Historická železnica, kaštieľ i skanzen: Kysucké múzeum je bohaté na zážitky

2023-03-21 12:00:00 |   |    | 

Zachovaním kultúry a tradícií Kysúc sa zaoberá tunajšie Kysucké múzeum. Jeho expozícia je rozdelená do piatich zaujímavých častí. Ponúkajú pútavé výstavy aj praktické ukážky histórie v podobe pôvodnej železnice a skanzenu s domami z celého regiónu.



 

Múzeum v Čadci

Čadca ponúka zaujímavú prehliadku exponátov, ktoré sa podarilo získať najmä z okolitých obcí. Najväčšiu časť zbierky tvoria historické predmety z dedín Riečnica a Harvelka, ktoré už zanikli. Návštevníkom však prezentujú aj pútavú históriu Čadce. Niektoré časti prehliadky sú interaktívne, a tak zaujmú aj menších návštevníkov. Tešiť sa môžete tiež rôzne druhy malieb, historického oblečenia a nechýbajú ani denné úžitkové veci, na ktorých uvidíte, ako časom menili svoju podobu. Najväčšou zaujímavosťou je Horelický poklad, ktorý pozostával z 250 strieborniakov a ktorý je celý vystavený v múzeu. Okrem toho tam organizujú aj rôzne dočasné výstavy.

 

Múzeum kysuckej dediny

V doline Chmúra pri Novej Bystrici sídli kysucký skanzen, otvorený len počas hlavnej sezóny, teda počas celého leta a teplých jarných či jesenných mesiacov. V skanzene uvidíte niekoľko domov, ktoré pochádzajú z regiónu. Počas prvotného výskumu si odborníci obzreli až vyše 900 domov z Kysúc. Snažili sa nájsť najlepšie a najzachovalejšie budovy, ktoré by prežili aj cestu do múzea. V prvej fáze sprístupnili verejnosti 22 domov, no ich plánom bolo preniesť ich tam až 69. V súčasnosti skanzen ponúka skvelú ukážku pôvodných slovenských remesiel a spôsobu života. Pri niektorých obydliach sú menšie polia, na ktorých vám ukážu, ako sa kedysi u nás pestovalo.

 

Historická lesná úvraťová železnica

V blízkosti samotného areálu je aj historická lesná úvraťová železnica. Premávajú po nej dieselové a parné vlaky, ktoré sa kedysi skutočne využívali na zvážanie dreva. Z pôvodného koľajiska sa podarilo uchovať takmer 8 kilometrov trate, po ktorej počas celej hlavnej sezóny premávajú historické vlaky. Ukážkové jazdy sú veľmi obľúbené, preto sa odporúča prísť tam najmä v lete čo najskôr, aby ste si stihli rezervovať vstupenky.

 

Kaštieľ Radoľa

Kaštieľ Radoľa je jednou z mála renesančných pamiatok na Kysuciach a jediné zachované šľachtické sídlo. Postavený bol v 16. storočí, prvá písomná zmienka pochádza z roku 1575. Pamiatku museli neskôr zrekonštruovať a od roku 1983 slúži ako miesto pre stále expozície Kysuckého múzea. Prvá má názov Meštianske bývanie na Kysuciach a prezentuje dejiny bývania v Kysuckom Novom Meste a Čadci, druhá s názvom Svet dávnych predkov približuje dejiny od mladšieho paleolitu po stredovek.

 

Vlastivedné múzeum v Krásne nad Kysucou

Poslednou zastávkou Kysuckého múzea je vlastivedné, ktoré sídli v Krásne nad Kysucou. Najobľúbenejšia prehliadka sa nazýva „Kysucká odysea“. Počas nej uvidíte napríklad maketu obrovského mamuta a dozviete sa niečo viac aj o dávnych dejinách v praveku. Ďalej pokračujete do éry Juraja Turzu, až skončíte v období, keď už ľudia lietali do vesmíru. Druhá výstava vás vezme na cestu do stredu Zeme a uvidíte v nej najmä rôzne vzácne zbierky minerálov. Posledná časť sa venuje socializmu na Kysuciach a návštevníkom približuje, ako sa tam žilo v 2. polovici 20. storočia.

Video múzea z júla 2022:

 

 

Autor: © Zoznam/David, ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa