Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Po vstupe Maďarska do EÚ študuje viac mladých na Slovensku, uviedla Račková

Alžbeta Hollerová Račková
Alžbeta Hollerová Račková (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

BUDAPEŠŤ - Vstupom Maďarska do Európskej únie pred 20 rokmi sa otvorili väčšie možnosti pre mladých príslušníkov tamojšej slovenskej menšiny študovať na slovenských školách, pričom niektorí na Slovensku aj zostávajú pracovať. V rozhovore pri príležitosti výročia vstupu do EÚ to uviedla predsedníčka Celoštátnej slovenskej samosprávy v Maďarsku (CSSM) Alžbeta Hollerová Račková.

"Dnes si všetci myslia, a mladá generácia v tom aj vyrastala, že je to prirodzené, že môžeme cestovať, že sa môžeme rozhodnúť pre prácu v zahraničí. To však neznamená, že sa odtiaľ už nemôžeme vrátiť, ako tomu bolo pred zmenou režimu," konštatovala predsedníčka.

VIDEO

Po vstupe Maďarska do EÚ študuje viac mladých na Slovensku (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

Popri výhodách voľného pohybu za prácou a vzdelania v zahraničí sa však objavili aj negatívne dopady. "Trh práce je otvorený, v niektorých profesiách sa prejavuje nedostatok pracovných síl aj preto, lebo napríklad lekári a ďalší vysokokvalifikovaní odborníci si nájdu finančné výhodnejšie zamestnania vo vyspelejších štátoch Európy," dodala.

Slováci žijúci v Maďarsku

Tieto zmeny sa dotýkajú aj Slovákov žijúcich v Maďarsku. Mnohí z nich podľa jej slov nachádzajú pracovné príležitosti na Slovensku - otvorenosť trhu práce sa prejavuje aj v tom, že niektorí mladí Slováci žijúci v Maďarsku po ukončení štúdia na Slovensku zostávajú tam.

"Je to teda prirodzené, že sa môže zamestnať doma, ale aj na Slovensku, lebo ovláda jazyk na patričnej úrovni. Nie je to ale masový jav, ako napríklad v prípade Slovákov zo Srbska, tam je trochu iná situácia," povedala Račková. "Pozitívom je, že tento jednotný spoločný priestor vytvára viac príležitostí pre mladých Slovákov v Maďarsku, aby išli študovať na Slovensko," podčiarkla.

Po vstupe do Únie mali národnostné menšiny podľa nej viac možností zapájať sa napríklad do činnosti federatívnej únie európskych národností. "Začali sme spolupracovať so Slovákmi z rôznych krajín, čo malo korene už pred vstupom Maďarska do Únie, ale tie praktické prekážky ktoré pri budovaní vzťahov boli, vstupom zanikli. Budovali sme kontakty so Slovákmi vo Francúzsku, Nemecku, Švajčiarsku, jednoducho v tých západných krajinách, s ktorými sme predtým nemali kontakty," uzavrela.

Viac o téme: MaďarskoAlžbeta Hollerová RačkováEÚ20
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu