Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

KRVAVÉ voľby v Mexiku: VIDEO Politických kandidátov ZABÍJAJÚ v uliciach miest za bieleho dňa! Dochádza aj k únosom

Nespokojní občania vraždia politických kandidátov priamo v uliciach. Noé Ramos Ferretiz zavraždený v Mante počas mítingu s občanmi.
Nespokojní občania vraždia politických kandidátov priamo v uliciach. Noé Ramos Ferretiz zavraždený v Mante počas mítingu s občanmi. (Zdroj: X/Tiempo Real, Getty Images)

CUIDAD DE MÉXICO – Stredoamerická krajina sa pripravuje na voľby, ktoré rozhodnú o politické smerovanie krajiny na najbližšie roky. Občania to však vzali do vlastných rúk. V uliciach mesta sa rozhodli pre vendetu. K útokom a únosom hlavných tvárí politických kampaní dochádza aj počas bieleho dňa.

archívne video

Muž skončil počas protestov s dierou v krku (Zdroj: Tip čiateľa)

Najbližšie voľby v Mexiku si budú občania pamätať ako jedny z najkrvavejších. Všeobecné voľby sú naplánované na 2. júna 2024. Voliči si zvolia nového prezidenta na šesťročné funkčné obdobie, všetkých 500 členov Poslaneckej snemovne a všetkých 128 členov Senátu. Prezidentské a parlamentné voľby sa budú konať súčasne v jeden deň. 

K vraždám a únosom politických kandidátov dochádza v uliciach miest aj priamo počas bieleho dňa. Polícia okrem toho eviduje takmer 80 výhražných listov, ktoré si našli politici vo svojich schránkach. Ako informuje El País, voľby majú prebehnúť už v júni, no do tejto chvíle bolo voči kandidátom na riadiace posty spáchaných vyše 170 útokov. Keďže situácia naďalej eskaluje, je možné, že toto číslo sa ešte zvýši. 

Bodnutie nožom 

V 30 prípadoch bola výsledkom útoku vražda politického kandidáta. Napríklad v piatok 26. apríla v meste Manta(federálny štát Tamaulipas) bol počas volebného mítingu v uliciach mesta zabitý kandidát Noé Ramos Ferretiz. Niekto z davu ho viackrát bodol nožom. 

Video bezvládneho tela Ferretiza kolovalo niekoľko dní po sociálnych sieťach. Útočník z miesta činu utiekol, no o pár dní ho polícia zatkla. 

Únos a vražda

V ten istý deň o niekoľko hodín neskôr došlo k ďalšej vražde hlavy politickej kampane. Incident sa odohral v meste San José Independencia (federálny štát Oaxaca). Obeťou bol kandidát na starostu vládnucej strany Alberto Antonio García. Dva dni predtým uniesli aj jeho manželku, súčasnú starostku Agar Cancinovú. Po vražde politika ju ale prepustili. 

"Fenomén volebného násilia, aký evidujeme v krajine, neustále narastá a rozširuje sa. Nie je to len otázka počtu úmrtí. Násilie, útoky, vraždy či únosy sa rozrastajú do viacerých oblastí naprieč celou krajinou," uviedol Arturo Espinosa Silis z Laboratorio Electoral (LE). Je to skupina expertov, ktorá sa zaoberá štúdiom a analýzou demokratických volieb v Latinskej Amerike. 

Bežná situácia 

Ďalšia členka LE Daniela Ariasová vyjadrila svoje obavy, že mexická vláda nemôže čakať, kým sa situácia zlepší, pretože počet obetí pribúda každý deň. Z hľadiska vyhrážok, útokov a únosov bola táto predvolebná kampaň podľa nej jedna z najdrsnejších v histórii krajiny.

"Mexiko má dlhú históriu volebného násilia, ktorá sa s ním ťahá už od jeho vzniku ako štátu...Je to niečo systematické, pravidelne sa opakujúce a na miestnej úrovni bohužiaľ celkom bežné," vysvetlil Manuel Pérez Aguirre, vedec z College of Mexico.

Anulovanie volieb

Prieskumy uskutočnené Data Cívica, México Evalúa a Animal Político ukázali, že každá politická vražda znižuje účasť na demokratických voľbách v Mexiku o jedno percento. Voľby vo federálnom štáte Jalisco boli v roku 2021 anulované po tom, čo sa len jeden kandidát dostal do záverečného súboja o primátora. Anulovanie volieb sa v Mexiku považuje za jednu z bežných možností ako opatrenie proti politickému zastrašovaniu. 
 

Viac o téme: VraždyVyhrážkyúnosyPredvolebná kampaňMexiko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu