Jedlo ako umenie: V Paríži otvorili prvé múzeum syrov

2024-06-20 12:00:00 |   |    | 

Prvé múzeum syrov vo Francúzsku začalo prevádzku v metropole Paríži. Miesto zasvätené odborným znalostiam predkov v oblasti mlieka a mliečnych výrobkov ponúkne ukážky aj ochutnávky, napísal spravodajský server The Guardian.



Povedzte "syr" a Pierre Brisson bude šťastný muž. Zakladateľ prvého francúzskeho múzea syrov je vášnivý milovník tohto produktu – a to nielen pokiaľ ide o konzumáciu, ale aj odovzdávanie tradičných syrárskych zručností ďalším generáciám. "Nie je to ľahká práca, ale je úžasná a existuje reálne riziko, že by mohla vymiznúť," povedal. "Chcel som urobiť niečo pre to, aby ľudia pochopili, v akom bode sa nachádzajú naše dávne znalosti výroby syra. Počujeme toho veľa o vínach, a ako sa robia, a o jemnostiach ich chutí, ale nič o syre. Hoci ich ľudia radi jedia a dopyt po syroch je stále vysoký, menej mladých ľudí sa im chce venovať,“ dodal.

Brissonov tím sa ponáhľal, aby mohol v piatok 14. júna otvoriť nové Musée du Fromage – Múzeum syrov – v kamennej budove zo 17. storočia na parížskom Île Saint-Louis len kúsok od katedrály Notre Dame. Návštevníci zaplatia 20 eur za dospelého a desať eur za dieťa a budú môcť sledovať ukážku výroby rôznych syrov, zúčastniť sa ochutnávky a zoznámiť sa s históriou syrov a ich regionálnych druhov prostredníctvom interaktívnych expozícií. Poľnohospodári a študenti poľnohospodárskych odborov budú mať vstup zadarmo.

Tridsaťosemročný Brisson, syn burgundských vinárov, uviedol, že jeho vášeň pre syry sa rozvinula už v detstve. "Otec ma každú nedeľu po omši bral do syrárne. Ohromne ma to zaujímalo, všetky tie syry som hltal očami a fascinovalo ma, odkiaľ pochádzajú, aj to, ako sa vyrábajú." Po štúdiu na Národnej škole mliekarenského priemyslu založil Brisson spoločnosť Paroles de Fromagers, ktorá organizuje kurzy výroby syrov pre verejnosť a školenia pre profesionálov.

Múzeum, ktorého vznik plánoval desať rokov, sa rozhodol umiestniť do Paríža, aby oslovil Francúzov aj turistov, a tiež aby sa vyhol regionálnej rivalite. Pamätná doska pripomína návštevníkom aforizmus generála de Gaulla: "Ako sa dá vládnuť krajine, kde existuje 258 druhov syra?" Druhá pamätná doska nesie menej známy citát pripisovaný Winstonu Churchillovi počas druhej svetovej vojny, že krajina, ktorá je schopná "dať svetu 300 druhov syrov, nemôže zomrieť".

"Keď som sa presťahoval do Paríža, uvedomil som si, že je tu množstvo miest, ktoré propagujú víno, jeho kultúru a spôsob výroby, a množstvo obchodov so syrmi, ale nič, čo by ľuďom ukazovalo, ako sa vyrába," povedal Brisson. Najal pol tucta syrárov, ktorí návštevníkom pomáhajú pochopiť umenie výroby rôznych druhov syrov z mlieka, vrátane úlohy baktérií, samotných zvierat či pôdy, na ktorej sa pasú. To všetko dohromady má vytvárať „živé múzeum“.

Agathe de Saint-Exupéry bude jedným z odborníkov, ktorí vysvetlia proces výroby, vrátane toho, ako výrobcovia "čítajú" mlieko, a ako môžu drobné detaily ovplyvniť výsledný produkt. "Je to veľmi individuálny proces, ktorý závisí od mnohých vecí, dokonca aj od nálady zvierat, ktorých mlieko sa používa. Môžete každý deň vyrábať rovnako dobrý syr a každý deň bude chutiť inak. To sa jednoducho priemyselne robiť nedá," povedala.

Guillaume Gaubert, syrár, uviedol, že cieľom je tiež pripomenúť Francúzom - najmä tým, ktorí žijú v mestách - ich tradičné spojenie s tým, čomu sa po francúzsky hovorí "terroir". Tento termín, ktorý je základným kameňom francúzskej gastronómie, zahŕňa nielen pôdu, životné prostredie a interakciu človeka s nimi, ale aj vnímanie histórie a geografia. "Chceme, aby návštevníci objavili toto spojenie s pôdou, so zvieratami. Francúzi milujú syry; chceme, aby pochopili každú fázu ich výroby, a dúfame, že odídu a sami si nejaký syr vyrobia," povedal Gaubert.

Francúzsko má 56 oficiálnych označení syrov - registrovaných regionálnych druhov - čo je o deväť viac ako v Taliansku a viac ako trikrát toľko ako vo Veľkej Británii. Odhaduje sa, že každý Francúz zje 20 až 27 kilogramov syra ročne, čo predstavuje odvetvie v hodnote deviatich miliárd eur ročne. Zdá sa, že de Gaulle a Churchill počet syrov v krajine podcenili. Campagne de France, družstvo producentov mlieka, odhaduje, že by mohlo existovať až 1500 rôznych druhov, nezahŕňajúc tie, ktoré sa vyrábajú doma v malom množstve.

"Vo Francúzsku sme rozmaznávaní, pokiaľ ide o výrobu toľkých rôznych syrov, pretože máme štyri odlišné podnebie a nesmierne rozmanitú klímu," povedal Brisson. Znepokojuje ho, že väčšina parížskych detí na otázku, odkiaľ pochádza syr, zodpovedá "zo supermarketu". Preto dúfa, že jeho múzeum bude „malým okienkom“ do vidieckeho života v centre hlavného mesta. "Mojím snom je, aby za dvadsať rokov niekto povedal, že sa po návšteve múzea rozhodol stať sa syrárom," dodal Pierre Brisson.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK / The Guardian

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 20. júl. 2024. Meniny má Eliáš, Iľja, Eliána.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa