Révayovský kaštieľ v Turčianskej Štiavničke: Od sídla šľachty po hotelový rezort

2023-03-23 12:00:00 |   |    | 

V Turčianskej Štiavničke roky chátral nádherný kaštieľ, ktorý pôvodne patril rodine Révayovcov. Nehnuteľnosť sa preslávila i tým, že sa zrazu objavila na predaj v inzercii popri bežných bytoch a domoch. Vážny záujemca sa nakoniec našiel a v súčasnosti sa už historické sídlo dočkalo veľkej rekonštrukcie.



 

Révayovci tam žili do roku 1944

Rod Révayovcov sa dostal do regiónu súčasnej Turčianskej Štiavničky v roku 1527. Najprv sa usídlili na Sklabinskom hrade, ale potom sa pustili do výstavby vlastného kaštieľa. Ten vznikol v druhej polovici 16. storočia na popud Gabriela Révaya. Dvojpodlažnú budovu neskôr niekoľkokrát upravovali a rekonštruovali, nakoniec na nej dominovali prvky barokového štýlu.

V roku 1909 sa v kaštieli odohrala nešťastná udalosť. Počas búrky do neho udrel blesk, ktorý spôsobil požiar na streche. Rodina Révayovcov ho vlastnila až do roku 1944, kedy sa tam odohral ďalší požiar a nakoniec došlo k jeho vyvlastneniu.

Po zoštátnení sa v ňom podarilo uchovať len veľmi málo pôvodného zariadenia a zbierok, pretože väčšina putovala do martinských múzeí a archívov. Neskôr tam mala jedno z pracovísk Univerzita Komenského, ale nakoniec začala budova aj tak chátrať, až ju po páde režimu najprv získali martinské strojárne a neskôr prešla s celým pozemkom do súkromného vlastníctva.

 

Bude z neho exkluzívny hotelový rezort

Nádherný kaštieľ postihol rovnako nešťastný osud ako mnoho iných šľachtických sídiel u nás. Keďže sa ich podarilo uchovať tak veľké množstvo, nebolo možné ich všetky zachrániť a investovať do ich obnovy. Po páde režimu sa tam pokúsili vytvoriť kongresovú sálu, ale ani vďaka nej sa ho nepodarilo zachrániť.

Dlhý čas sa hovorilo o tom, že by tam mal vzniknúť luxusný domov dôchodcov. Od tohto projektu sa nakoniec upustilo a aktuálny vlastník na oficiálnom webe uvádza, že z kaštieľa sa čoskoro stane hotelový rezort. Postupne sa obnovuje celý areál a prvé apartmány v susedných budovách už prezentovali pred verejnosťou. Hlavná časť je však aj kvôli zlému stavu neustále v procese obnovy. Po jej ukončení sa tam bude nachádzať wellnes zóna, zážitková gurmánska reštaurácia a niekoľko apartmánov.

 

Pracujú aj na obnove parku

Veľká rekonštrukcia neprebieha iba v budove kaštieľa. Dlhé roky bol jeho pýchou aj veľký park, ktorého prvú verziu vytvorili na prelome 18. a 19. storočia. Krátko potom ho prerobili na anglickú záhradu, do ktorej nasadili viacero vzácnych drevín. Keďže boli Révayovci milovníkmi prírody a pestovali mnoho kvetov a rastlín, nechali si k tomu postaviť aj oranžériu.

Poslednou veľkou obnovou bolo pridanie sústavy rybníkov, čo sa udialo v druhej polovici 19. storočia. Park tak dostal podobu príjemného oddychového miesta, kde sa s obľubou stretávala tunajšia smotánka. Noví majitelia už pracujú aj na obnove celého areálu. Obrovskú záhradu upravili natoľko, že do nej na sklonku minulého roka pozvali prvých návštevníkov.

Časom by sa však chceli pustiť aj do obnovy oranžérie, na pozemok pridať fontánu, stajne a výbeh pre kone a pridať aj mini ZOO, strelnicu, altánok, tenisové kurty a priestor na grilovanie a cvičenie jogy. Z parku sa tak opäť stane areál snov, do ktorého sa budú ľudia vracať za oddychom a zážitkami.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa