Pred 120 rokmi sa zrútila zvonica sv. Marka v Benátkach

2022-07-17 12:00:00 |   |    | 

Pre Benátčanov má zvonica sv. Marka cenu zlata. Už od 10. storočia stráži prístav v lagúne a zároveň naviguje námorníkov pri ich návratoch domov. Vidieť ju totiž na desiatky kilometrov ďaleko. Cudzinci na ňu predtým smeli vstúpiť len so zvolením signórie, benátskej vlády, a ideálne za prílivu, aby nedokázali určiť, kadiaľ vedú k mestu optimálne vodné cesty.



 

Keď v roku 1609 stúpa na zvonicu sv. Marka preslávený astronóm Galileo Galilei (1564–1642), aby miestnej honorácii predviedol svoj teleskop, môže už pri päte štíhlej veže obdivovať nákladne zdobenú lodžiu Loggettu del Sansovino, ktorú si tu vládcovia Benátok nechali zhotoviť pre svoje stretávanie.

Rýchlo k nej pribúdajú ďalšie, prevažne drevené prístenky, ktoré sa prenajímajú obchodníkom. V rokoch 1873-1874 ale dochádza k ich postupnému odstraňovaniu. Pri ňom vyjde najavo, že päta zvonice vôbec nie je v dobrej kondícii. „Stav je v poriadku, žiadne nebezpečenstvo nehrozí,“ vydávajú napriek tomu v nasledujúcich rokoch posudky odborníci. Benátčania sa tak pri opravách veže zameriavajú len na jej okom viditeľné nedostatky.

 

Zvony zmĺkli

V júli 1902 prebieha oprava strechy Loggetty, pri ktorej je odstránený jej nosník, nadväzujúci na zvonicu. Robotníci ho pritom musia vyrezať zo samotnej veže. Keď o pár dní neskôr dávajú na miesto nový, zvonica sa otrasie. Následné testy preukážu, že sa celá stavba pohybuje. 12. júla 1902 sa v jej severnej stene objavuje puklina a úrady okolo nej umiestňujú drevené zátarasy, aby udržali zvedavcov v bezpečnej vzdialenosti. Zvony vo veži teraz fungujú na minimum, aby ju svojimi vibráciami nerozochvievali.

V pondelok ráno 14. júla odborníci, povolaní na miesto, zisťujú, že prasklina v stene zvonice sa za posledných 24 hodín zväčšila takmer o centimeter. O 9.30 hodine je nariadená evakuácia všetkých osôb z námestia. O 17 minút neskôr začínajú z veže odpadávať prvé kamene a presne o 9.53 hodine sa celá stavba zosunie k zemi. Škody sú minimálne. Poškodený je len roh neďalekej knižnice sv. Marka a o život prichádza jedna mačka, ktorá očividne nedbala na príkaz na evakuáciu. Ešte v ten istý večer predstavitelia mesta jednomyseľne rozhodnú, že zvonica bude obnovená v pôvodnej podobe. Stane sa tak v roku 1912.

 

HISTÓRIA VEŽE

900 - Benátčania zastavujú maďarských nájazdníkov. Okrem nich čelia pirátom. Uvedomujú si, aké je ich mesto zraniteľné. Dóža Pietro Tribuno rozhodne o výstavbe obranných prvkov. Veža bude jedným z nich.

1156 - Za toho, kto stavbu skutočne dokončil, je považovaný až dóža Domenico Morosini. Vtedy však veža dosahuje len výšku k súčasnej zvonici.

1388 - Pre vysokú štíhlu stavbu predstavujú najväčšiu hrozbu blesky. Búrka zničí drevenú konštrukciu jej špicu. Pôvodne medená pyramída na vrchole zvonice je novo pozlátená, aby bola odvšadiaľ vidieť.

1489 - Pri ďalšej veľkej búrke blesk zrazí špic veže priamo na námestie. Zvony s rachotom padajú zo zvonice. Stavba je vážne poškodená.

1511 - Benátky zasiahlo silné zemetrasenie. Už aj tak narušenú stavbu ešte viac devastuje. V severnej stene sa objavuje prasklina. Opravy si vyžiadajú tri roky.

1546 - Mestský architekt Jacopo Sansovino dokončuje v duchu renesancie pri päte veže Loggettu. Tá nahrádza pôvodnú drevenú stavbu.

1745 - Zvonica je opäť zasiahnutá bleskom. Kamene, padajúce z veže, tentoraz na námestí sv. Marka usmrtia štyri osoby.

1776 - Giuseppe Toaldo, profesor padovskej univerzity, inštaluje na zvonicu sv. Marka bleskozvod. Ide o prvé zariadenie svojho druhu v Benátkach.

 

Tento a ďalšie zaujímavé články nájdete v časopise  HISTORY Revue.

 

 

 

Autor: © HISTORY revue / Ilona Kučerová

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa