cisára Jozefa II., ktorý spolu s bratom navštívil v 18. storočí Kremnicu.

 

Poslúžil aj partizánom

S modernizáciou ciest v okolí sa tunel využíval postupne čoraz menej. Opäť ho však objavili počas 2. svetovej vojny. Na jeseň v roku 1944 tadiaľ prechádzali obyvatelia Kremnice a tiež povstalecké vojská, ktoré tadiaľ utekali pred nemeckou armádou, aby sa mohli ukryť niekde v okolí Banskej Bystrice. Ako poslední cez tunel prechádzali partizáni, ktorí sa pokúšali zachrániť vzácny zlatý poklad, dovtedy ukrytý v kremnickej mincovni. Našťastie sa im podarilo cez lesy utiecť a všetko bezpečne preniesli do Banskej Bystrice, kde mince a iné cennosti uložili v Národnej banke. Po prechode tunelom však chceli skomplikovať cestu Nemcom, preto ho zasypali.

 

Pri poslednej rekonštrukcii zmenili jeho tvar

Görgeyho tunel však nezničili iba partizáni. O jedenásť rokov neskôr sa tam zosunula ďalšia pôda, a to ho úplne zničilo. Skupina členov a sympatizantov banského múzea v Kremnici a Kremnického banského spolku sa ho však rozhodla kompletne obnoviť a pri tejto úprave dokonca mierne pozmenili jeho tvar. Pôvodne mal totiž vstup i interiér podobu poloblúka. Teraz však museli opraviť zostupujúce steny, preto pozmenili najmä vstupné časti, ktoré už vyzerajú ako vchody do šachty. Aktuálne je dĺžka tunela 30 metrov a môžete do neho vstúpiť voľne bez vstupného, pretože je súčasťou turistického chodníka.

 

Ľahká túra zo Skalky

K tunelu sa najľahšie dostanete priamo zo Skalky. Tam si vyhľadajte turistický chodník, ktorý vedie smerom k zjazdovke s označením Pekná vyhliadka. Tu sa už napojte na červenú značku, ktorá vás privedie priamo k tejto zaujímavosti. Táto cestička nie je náročná, takže tam môžete zájsť aj s deťmi. Počas vychádzky sa môžete tešiť na krásne výhľady na okolie. Z druhej strany sa k tunelu dostanete jednoducho od Chaty nad Králikmi, kde tentoraz musíte sledovať žltú značku. Náročnejšia a viac ako 7 kilometrov dlhá trasa vedie aj od Chaty nad Tajovom.

 

V zime tadiaľ prejdete aj na bežkách

Veľkou výhodou Görgeyho tunela je, že sa k nemu dostanete kedykoľvek počas roka. Aj počas zimy je k nemu urobený turistický chodník, ktorý je dobre prístupný. Navyše tadiaľ vedie aj obľúbená bežkárska trať. Prechádzať budete priamo cez tunel, takže si z lyžovačky odnesiete zaujímavý zážitok.

 

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa