Kostol svätej Margity Antiochijskej

2021-09-01 02:20:00 |   |    | 

Kostol svätej Margity Antiochijskej



 

Kostol svätej Margity Antiochijskej patrí k najstarším stojacim stavbám na Slovensku.

 

História

Kostol v obci Kopčany sa prvýkrát písomne spomína v roku 1392. V jeho okolí však boli objavené veľkomoravské hroby, ktoré dokazujú, že jeho pôvod siaha až do doby Veľkomoravskej ríše. Predpokladaná doba vzniku kostola sa odhaduje na druhú polovicu 9. storočia za vlády posledných Mojmírovcov.

Stavba prešla v polovici 13. storočia výraznou prestavbou, ktorej súčasťou bola tiež výzdoba interiéru freskami. Na prelome 14. a 15. storočia došlo k ďalšej, gotickej úprave. Počas bojov Mateja Korvína s Jiřím z Poděbrad v druhej polovici 15. storočia fungoval kostol aj ako pevnosť - okolo bola vykopaná kruhová priekopa s valmi, ktorá bola neskôr po roku 1471 zasypaná.

 

Súčasnosť

Kostol svätej Margity Antiochijskej je dlhý 11,9 a široký 5,21 metra. Ide o malú jednoloďovú stavbu s presbytériom. Patrí Rímskokatolíckej cirkvi a slúži ako pútnická kaplnka. V ostatných rokoch sa tu organizuje slávnosť na sviatok sv. Cyrila a Metoda.

Ku kostolíku však neputujú iba návštevníci, ktorí si chcú pripomenúť Margitu Antiochijskú, ale aj ochrancovia a milovníci prírody. V tesnej blízkosti kostolíka rastie lipa, ktorá má približne 235 rokov a je vysoká 20 metrov.

 

Ako sa tam dostať

Obec Kopčany sa nachádza 5 km južne od Holíča. Kostolík stojí uprostred polí, asi kilometer západným smerom. Je voľne prístupný po poľnej ceste.

Ak si ho chcete prehliadnuť zvnútra, treba si návštevu vopred dohodnúť na obecnom úrade.

 

Vstup so psom

Exteriér kostola je voľne prístupný.

 

Zaujímavosti v okolí

Rozhľadňa pri veternom mlyne (4,5 km)

Zámok v Holíči (5,5 km)

Skalica (12 km)

Habánsky mlyn v Sobotišti (26 km)

Senica (29 km)

Baťov kanál

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa