Najzaujímavejšie vodopády na Slovensku: Kompletnú päťku videl málokto

2023-05-12 13:00:00 |   |    | 

Krajšie jarné počasie nás už láka na turistiku. Môžete začať zľahka a navštívte naše najzaujímavejšie vodopády. Viaceré z nich sú ľahko dostupné a nemusíte zdolávať ani náročné turistické trasy. Je len na vás, ktorú alternatívu si vyberiete...



 

Starohutský vodopád

I keď nepatrí k najväčším vodopádom na Slovensku, navštevuje ho veľa ľudí. Hlavným dôvodom je, že je veľmi jednoducho dostupný. Od parkoviska sa k nemu dostanete do pár minút a nemusíte byť ani zdatní turisti. Starohutský (alebo tiež Starohutniansky) vodopád sa nachádza pri Novej Bani. Na výšku má len päť metrov a najkrajší je počas jari, keď tadiaľ pretečie najväčšie množstvo vody, ktorá vzniká aj z roztopeného snehu. Vodopád vyniká vďaka okolitým skalám, ktoré majú andezitový pôvod a patria medzi sopečné horniny. Ukrytý je uprostred lesa, čo ho chráni pred škodlivými látkami v životnom prostredí. Vďaka tomu sa v ňom podarilo uchovať dokonale čistú vodu, čoho dôkazom sú raky, ktoré tam žijú najmä v letnom období.

 

Vodopád Skok

Niekoľko vodopádov nájdete vo Vysokých Tatrách. Najznámejším z nich je Skok, ktorý zároveň patrí k najvyťaženejším turistickým cieľom v našich veľhorách. Hlavným dôvodom je dobrá dostupnosť. Dostanete sa k nemu zo Štrbského Plesa. Chodník nie je veľmi náročný a zvládnu ho aj rodiny s deťmi. Ideálny je tiež pre ľudí, ktorí nemajú skúsenosti s turistikou a chcú si vychutnať úžasnú horskú atmosféru. Spiatočnú cestu by ste mali zvládnuť do troch hodín. Vodopád meria 25 metrov a spája sa s ním zaujímavá legenda. Podľa nej vznikol zo sĺz smutnej devy, ktorá tu plakala za svojím milým. Ten bol pytliakom a prenasledoval kamzíky. Pri love však nešťastnou náhodou zomrel a ona zostala osamotená. Veľkou výhodou je, že chodník je prístupný celoročne a môžete si k nemu urobiť túru aj v zime.

 

Šútovský vodopád

Ak hľadáte tip na ľahkú rodinnú turistiku, ktorú zvládnete aj s malými deťmi, v tom prípade si vyberte Šútovský vodopád. Z osady Rieka alebo obce Šútovo sa tam dostanete po jednoduchej trase, ktorá je dlhá menej ako 4 kilometre. Zvládnete ju dokonca aj v zimnom období, keď je zase vodopád väčšinou úplne zamrznutý. Na výšku má 38 metrov, vďaka čomu je štvrtým najvyšším na Slovensku. Preteká do neho voda z neďalekého potoka a opäť je najkrajší v jarnom období, keď sa roztápa sneh. Súčasťou trasy k vodopádu sú informačné tabule, ktoré vás naučia viac o tunajšej prírode. V blízkosti sa nachádzajú aj Mojžišove pramene, ktoré sú zaujímavé najmä z vizuálnej stránky. Spojte návštevy týchto dvoch zaujímavostí, aby ste si užili dlhšiu prechádzku v nádhernej prírode Malej Fatry.

 

Machový vodopád

V Slovenskom raji pri obci Hrabušice nájdete osemmetrový Machový vodopád. Ako už napovedá jeho názov, svoje pomenovanie dostal kvôli množstvu machu, ktorý rastie na jeho skalách. To vytvára vizuálne veľmi zaujímavý zážitok. Vodopád nájdete pri rokline Malý Kyseľ, ku ktorej vedie krásna cesta prírodou. Ešte krajší ako počas jari je v zime, keď tečúca voda zamrzne na machu a spoločne vytvárajú úžasnú kombináciu. Prístupný je celoročne, ale v období mrazov musíte byť opatrní. Chodník k vodopádu vedie aj cez drevený rebrík, ktorý sa vtedy neudržiava a môže byť šmykľavý.

 

Machový vodopád v Malom Kyseli Slovenský raj, október 2020

Posted by Peter Olekšák on Sunday, November 15, 2020

 

Roháčsky vodopád

Pri dovolenke v Západných Tatrách nevynechajte ani návštevu Roháčskeho vodopádu. Ten je rozdelený do dvoch častí – na Vyšný a Nižný. Obe majú svoje čaro, pretože sa výzorovo až natoľko na seba neponášajú. Vodopád je najlepšie viditeľný krátko po roztopení posledného snehu a dostanete sa k nemu od chaty Zverovka. Má väčšie prevýšenie, čo môže byť problém pre deti a ľudí so slabšou kondíciou. Výstup k nemu zvládnete do dvoch hodín.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa