Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

V Afganistane spustili očkovaciu kampaň proti detskej obrne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KÁBUL - V Afganistane spustili v pondelok novú očkovaciu kampaň proti detskej obrne. Cieľom je ochrániť približne 10,7 milióna detí do päť rokov pred týmto nebezpečným ochorením. Oznámilo to afganské ministerstvo zdravotníctva, informuje o tom agentúra DPA.

Očkovacia kampaň potrvá štyri dni a bude prebiehať v 31 z 34 afganských provincií. V provinciách Ghór, Dájkundí a Bámján bude očkovanie prebiehať neskôr, keďže situáciu v nich v súčasnosti komplikuje chladné počasie a dažde, uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

archívne video

Zvyšuje sa riziko ochorenia respiračnými ochoreniami, úrady vyzývajú rizikové skupiny k očkovaniu (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

"Spolu s našimi partnermi sme odhodlaní odstrániť detskú obrnu z Afganistanu," uviedol minister zdravotníctva vlády hnutia Taliban Kalandár Ibad. "Budeme neunávne pracovať a pokračovať v očkovacích kampaniach proti detskej obrne a doplnkových zdravotníckych službách, kým nedosiahneme cieľ úplného vyhubenia detskej obrny," dodal. Ministerstvo vyzvalo miestnych predstaviteľov a duchovných, aby spolupracovali s poskytovateľmi očkovania.

Celonárodná vakcinácia

Svetová zdravotná organizácia (WHO) ešte v decembri varovala, že repatriácia migrantov zo susedného Pakistanu zvýšila riziko šírenia tohto nebezpečného vírusu. Afganistan odvtedy uskutočnil najmenej tri kolá celonárodnej vakcinácie proti detskej obrne. Očkovacie kampane v Afganistane aj Pakistane sú často sprevádzané ťažkosťami. V oboch krajinách sa šíria konšpiračné teórie, ktoré tvrdia, že vakcína proti detskej obrne spôsobuje neplodnosť a že ľudia, ktorí vakcínu podávajú, sú tajní agenti.

V Afganistane od augusta 2021 vládne radikálne hnutie Taliban, ktoré ešte pred opätovným prevzatím moci v celej krajine zakázalo vakcinácie v oblastiach pod jeho kontrolou. Organizácii spojených národov sa však potom úspešne podarilo vyjednať obnovenie očkovacieho programu v celom Afganistane.

Viac o téme: OčkovanieObrnaAfganistanOčkovacia kampaň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu