Streda19. marec 2025, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Čierne zlato: Klimatické zmeny ohrozujú budúcnosť pestovania kávy v Keni

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Profimedia)

KEŇA - Zmeny klímy ohrozujú budúcnosť pestovania kávy v Keni, tá miestna pritom patrí k najlepším druhom na svete. Kávovníky sú veľmi citlivé na teplotné zmeny, a sú tak aj náchylnejšie na plesne a iné infekcie, ktoré ničia zber kávových zŕn. To sťažuje prácu tisíckam farmárov a robotníkov, ktorí si za deň zarobia sotva cez dva doláre. Do budúcnosti však hrozí, že o toto zamestnanie prídu úplne.

V blízkosti Veľkej priekopovej prepadliny na úrodných sopečných kopcoch sa rozprestierajú malé plantáže, kde farmári ako Simon Macharia pestujú kávu. Miestna továreň potom spracováva červené kávové bobule, kde ich triedi do rôznych kategórií podľa kvality. Tie najlepšie potom zamieria do Európy - na najväčší svetový trh s kávou.

"Tu hovoríme káve čierne zlato," povedal Macharia. Pestovanie kávy je však veľmi náročné. Zahŕňa zber, odplevelovanie, prerezávanie, hnojenie a prepravu kávových zŕn. Pre poľnohospodárov, ktorí čelia nedostatku peňazí, je obstaranie kávovníka drahá investícia. Trvá pritom až štyri roky, kým kávové zrná uzrú.

Čierne zlato: Klimatické zmeny
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Zárobok miestnych pracovníkov je v priamom kontraste s tým, koľko za šálku kávy zaplatí zákazník v lepších európskych kaviarňach. Cena jednej malej  šálky sa pohybuje v priemere okolo štyroch dolárov, čo je takmer o polovicu viac ako denná mzda ľudí pracujúcich na plantážach. Edita Mwangiová, ktorá sama živí štyri deti, si za deň zarobí dokonca ešte menej, a síce 1,40 dolára. "My tu vo dne v noci bojujeme o prežitie," povedala.

Novú starosť farmárom prideľujú zmeny klímy, kvôli ktorým klesla produkcia kávy. Zvýšil sa totiž výskyt hmyzu, ktorý sa živí kávovými listami, a čoraz častejšie sa objavujú hubové infekcie, ktoré môžu zničiť viac ako 80 percent úrody. Farmári sú preto nútení používať herbicídy, ktoré však môžu narušiť kvalitu pôdy a pri dlhodobom používaní predstavujú aj riziko pre ľudský organizmus.

Čierne zlato: Klimatické zmeny
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Ďalším problémom je nedostatok vody. Na výrobu jednej šálky kávy je potrebných 140 litrov vody. Pre vysoké teploty a nepravidelné zrážky však farmári musia brať vodu z riek, ktoré už tak poskytujú obmedzené zásoby vody.

V Keni zamestnáva trh s kávou okolo 150.000 ľudí. Farmári sa snažia klimatickým zmenám prispôsobiť a začali používať množstvo techník, ktoré majú dopady týchto zmien zmierniť. Napríklad vysádzajú stromy, aby mali kávovníky tieň. Napriek tomu zostávajú mnohí z nich skeptickí. "Vzhľadom na to, ako sa teraz veci majú, si nemyslím, že by rodičia chceli, aby ich deti pracovali v tomto odvetví," hovorí Macharia.

Viac o téme: KávaGastronómiaChudobaPoľnohospodárstvoKlimatické zmenyAfrikaKeňaNedostatok vodyEnvironmentálna krízaSimon MachariaEdita MwangiováVeľká priekopová prepadlinaKávové plantážeNízke mzdy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články


Odporúčame


Novinky

Varenie a recepty

Zaujímavosti a atrakcie

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu