Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Za útokom vo Vrběticiach stojí ruská tajná služba, potvrdilo vyšetrovanie

Požiar muničného areálu v českých Vrběticiach.
Požiar muničného areálu v českých Vrběticiach. (Zdroj: TASR/ Mesto Valašské Klobouky)

PRAHA - Vyšetrovanie českej Národnej centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) potvrdilo, že za útokom na muničné sklady vo Vrběticiach pred ôsmimi rokmi bola ruská vojenská tajná služba GRU. Oznámila to česká Bezpečnostná informačná služba (BIS).

Prvý sklad vo Vrběticiach vybuchol v októbri, druhý v decembri 2014. Pri prvom výbuchu zomreli dvaja ľudia. Sklady si prenajímala ostravská firma Imex Group. "NCOZ odviedla špičkovú prácu na veľmi zložitom prípade a ukázala, že dôstojníci ruskej vojenskej spravodajskej služby GRU vykonali na našom území odporný útok, ktorý si vyžiadal životy dvoch nevinných českých občanov a spôsobil miliardové škody na majetku," uviedol riaditeľ BIS Michala Koudelka. Podľa jeho slov je zásadné, že sa potvrdili informácie získané BIS v spolupráci s českou políciou.

archívne video

Zásah hasičov pri požiari vo fabrike na výrobu chemických látok v Kysuckom Novom Meste (Zdroj: TASR/Daniel Stehlík)

"Rusko vykonalo na našom území akt štátneho terorizmu... Možno to nie je úplné prekvapenie, no je to dôkaz toho, že Rusko proti nám dlhodobo vedie hybridnú vojnu a nemyslí to s nami dobre," reagoval premiér ČR Petr Fiala vo videoodkaze zverejnenom na sociálnej sieti.

Viac o téme: VýbuchyRuskoČRVrběticeBezpečnostná informačná službaNCOZ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu