USA - Moja rodina mi rada hovorí "baby spice". Nie, moje dospelé deti ma neporovnávajú so žiadnou speváčkou zo skupiny Spice Girls, ktorá v 90. rokoch uchvátila fanúšikov. Tú prezývku som si vyslúžila preto, že som strašný zbabelec čo sa pálivého jedla týka, napísala Sandee LaMotteová v článku na webe televízie CNN.
"Viete iste, že tá omáčka nepáli?" pýtam sa hneď potom, čo si v reštaurácii objednám jedlo. "Ale vôbec nie," odpovie mi vždy čašník. Keď mi jedlo prinesie, všetci pri stole gúľajú očami, keď lapám po dychu, dusím sa a siaham po vode, ktorá mi vôbec nepomáha. „Na, vezmi si kúsok chleba,“ povie rezignovane jedno z mojich detí. "A áno, jedlo si vymeníme."
Som si istá, že v tom nie som sama. Napriek tomu mnoho ľudí miluje ostré, veľmi korenené jedlá - a čím pálivejšie, tým lepšie. Niektorí dokonca vyhľadávajú extra pikantné jedlo a sú nadšení, keď môžu potrápiť svoj žalúdok tými najpálivejšími papričkami na svete.
"Nikdy som nemal korenie, ktoré by som nezvládol. Prines to," hovorieval môj manžel. Vždy si sadol a jedol ono jedlo s takým potešením, až sa mu na čele objavili kvapôčky potu.
Ako je možné, že sú v tomto ľudia takí odlišní? Podľa novej štúdie môžu za týmito reakciami stáť očakávania našich zmyslových zážitkov. Inými slovami mi môže korenené jedlo vadiť jednoducho preto, že to tak očakávam.
"Očakávania majú veľkú silu," hovorí doktorka Susan Albersová, klinická psychologička z Cleveland Clinic v americkom štáte Ohio, ktorá sa štúdie nezúčastnila. "Dokážu premeniť pocit pálenia na príjemný alebo nepríjemný zážitok podľa toho, akú chuť očakávame," uvádza.
V štúdii v časopise PLOS Biology skenovali čínski vedci mozgy 24 ľudí, ktorí mali radi korenené jedlá, a 22 mozgov tých, ktorí nemali. Každá osoba dostala počas skríningu 30 strekov jemne a veľmi štipľavej omáčky, po ktorej sa napili vody, počas čoho sa zobrazili dve modré papričky. Podľa paprík nemohli účastníci spoznať, aká je omáčka štipľavá.
Potom sa test opakoval s rovnako pálivými omáčkami. Tentoraz sa ale účastníkom ukázali dve červené papričky, keď im bola do úst vstreknutá veľmi pálivá omáčka, jedna červená a jedná modrá paprička, keď dostali jemne pálivú omáčku, a dve modré papričky, keď im vedci dali vodu.
U ľudí, ktorí uviedli, že milujú pálivé a korenené jedlá, sa rozsvietili časti mozgu spojené s potešením – v mnohých prípadoch platilo, že čím pálivejšie korenie, tým väčšie potešenie. Naopak u ľudí, ktorí pálivé nemali radi, sa pri podávaní veľmi pálivej omáčky pri oboch pokusoch rozsvietili centrá bolesti. Prežívanie bolesti sa však dramaticky zvýšilo pri druhom pokuse, keď účastník vedel, že dostane štipľavejšiu omáčku.
"Prekvapilo ma, ako veľmi negatívne očakávania zosilneli reakciu mozgu na bolesť, hoci bol podnet rovnaký," uviedla vedúca výskumu I Luo z fakulty psychológie a kognitívnych vied na šanghajskej East China Normal University. "To ukazuje na to, ako naše očakávania nepríjemných pocitov môžu výrazne zosilniť zážitok bolesti," napísala vo svojom vyhlásení.
Existujú aj ďalšie, napríklad genetické dôvody, prečo môžeme dávať prednosť jednému jedlu pred druhým. Zoberme si koriander: ľudia s určitým génom hovoria, že koriander chutí ako mydlo, zatiaľ čo ostatní majú jeho chuť radi.
"Príčinou môžu byť očakávania alebo to, ako sme biologicky nastavení na vnímanie jedla. Všetkým chutia úplne rovnaké jedlá úplne inak. Naše chuťové preferencie sú ako odtlačok prsta, teda úplne jedinečné," povedala Albersová.
Moja rodina by bola nadšená, keby som sa namiesto zbabelca stala milovníkom korenia, pretože by sme si potom všetci mohli pochutnávať na pálivejších jedlách (a ja by som im prestala kradnúť menej pálivé jedlá). Pokiaľ chcete tiež zmeniť svoj názor na štipľavosť, tu sú návrhy doktorky Albersovej:
Zmeňte svoje negatívne asociácie. Pokiaľ nemáte radi korenené jedlá, skúste k nim pristupovať skôr so zvedavosťou ako s odporom. „Tento posun v myslení môže zmeniť vaše vnímanie a skúsenosti,“ hovorí Albersová.
Experimentujte s rôznymi druhmi korenia. Podľa Albersovej by ste sa mali zamerať na plný zmyslový zážitok. Všímajte si chuť, štruktúry a pálivé vnemy rôznych druhov korenia bez toho, aby ste ich odsudzovali.
Starostlivo využívajte vizuálne podnety. Všímajte si to, ako vizuálne podnety na jedenie - ako sú popisy v jedálnom lístku alebo prezentácie jedla - ovplyvňujú vaše očakávania, uvádza Albersová. Využite toto povedomie k tomu, aby ste zvládli svoje očakávania pálivého zážitku.
Načúvajte svojmu telu. Pri konzumácii korenených jedál sledujte reakcie svojho tela. Všímajte si, kde cítite pálivosť a ako sa časom mení, aby ste spoznali svoju hranicu a prah pôžitku.
"Ak chcete zvýšiť svoju toleranciu voči koreniu, robte to pomaly a s rozmyslom. Začnite s jemnejším korením a postupne sa presúvajte k pálivejšiemu. Neexistuje žiadna 'správna' úroveň pálivosti - ide o to, čo je vám príjemné," hovorí Albersová.
Párujte korenené jedlá premyslene. Zvážte prekladanie pikantných chutí s tlmiacimi potravínami, napríklad kúskom syra alebo chleba. Albersová radí, aby ste si najskôr dávali malé sústa. "To môže zvýšiť váš celkový pôžitok a zážitok z jedla urobiť lepšie zvládnuteľným," tvrdí.
Na Scovilleovej stupnici, ktorá meria pálivosť paprík a chilli papričiek, má paprička Carolina Reaper asi 1,7 milióna Scovilleových jednotiek pálivosti (SHU), paprička Naga Viper asi 1,4 milióna jednotiek a paprička jalapeno v priemere 3500 až 8000.
"Pálivé jedlo môže zrýchliť metabolizmus, srdcový tep, spôsobiť zvracanie a žalúdočné problémy, takže určite dochádza k fyziologickej reakcii. Ak si všimnete, že sa vám veľa zrýchľuje tep alebo sa začínate silne potiť, môže to znamenať, že pálivé jedlo pre vás nemusí byť to pravé," uzatvára Albersová.