Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

MIMORIADNY ONLINE Ukrajinská armáda hlási odrazenie viacerých útokov: Ruský útok na Odesu si vyžiadal štyri obete

Ukrajinskí vojaci  odpočívajú v kufri vojenského terénneho vozidla Humvee Zobraziť galériu (4)
Ukrajinskí vojaci odpočívajú v kufri vojenského terénneho vozidla Humvee (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

KYJEV/MOSKVA - Počet obetí raketového útoku ruskej armády, ktorého terčom bolo v pondelok podvečer juhoukrajinské prístavné mesto Odesa, sa zvýšil na štyri. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

 Naživo z Ukrajiny 

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 795

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 795 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:52 Počet obetí raketového útoku ruskej armády, ktorého terčom bolo v pondelok podvečer juhoukrajinské prístavné mesto Odesa, sa zvýšil na štyri. Podľa gubernátora Odeskej oblasti Oleha Kipera, ktorého cituje britská stanica BBC, si útok vyžiadal životy troch žien a jedného muža.

20:58 Ukrajina dokončuje obchodnú dohodu so Spojenými arabskými emirátmi.

19:15 Raketový útok ruskej armády na juhoukrajinské prístavné mesto Odesa si v pondelok vyžiadal dve obete na životoch. Podľa agentúry AFP o tom informoval gubernátor Odeskej oblasti Oleh Kiper.

18:48 Bývalý príslušník nemeckej armády obvinený zo špionáže pre Rusko v pondelok pred súdom v Düsseldorfe priznal svoju vinu, pričom uviedol, že svojím konaním chcel zabrániť eskalácii vojny na Ukrajine

18:21 Riadené strely Taurus podľa českého prezidenta Petra Pavla majú pre Ukrajinu význam, ale nie kľúčový. Oveľa zásadnejšia je pre Kyjev protivzdušná obrana, povedal v pondelok po stretnutí s nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom na Pražskom hrade.

17:57 Bývalý minister ozbrojených síl Spojeného kráľovstva: "Porážka Ukrajiny bude stáť Západ v novej studenej vojne bilióny."

16:29 Dvaja Ukrajinci, ktorých v sobotu v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko na smrť dobodal údajne ruský občan, boli podľa vyjadrenia Kyjeva príslušníkmi ukrajinských ozbrojených síl. Informuje o tom v pondelok agentúra DPA citujúc zo správ ukrajinských médií.

16:16 Rusko využíva meškanie dodávok západných zbraní na ofenzívu, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok na spoločnej tlačovej konferencii s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom v Kyjeve.

15:24 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg pricestoval do Kyjeva na predtým neohlásenú návštevu.

14:30 Čečenský vodca Ramzan Kadyrov v nedeľu uviedol, že svojho dospievajúceho syna vymenoval za správcu Ruskej univerzity špeciálnych síl (RUS) so sídlom v meste Gudermes, pomenovanej po ruskom prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

13:47 Námestník ministra poľnohospodárstva Markiian Dmytrasevych, ktorý je jedným z podozrivých v prípade nezákonného získavania pôdy s ministrom poľnohospodárstva Mykola Solskyi, sa vrátil na Ukrajinu zo zahraničia, informovalo 29. apríla ukrajinské médium Hromadske s odvolaním sa na vyhlásenie ministerstva poľnohospodárstva.

13:27 Ruské sily zaútočili na dedinu Kizomys v Chersonskej oblasti 29. apríla, pričom zabili 60-ročného muža, uviedol guvernér Oleksandr Prokudin. Muž údajne zomrel na následky ťažkých zranení pri prevoze do nemocnice.

13:12 Vojaci ruského Južného vojenského okruhu, ktorých jednotky sú rozmiestnené na Ukrajine, opúšťajú svoje stanovištia v čoraz väčšom počte, uviedol HUR 29. apríla.

12:57 Ukrajinská kontrola nad ostrovom Nestryha v Chersonskej oblasti je takticky dôležitá a sťaží ruským silám priblížiť sa k ukrajinským pozíciám, povedal 29. apríla pre Hromadske Radio hovorca južných obranných síl Dmytro Pletenčuk.

12:39 Poľsko je technicky schopné chrániť oblohu nad ukrajinskými západnými oblasťami svojou protivzdušnou obranou, ale to si vyžaduje "politickú vôľu", povedal hovorca vzdušných síl Illia Yevlash 29.

12:22 Dvaja policajti zomreli a štyria utrpeli zranenia pri útoku militantov na policajné kontrolné stanovište v ruskej autonómnej Karačajsko-čerkeskej republike na severe Kaukazu. Oznámili to v pondelok ruské úrady, informujú o tom agentúry AP a AFP.

11:44 Po tom, čo poľskí demonštranti zrušili blokádu na priechode Hrebenne-Rava-Ruska s Ukrajinou, blokáda pozdĺž celej poľsko-ukrajinskej hranice sa skončila, potvrdila ukrajinská pohraničná stráž pre Ukrajinskú pravdu 29. apríla.

11:14 Najväčšie západné banky, ktoré naďalej pôsobia v Rusku, zaplatili v roku 2023 na daniach do svojho rozpočtu 800 miliónov eur, čo je štyrikrát viac ako pred rozsiahlou inváziou Moskvy na Ukrajinu, informoval denník Financial Times (FT). 29. apríla s odvolaním sa na svoju analýzu.

10:57 Poľskí demonštranti prestali blokovať nákladné vozidlá na hraničnom priechode Hrebenne-Rava-Ruska, oznámila 29. apríla ukrajinská pohraničná stráž. Nákladné autá prepravujúce obilniny do Poľska stále nebudú mať povolený prechod, s výnimkou tých, ktoré prechádzajú do iných krajín. vyhlásenie.

10:32 Veľké čínske banky obmedzujú platby za transakcie s Ruskom v obave zo sankcií USA, informovala 29. apríla agentúra Reuters s odvolaním sa na nezverejnené obchodné a bankové zdroje.

10:05 Nemecké súdy budú súdiť prvých deväť členov extrémistickej skupiny podozrivých z prípravy prevratu s cieľom zvrhnúť demokratickú vládu, informovala 29. apríla agentúra Reuters.

9:43 Taliansko prekonalo svoju závislosť od ruského plynu a nebude sa brániť navrhovanému balíku sankcií EÚ na skvapalnený zemný plyn (LNG), povedal taliansky minister energetiky Gilberto Pichetto Fratin, ako informovalo 28. apríla Politico.

9:22 Ukrajinská armáda v pondelok oznámila, že odrazila 55 ruských útokov na niekoľko obcí v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Informuje o tom agentúra AFP.

9:06 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 29. aprílu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

8:48 Pri ruských útokoch proti Ukrajine bolo za posledný deň zranených sedem ľudí, informovali regionálne úrady 29. apríla.

8:29 Lotyšská štátna spoločnosť Latvenergo poskytla Ukrajine zariadenia na obnovu energetického systému po ruských útokoch, informovalo 28. apríla médium Delfi. Vedľa vysokonapäťového transformátora, ktorý sa predtým používal vo vodnej elektrárni v Rige, Ukrajina údajne dostala aj 60 metrických ton transformátorového oleja a vzduchového kompresora.

8:03 Chatboti ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby (HUR), Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU) alebo Ministerstva pre digitálnu transformáciu, ktorí boli napríklad využívaní na zhromažďovanie informácií o ruských vojakoch na okupovaných územiach, z telegramu zmizli a sú nedostupné. z 29. apríla.

7:46 Prostredníctvom open source výskumu Mediazona, ruské nezávislé médium, spolu s BBC Russia potvrdili mená 51 679 ruských vojakov, ktorí boli zabití od začiatku rozsiahlej ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022.

7:17 krajina a Spojené štáty chcú spolupracovať ešte užšie na základe bilaterálnej bezpečnostnej dohody. Obe krajiny už pracujú na konkrétnom texte, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informuje o tom agentúra DPA.

6:56 Mobilné hasičské tímy protivzdušnej obrany používajú jednoduché vojenské vozidlá vybavené guľometmi na zvrhnutie ruských bezpilotných lietadiel.

6:31 Ruské sily pravdepodobne nedosiahnu „operačne významný prienik“ v oblasti západne od Avdiivky v Doneckej oblasti, a to aj napriek obmedzenému sťahovaniu ukrajinských jednotiek v okolitých dedinách, zhodnotil 28. apríla think-tank Inštitút pre štúdium vojny (ISW) so sídlom v USA.

6:05 Ruské sily zaútočili na Sumskú oblasť počas dňa 35-krát, čo spôsobilo najmenej 127 výbuchov, informovala vojenská správa Sumskej oblasti 28. apríla.

Ukrajina a USA rokujú o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, povedal Zelenskyj

Ukrajina a Spojené štáty vedú rokovania o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, povedal dnes vo svojom pravidelnom večernom videoposolstve ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cieľom podľa neho je, aby išlo o "najsilnejšie" z dohôd, ktoré Kyjev v posledných mesiacoch uzavrel so svojimi spojencami. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

"Už pracujeme na konkrétnom texte," povedal Zelenskyj. "Pracujeme tiež na vymedzení konkrétnej výšky podpory na tento rok a na najbližších desať rokov," dodal s tým, že ide o vojenskú, finančnú a politickú podporu a tiež podporu spoločnej výroby zbraní. Zelenskyj nespresnil, kedy by mohla byť dohoda medzi Kyjevom a Washingtonom podpísaná. Povedal však, že má byť "príkladná" a bude "odrážať silu amerického vedenia".

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (4)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: TASR/AP/Efrem Lukatsky)

Ako prvá podobnú bilaterálnu dohodu s Ukrajinou podpísala v januári Británia, neskôr sa k nej pridalo Nemecko, Francúzsko, Dánsko, Kanada, Taliansko, Holandsko, Fínsko a Lotyšsko. Zelenskyj predtým uviedol, že prebiehajú rokovania aj ďalšími krajinami. Podľa českého prezidenta Petra Pavla by podobnú bilaterálnu dohodu mohlo s Ukrajinou uzavrieť tiež Česko, a to v máji alebo júni.

Spojené štáty sú najväčším podporovateľom Ukrajiny, ktorá už viac ako dva roky čelí rozsiahlej ruskej invázii. Až minulý týždeň americký Kongres dokončil schvaľovanie balíka v celkovej výške 61 miliárd dolárov na pomoc ukrajinskej armáde, ktorá na bojisku čelí vážnym ťažkostiam v podobe nedostatku zbraní, munície i vojakov.

Tadžikistan odporúča svojim občanom cestovať do Ruska len v nutných prípadoch

Tadžikistan odporúča svojim občanom, aby sa zdržali cestovania do Ruska. Uvádza sa to vo vyhlásení tadžického ministerstva zahraničných vecí, ktoré súvisí s nárastom počtu xenofóbnych útokov ako dôsledku nedávneho teroristického útoku v koncertno-zábavnom centre Crocus City Hall neďaleko Moskvy. Väčšina osôb podozrivých z jeho spáchania alebo účasti na ňom pochádzala z Tadžikistanu. Ako informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), toto odporúčanie sa na webe tadžického rezortu diplomacie objavilo 27. apríla. Z textu vyplýva, že občania Tadžikistanu by do Ruska mali cestovať len v nevyhnutných prípadoch.

Deň predtým tadžické ministerstvo zahraničných vecí vydalo správu, že ruské úrady odmietajú občanom Tadžikistanu povoliť vstup na ruské územie. Zákaz vstupu má už "masový" charakter a týka sa najmä mladých mužov, ako vyplýva zo správ očitých svedkov na ruských hraničných priechodoch.

Viaceré ľudskoprávne organizácie hlásili v Rusku po útoku v Crocus City Hall nárast xenofóbnych útokov a protestov namierených proti migrantom zo stredoázijských krajín. Tadžický minister zahraničných vecí Sirodžiddin Muchriddin v apríli povedal, že "nepremyslená informačná kampaň" v Rusku vytvára "negatívne vnímanie občanov Tadžikistanu a Tadžikov". RFE/RL dodala, že v roku 2023 odišlo do Ruska za prácou 652.000 občanov Tadžikistanu, ktorí sú po Uzbekoch druhou najpočetnejšou skupinou pracovných migrantov v Rusku.

Ruská ekonomika pracovnú silu zo zahraničia nutne potrebuje: prvý námestník ministra priemyslu a obchodu Vasilij Osmakov vlani označil nedostatok pracovníkov za kľúčový problém ruskej ekonomiky. Na problém upozornil pred rokom aj ruský prezident Vladimir Putin, keď priznal, že Rusko "v mnohých odvetviach jednoducho nemá dostatok pracovníkov".

Viac o téme: RuskoVladimír PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu