Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

MIMORIADNY ONLINE Rusko začalo trestné konanie voči Zelenskému: Je na zozname hľadaných osôb

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (2)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Trosky zo zostreleného ruského bezpilotného lietadla zasiahli dnes skoro ráno civilné ciele v druhom najväčšom meste Ukrajiny, Charkove. Zranili troch ľudí a spôsobili požiar v kancelárskej budove. Podľa agentúry Reuters to na sociálnej sieti Telegram uviedol šéf miestnej oblastnej správy Oleh Synehubov. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 800

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 800 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:55 Zakladateľ predajcu áut "Rolf" povedal, že bude od Ruska žiadať kompenzáciu za znárodnenie spoločnosti Sergej Petrov povedal agentúre Bloomberg v rozhovore.

21:00 Ukrajina zostrelila ruské lietadlo Su-25 v Doneckej oblasti, hovorí Zelenskyj.

20:16 Ministerstvo zahraničných vecí: Správy o umiestnení Zelenského na ruský zoznam hľadaných „znamenie zúfalstva“. Správy ruských propagandistických médií o tom, že Moskva umiestnila prezidenta Zelenského na zoznam hľadaných osôb, sú „znakom zúfalstva“, uviedlo ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí.

20:00 Najmenej 6 zranených pri ruskom raketovom útoku na Charkov. Guvernér Charkovskej oblasti Oleh Syniehubov v príspevku v telegrame uviedol, že zasiahnutý bol civilný podnik v priemyselnej štvrti.

19:05 Guvernér: Ruský raketový útok na Odeskú oblasť zranil najmenej 3 ľudí. Útok podľa guvernéra Odeskej oblasti Oleha Kipera poškodil civilnú infraštruktúru v okrese Odesa.

18:00 Ruský súd odsúdil ukrajinského vojnového zajatca na 18 rokov v trestaneckej kolónii. Vladyslav Plahotnyk bol obvinený z „účasti v teroristickej organizácii“ a „výcviku na terorizmus“ tým, že bol členom práporu Azov, ktorý Rusko vyhlásilo za teroristickú organizáciu.

17:00 Najmenej štyria zranení pri ruskom raketovom útoku na Charkov. V príspevku na telegrame charkovský regionálny guvernér Oleh Syniehubov uviedol, že zasiahnutý bol civilný podnik v priemyselnej štvrti mesta.

16:18 Ruské úrady začali trestné konanie proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému a umiestnili ho na zoznam hľadaných osôb. Informovala o tom dnes agentúra TASS s odvolaním sa na oficiálne záznamy ruského ministerstva vnútra. Databáza ministerstva uvádza, že je ukrajinský prezident hľadaný podľa článku Trestného zákonníka, píše TASS. Na základe ktorého ustanovenia bol Zelenskyj do zoznamu hľadaných osôb zaradený, spis nespresňuje.

16:00 Ukrajina po splnení požiadaviek MMF očakáva externé financovanie vo výške 38 miliárd USD, oznámil 4. mája guvernér národnej banky Andrij Pyšnyj.

15:00 Poľsko odsúdilo v sobotu kybernetické útoky ruskej skupiny APT28 na Nemecko a Česko. Poľské ministerstvo zahraničných vecí pritom poukázalo na to, že aj samotné Poľsko je terčom takýchto útokov, informuje agentúra Reuters a PAP.

14:00 Gruzínska prezidentka Salome Zourabichviliová vystupňovala svoju kritiku vládnucej strany Gruzínsky sen v rozhovore pre Deutsche Welle 3. mája, pričom priamo obvinila vládu, že je „náchylná k ústupkom voči Rusku“.

13:25 Vedúci USA G7 rokuje o vojenskej pomoci Ukrajine vo výške 50 miliárd dolárov, financovanej z úrokov zo zmrazených ruských aktív.

12:58 Štvormesačné vojenské cvičenia NATO blízko ruských hraníc, ktoré sú známe ako Steadfast Defender, sú dôkazom toho, že Severoatlantická aliancia sa pripravuje na potencionálny konflikt s Ruskom. Vyhlásila to v sobotu hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, informujeme podľa správy agentúry Reuters.

12:23 Ruská protivzdušná obrana nad okupovaným Krymom zostrelila štyri rakety dlhého doletu (ATACMS) vyrábané Spojenými štátmi. Podľa agentúry Reuters to dnes uviedlo ministerstvo obrany v Moskve. Spojené štáty tento typ rakiet Ukrajine brániacej sa viac ako dva roky ruskej agresii začali dodávať v uplynulých týždňoch.

11:58 Národná banka Ukrajiny (NBÚ) 3. mája oznámila, že implementuje najväčší súbor opatrení na liberalizáciu meny od začiatku totálnej vojny.

10:45 V ukrajinskej Zakarpatskej oblasti došlo k stretu medzi Rómami a vojenskými dôstojníkmi: došlo k streľbe.

9:43 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 4. máju, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

9:00 Rusko zaútočilo na ukrajinské mesto Charkov.

8:05 Ruská protivzdušná obrana zničila štyri rakety dlhého doletu, ktoré ukrajinské sily odpálili na polostrov Krym. Oznámilo to v sobotu ráno ruské ministerstvo obrany, podľa ktorého išlo o strely ATACMS dodané Spojenými štátmi. Informovala o tom agentúra DPA, píše TASR. Rozsah útoku na Krym, ktorý Rusko nezákonne anektovalo v roku 2014, nebol bezprostredne známy. Kyjev sa k tvrdeniu Moskvy zatiaľ verejne nevyjadril.

7:53 SBU zatkla muža, ktorý údajne špehoval ukrajinské pozície pri venčení psa.

6:45 Ukrajina cez noc zostrelila 13 bezpilotných lietadiel.

6:30 V Novosibirsku končí súkromná škola Novokolledž, ktorá si ako jedno z mála ruských vzdelávacích zariadení ústami svojich zakladateľov trúfla verejne odsúdiť vojnu proti Ukrajine a vojnovú propagandu. Na oplátku sa škola dočkala previerok od úradov, pokút, nedostala akreditáciu a jej zakladateľa Sergeja Černyšova úrady označili hanlivou nálepkou "zahraničný agent", uviedol server BBC News na svojom ruskojazyčnom webe. Škola prestane fungovať na konci školského roka, povedal portálu pedagóg a historik Černyšov.

6:10 Ukrajina je otvorená zvažovaniu výmeny vojnových zajatcov typu all-for-all, povedal Zelenskyj.

6:00 Ruských študentov študujúcich vo Fínsku zadržali pre podozrenie z vývozu tovaru s dvojakým použitím.

Úlomky z dronov zranili v ukrajinskom Charkove troch ľudí

Podľa Synehubova teraz v nemocnici ošetrujú 13-ročné dieťa a ženu. Ďalšej žene sa dostalo ošetrenie na mieste. Na miesto sa dostavili záchranné zložky. Teraz dostávajú požiar pod kontrolu, oznámil Synehubov. Akokoľvek Moskva tvrdí, že ruské vojská neútočia na civilné ciele, Charkov a okolie patria k pravidelne ostreľovaným a bombardovaným miestam. V poslednom čase sa intenzita útokov zvýšila.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu