Streda19. marec 2025, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Party pre jedného: Reštaurácie sa prispôsobujú častejším večerám jednotlivcov

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

JAPONSKO - Výskumníčka v oblasti rakoviny Parisa Imaniradová zo San Francisca je vydatá a má mnoho priateľov. Napriek tomu si raz či dvakrát za týždeň zájde sama do reštaurácie. Hovorí, že večera osamote jej dáva priestor na premýšľanie alebo na čítanie. Užíva si ticha a snaží sa nepoužívať ani mobilný telefón. Počet ľudí, ktorí chcú občas večerať sami, prudko narastá nielen v Spojených štátoch, ale napríklad aj v Nemecku alebo v Británii, píše agentúra AP.

"Je to ako kúpele, len trochu iné," povedala Imaniradová, keď sama obeduje v luxusnom podniku Spruce v San Franciscu. V USA počty rezervácií na večer pre jedného za posledné dva roky stúpli o 29 percent, vyplýva z údajov rezervačného systému OpenTable. V Nemecku vzrástli o 18 percent, v Británii potom o 14 percent. Japonsko má dokonca špeciálny výraz pre samostatné stolovanie, a síce ohitorisama. Znamená to sám, ale pochvalná predpona a prípona slovu dodáva vľúdnosť, ktorá má pomôcť ľuďom, ktorí by sa báli stolovať sami.

Japonský výskumný inštitút Hot Pepper Gourmet Eating Out Research Institute v nedávnom prieskume zistil, že 23 percent Japoncov sa teraz stravuje samo, pričom v roku 2018 to bolo iba 18 percent. V dôsledku tohto trendu mnoho reštaurácií v Japonsku aj inde vo svete mení rozloženie stolov aj jedálne lístky a ponúkajú aj ďalšie zvláštnosti, ktoré majú pritiahnuť jednotlivcov. "Dokonca aj v takzvaných rodinných reštauráciách pribúdajú miesta pre osamelých stravníkov a reštaurácie ponúkajú chody s menšími porciami, aby si človek, ktorý jej sám, mohol vychutnať rozmanité pokrmy," uviedol výskumník Masahiro Inagaki.

Dubaj je mestom mnohých kultúr, poznať to aj na jeho gastronómii (Zdroj: Zoznam / ako)

Riaditeľka spoločnosti OpenTable Debby Soová sa domnieva, že jedným z dôvodov rastu obľuby sólo večerí je trend práce na diaľku. Stravníci totiž radi na chvíľu odídu zo svojej domácej kancelárie. Soová ale predpokladá, že existujú aj hlbšie dôvody. "Myslím si, že ide o širší trend lásky k sebe samému a starostlivosť o seba, teda užívať si vlastnú spoločnosť," dodáva.

Kvôli pandémii sa tiež znížila možnosť sociálnych kontaktov, a tým pádom aj ich význam pri stolovaní mimo domova, povedala profesorka na Pensylvánskej štátnej univerzite Anna Mattilaová, ktorá študovala samostatné stolovanie. A chytré telefóny podľa nej pomáhajú niektorým návštevníkom reštaurácií cítiť sa v spojení s ostatnými, aj keď sú sami. "Spoločenské normy sa zmenili. Ľudia sa už nepozerajú na sólo stravníkov a nemyslia si: 'Ty musíš byť samotár'," myslí si Mattilaová.

Pribúda aj množstvo ľudí, ktorí žijú sami. V roku 2019 žilo v USA samo v domácnosti 38 percent dospelých od 25 do 54 rokov, v roku 1990 to bolo len 29 percent, ukázal prieskum Pew Research Center. V Japonsku tvoria teraz jednočlenné domácnosti tretinu všetkých domácností; podľa vládnych údajov sa očakáva, že do roku 2040 tento podiel vzrastie na 40 percent. Rastie aj záujem o samostatné cestovanie, najmä medzi ľuďmi nad 55 rokov, čo vedie k ďalšiemu nárastu počtu záujemcov o sólové stravovanie.

Pri nedávnej sólo ceste do švajčiarskeho Lucernu bola Carolyn Rayová ohromená, keď ju hosteska v reštaurácii zaviedla ku krásnemu stolu s výhľadom na jazero, prestretému pre jedného, ​​doplnenému malou vázou s kvetinami. Rayová, ktorá je generálnou riaditeľkou a editorkou webovej stránky pre sólo cestovateľky nad 50 rokov JourneyWoman, uviedla, že v iných reštauráciách sa ju snažili usadiť do zadnej časti podniku alebo sa jej príkro pýtali, či si k nej niekto prisadne.

Party pre jedného: Reštaurácie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Zoznam / ako)

Ženám, ktorým v reštaurácii ponúknu zlý stôl alebo sú na ne nepríjemní, Rayová odporúča odísť a vybrať si iný podnik. "Je to takmer, akoby svet nepochopil, že sme samy, pretože chceme byť samy a sme nezávislé a silné. Môžeme ísť do akejkoľvek reštaurácie, ktorú si vyberieme a cítiť sa tam dobre," hovorí Rayová.

Shawn Singh píše recenzie reštaurácií v Houstone a 70 percent podnikov navštívi sám. Ľuďom, ktorí sú nesvoji z predstavy jedla osamote, radí zájsť najprv sám na obed, kedy býva rušnejšie, alebo ísť koncom týždňa. "Najlepší spôsob, ako si pozrieť reštauráciu, ktorú chcete vidieť už dlho, je rozhodne ísť sám. Keď idem o piatej popoludní a sám, ešte sa mi nestalo, že by ma niekde odmietli," hovorí Singh.

Reštaurácie nie sú vždy nadšené, keď majú usadiť jedného stravníka k stolu pre viac ľudí. Michelinskou hviezdou ocenená londýnska reštaurácia Alex Dilling v hoteli Café Royal spôsobila rozruch, keď vlani začala sólo návštevníkom účtovať rovnakú cenu, ako keby jedli dvaja. Ich osemchodové degustačné menu, ktoré zahŕňa kaviár a cornwallskú chobotnicu, pritom stojí 215 libier na osobu. Reštaurácia, ktorá má iba 34 miest, sa ku kauze nevyjadrila. Rezervácie sú tam ale možné pre najmenej dve osoby.

Iné reštaurácie tvrdia, že sa oplatí posadiť jednu osobu k stolu určenému pre dvoch, pretože samostatní stravníci bývajú vernými a stálymi zákazníkmi. "Hoci to môže byť krátkodobo stratové, myslím, že hráme tak trochu dlhodobú hru a etablujeme sa ako miesto, ktoré je skutočne výnimočné," povedal prevádzkový riaditeľ spoločnosti Overthrow Hospitality Drew Brady. Firma v New Yorku prevádzkuje 11 vegánskych reštaurácií. Brady zaznamenal po vypuknutí pandémie nárast počtu samostatných hostí a tvrdí, že muži a ženy sú zastúpení v rovnakej miere. Vo vlajkovej reštaurácii Avant Garden, ktorú firma taktiež prevádzkuje, tvoria až osem percent návštevníkov.

Avant Garden sa rozhodla ísť ďalej a teraz má priestranný stôl určený pre sólo stravníkov a ponúka špeciálne zostavené štvorchodové degustačné menu za 65 dolárov. Pokiaľ si hosť objedná koktail, barman mu ho namieša priamo pri stole. Výskumníčka Mattilaová zistila, že sólo stravníci dávajú prednosť hranatým tvarom - napríklad pri svetkách, stolocch alebo tanieroch - pred guľatými, ktoré sú viac spájané so skupinami. A majú radšej pomalú hudbu.

Archeologička Jill Weberová vlastní vo Filadelfii dve reštaurácie a vináreň a pri ochutnávkach vín dáva do sály jeden stôl určený pre jednotlivcov, kde sa môžu stretávať. Sama Weberová pri cestovaní rada je sama. "Má to svoje kúzlo, keď sa s nikým nemusíte dohovárať, kam vyrazíte, a všetko, čo s tým súvisí. Máte slobodu zostať v podniku, ako dlho chcete, objednať si, na čo máte chuť a v kľude si to zjesť. Niekedy vám to aj dodá odvahu," hovorí Weberová.

Viac o téme: GastronómiaReštaurácieŽivotný štýlCestovanie USAJaponskoPráca na diaľkuSólo stolovanieOpenTableSpoločenské normyDebby SoováAnna MattilaováCarolyn RayováShawn SinghAlex DillingAvant Garden
Nahlásiť chybu

Odporúčame


Novinky

Varenie a recepty

Zaujímavosti a atrakcie

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu