Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Indický premiér poprel tvrdenia, že India smeruje k autokracii

Naréndra Módí
Naréndra Módí (Zdroj: SITA)

NAÍ DILLÍ - Indický premiér Naréndra Módí v pondelok poprel, že by jeho krajina smerovala k autokracii. Reagoval tak na obvinenia, že vláda zorganizovala trestné konania s cieľom oslabiť oponentov pred prebiehajúcimi parlamentnými voľbami. Informuje o tom agentúra AFP.

Módí (73) sa po desiatich rokoch v úrade stále teší veľkej popularite. Očakáva sa, že vo voľbách, ktoré prebiehajú od 19. apríla do 1. júna, si zaistí tretie funkčné obdobie. Jeho vyhliadky na víťazstvo posilnilo j niekoľko trestných konaní voči oponentom vrátane vyšetrovania, ktoré vo februári zmrazilo bankové účty hlavnej opozičnej strany Indický národný kongres (INC).

archívne video

India Gate - dominanta indickej metropoly Naí Dillí (Zdroj: Profimedia)

Podľa Módího je tvrdenie, že India sa pod jeho vládou stáva "volebnou autokraciou", výmysel jeho nespokojných rivalov. "Keďže opozícia nie je schopná dostať sa k moci, začína hanobiť Indiu na svetovej scéne," povedal v rozhovore pre denník Times of India, ktorý bol zverejnený v pondelok. "Šíria výmysly o našich ľuďoch, demokracii a inštitúciách," dodal.

Hodnotenie slobody tlače v Indii sa od nástupu Módího do funkcie v roku 2014 výrazne zhoršilo, zatiaľ čo obmedzenia občianskej spoločnosti spôsobili, že ľudskoprávne organizácie ako Amnesty International výrazne obmedzili svoje aktivity v krajine.

Tohtoročné voľby

Módí v tohtoročných voľbách stojí proti aliancii viac ako dvoch desiatok politických strán. Viacerí ich lídri sú buď vyšetrovaní, vo väzení, alebo obvinení z trestných činov. Jeho hlavný oponent Ráhul Gándhí bol vlani nakrátko vylúčený z parlamentu po odsúdení za krivé obvinenie. Opozičný politik čelí mnohým ďalším trestným konaniam, z ktorých viaceré začali členovia vládnej Indickej ľudovej strany (Bháratíja džanatá pártí - BJP). Indický premiér očakáva, že BJP a jej spojenci získajú vo voľbách viac ako 400 kresiel v 543-člennom parlamente, čo by bol historický výsledok.

Viac o téme: VoľbyAutokraciaOponentiNaréndra MódíIndia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu