Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Čínsky prezident Si Ťin-pching pricestuje 8. mája na štátnu návštevu Maďarska

Si Ťin-pching Zobraziť galériu (3)
Si Ťin-pching (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Schiefelbein, File)

BUDAPEŠŤ - Na pozvanie maďarského prezidenta Tamása Sulyoka a premiéra Viktora Orbána pricestuje v stredu 8. mája do Budapešti čínsky prezident Si Ťin-pching na oficiálnu dvojdňovú návštevu Maďarska. Pre agentúru MTI to v pondelok uviedol Orbánov hovorca Bertalan Havasi.

Čínska hlava štátu bude rokovať so Sulyokom a Orbánom o bilaterálnych politických, ekonomických a medzinárodných otázkach."Cieľom návštevy je ďalšie posilnenie medzivládnych a hospodársko-obchodných vzťahov medzi Maďarskom a Čínou, ako aj rozšírenie spolupráce o nové oblasti," uviedol Havasi.Čínsky prezident priletí 5. mája na dva dni do Francúzska a potom navštívi Belehrad. Návštevu Srbska ohlásil srbský prezident Aleksandar Vučič ešte koncom februára.

Viktor Orbán
Zobraziť galériu (3)
Viktor Orbán  (Zdroj: SITA/AP Photo/Denes Erdos)

Si absolvoval štvordňovú oficiálnu návštevu Maďarska v októbri 2009, keď bol ešte viceprezidentom Čínskej ľudovej republiky. Spolu s prezidentom Lászlóom Sólyomom ho prijal aj vtedajší premiér Gordon Bajnai.Si sa naposledy stretol s maďarským premiérom Viktorom Orbánom vlani v októbri v Pekingu na treťom medzinárodnom fóre iniciatívy Jeden pás, jedna cesta.

Čínsky prezident označil maďarského premiéra za svojho starého priateľa a pripomenul mu, že v roku 2024 si Čína a Maďarsko pripomenú 75. výročie nadviazania vzájomných diplomatických vzťahov.

Viac o téme: Návšteva ČínaMaďarskoViktor OrbánSi Ťin-pchingTamás Sulyok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu