POĽSKO - Ako zdravšiu alternatívu zemiakových chipsov vyvinuli vedci v Poľsku lupienky z kaprov. Majú nižší obsah kalórií a tukov a sú niekoľkonásobne bohatšie na bielkoviny a zdraviu prospešné omega-3 kyseliny, informovala na svojich internetových stránkach Poľská televízia.
Karpioky pochádzajúce z laboratórií Západopomoranskej technologickej univerzity v Štetíne majú veľmi jednoduché zloženie. Obsahujú kaprie mäso, vodu, tapiokový škrob a soľ. Názov karpiok vznikol z poľského karp (kapor) a tapiok.
Kaprie lupienky vedci vyvinuli vďaka peniazom z európskych fondov. Cieľom je zatraktívniť konzumáciu kaprov po celý rok a nielen na Vianoce, kedy tieto ryby tradične patria na štedrovečernú tabuľu nielen na Slovensku, ale aj v Poľsku. Na výrobu chipsov sa používa mäso z chrbtice kapra, ktoré na nej zostane po filetovaní.
Tím zo Západopomoranskej univerzity zháňa partnera, ktorý by mal záujem začať komerčnú výrobu karpiokov. Mohli by sa predávať hotové alebo pre domácu prípravu. Najlepšie vraj chutia okorenené citrónovým korením.