BRATISLAVA - Údená šunka, vajcia, mazanec a zemiakový šalát. To sú tradičné pochúťky, ktoré nesmú chýbať na našom veľkonočnom stole. Ako to však vyzerá vo svete? Možno sa niektorými jedlami inšpirujete a pripravíte ich už počas týchto sviatkov.
Rakúsko
V Rakúsku sa Veľká noc spája s obradom, ktorý začína požehnaním jedál. Rovnakú ceremóniu máme i u nás. Hlavnú úlohu zohráva šunka pečená v chlebovom ceste, ktorá sa podáva s pikantným chrenom a omáčkou. Obľúbeným sviatočným koláčom je reindling, ktorý sa ponáša na naše kysnuté záviny. Plní sa karamelizovanou škoricovou vrstvou pokvapkanou rumom.
Taliansko
Pizza rustica je slaný koláč plnený ricottou, salámou a syrom, ktorý pre domácich symbolizuje koniec pôstu. Obľúbený je aj veľkonočný koláč colomba pasquale, ktorý sa pečie v tvare holubice. Obsahuje sušené ovocie a mandle a pripravuje sa zo sladkého kysnutého cesta. Je veľmi podobný obľúbenému panettone.
Poľsko
Posvätený košík v Poľsku obsahuje vždy presne určené veľkonočné potraviny - vajcia ako symbol života, chlieb ako Kristovo telo, klobásu na oslavu konca pôstu a chren, ktorý nám má pripomenúť Kristovo utrpenie. Tradičný veľkonočný pokrm je biely boršč pripravovaný z kyslej kapusty a vývaru po varenej údenej šunke. Zo sladkých jedál podávajú mazurek, čiže tenký koláč s vrstvami džemu alebo čokolády zdobený mandľami.
Nemecko
V okolí Frankfurtu sa podáva „zelená omáčka“. Servíruje sa s vareným hovädzím alebo zemiakovými knedľami. Hlavnou súčasťou sú bylinky a každá domácnosť má vlastnú zmes, ktorú do nej dáva. V niektorých rodinách nemá podobu omáčky, ale hustého mousse. Na Veľkú noc pečú obľúbený hefezopf, ktorý má pripomínať Kristovu korunu z tŕnia.
Grécko
Tsoureki nie je len sladká pochúťka podobná vianočke, ale aj koláč plný symboliky. Pletie sa z troch prameňov, čo má symbolizovať prepojenie Svätej Trojice. Na obed sa tradične varia jedlá z jahňaciny, ktorá sa pripravuje s rozmarínom a podáva so šalátmi a zemiakmi.
USA
Američania často servírujú pečenú šunku glazovanú medom alebo hnedým cukrom. Tento zvyk pochádza z tradície jesenného zabíjania zvierat, ktorých mäso bolo pripravené na Veľkú noc. Často je to jahňacina. Z dezertov sú veľmi obľúbené akékoľvek mrkvové koláče.
Španielsko
V Španielsku nesme chýbať na stole hornazo, čo je chlieb plnený mäsom. Zvyčajne sa robí s bravčovou panenkou, chorizom a vajíčkami uvarenými natvrdo. Táto špecialita pochádza z regiónu Salamanca a podáva sa na Veľkonočný pondelok. Obľúbené sú aj sladké koláče torrijas z nakrájaného chleba, namočeného v mlieku s vajcom, opraženého na panvici a posypaného cukrom a škoricou.
Mexiko
Capirotada je chlebový puding podávaný na Veľký piatok. Pripravuje sa z pečiva podobného bagete, ktoré sa namáča v sirupe zo škorice a klinčekov. Veľkonočnú verziu majú aj obľúbené empanadas, ktoré sa tentoraz plnia rybami.
Ekvádor
Ekvádorská fanesca je hustá polievka, ktorá obsahuje 12 ingrediencií, symbolizujúcich apoštolov. Pridáva sa do nej fazuľa, zelenina, solená treska, varené vajcia a vyprážaný banán. Je to rodinné jedlo podávané počas Veľkej noci.
Etiópia
V Etiópii sa Veľká noc slávi s veľkou vážnosťou. Veriaci sa zúčastňujú dlhých bohoslužieb, ktoré trvajú aj niekoľko hodín a sú odetí v typických bielych odevoch. Tradičným pokrmom je dabó, obrovský kysnutý chlieb, ktorý sa krája ráno počas Veľkonočného pondelka. Ďalším obľúbeným jedlom je korenisté jedlo injera s rôznymi prílohami, ako je hustá polievka wot alebo tibs, mäso s cibuľou a korením.