Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

MIMORIADNY ONLINE Hamas rokuje o prímerí: Americká armáda dokončila mólo pre dodávky pomoci do Pásma Gazy po mori

Dym stúpa po izraelskom nálete na budovy v blízkosti deliaceho múru medzi Egyptom a Rafahom na juhu Gazy Zobraziť galériu (2)
Dym stúpa po izraelskom nálete na budovy v blízkosti deliaceho múru medzi Egyptom a Rafahom na juhu Gazy (Zdroj: SITA/AP Photo/Ramez Habboub)

WASHINGTON - Americká armáda dokončila budovanie dočasného dvojdielneho plávajúceho móla pre dodávky humanitárnej pomoci do Pásma Gazy. Jeho presunutiu na miesto určenia však zatiaľ bránia nepriaznivé poveternostné podmienky, uviedla v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na hovorkyňu ministerstva obrany USA Sabrinu Singhovú. Situáciu v Pásme Gazy sledujeme online.

Naživo z pásma Gazy

archívne video

Fico kritizuje Európsku radu, že nemá postoj k situácii v Pásme Gazy (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

ONLINE

21:38 Do Pásma Gazy dnes cez kľúčové hraničné priechody na juhu oblasti neprichádzala žiadna humanitárna pomoc, akokoľvek Izrael oznámil znovuotvorenie priechodu Kerom Šalom, vyplýva z vyjadrenia americkej vlády a OSN. Viaznu podľa nich nielen dodávky jedla a ďalšieho materiálu, ale aj dodávky paliva potrebného na distribúciu pomoci Palestínčanom sužovaným pokračujúcou vojnou.

18:16 Americký minister obrany Lloyd Austin v stredu potvrdil, že vláda USA pozastavila jednu dodávku bômb Izraelu. Dôvodom sú obavy, že krajina začne pozemnú ofenzívu v meste Rafah v Pásme Gazy bez dostatočných opatrení na ochranu civilistov, aké žiadajú Spojené štáty. Informuje agentúra AP a Reuters.

17:44 Spojené štáty odložili plánovanú dodávku munície Izraeli a kvôli jeho operáciám v Rafahu na juhu Pásma Gazy teraz prehodnocujú bezprostrednú vojenskú podporu židovského štátu. Uviedol to dnes americký minister obrany Lloyd Austin, čím potvrdil správy amerických médií z uplynulých dní. Podľa tlače je to od začiatku vojny v Gaze prvý známy prípad, keď Američania kvôli nesúhlasu s počínaním izraelskej vlády siahli na dodávky zbraní.

16:28 Nemocniciam na juhu Pásma Gazy ostalo palivo pre elektrické generátory už iba na tri dni a jeho zásoby pre uzavreté hraničné priechody nemôžu doplniť. V stredu to uviedol šéf Svetovej zdravotníckej organizácie. Informuje agentúra AFP.

15:00 Manifestácie na podporu palestínskych civilistov v Pásme Gazy, ktoré sa konajú v rade krajín na univerzitách, sa rozšírili aj do Španielska. Niekoľko stoviek študentov dnes strávilo prvú noc v stanoch v kampuse univerzity Complutense v Madride a už niekoľko dní prespávajú takto protestne študenti vo Valencii, Seville, Alicante, Barcelone či v Baskicku, informoval server španielskej televízie Antena 3

13:39 Izrael dnes oznámil, že znovu otvára prechod Kerom Šalom z Izraela do Pásma Gazy, ktorý zatvoril v nedeľu po útoku hnutia Hamas, ktoré u neho zabilo štyroch izraelských vojakov. Agentúra AP ale neskôr s odvolaním sa na úrad OSN pre palestínskych utečencov napísala, že do Gazy sa cez tento prechod zatiaľ dnes nedostala žiadna pomoc a že na palestínskej strane pri prechode nie je nikto, kto by ju prevzal a rozviezol civilistom. Neďaleký prechod Rafáh, ktorý v utorok obsadila izraelská armáda, zostáva podľa AP zatvorený.

12:15 Izraelská armáda pokračuje v operácii na juhu Pásma Gazy v oblasti Rafáhu, podľa denníka Haarec operuje pri prechode do Egypta, ktorý v utorok obsadila. Do obývaných častí mesta nepostupuje. Hovorca izraelskej armády dnes bagatelizoval utorkovú nepotvrdenú informáciu, že Spojené štáty minulý týždeň pozastavili Izraelu dodávku niektorých zbraní kvôli jeho avizovanej ofenzíve v Rafáhu.

12:10 Organizátori piesňovej súťaže Eurovízie sa ospravedlnili za porušenie zákazu používať politické symboly. Švédsky spevák Eric Saade mal v utorok v prvom semifinálovom kole súťaže okolo ruky obtočenú čiernobielu palestínsku šatku - kúfiju. Bol to najkontroverznejší čin večera, z ktorého do sobotňajšieho finále po hlasovaní postúpili Ukrajina a Chorvátsko. Informuje o tom správa z agentúry AFP a Európskej vysielacej únie (EBU).

10:36 Katar v stredu vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby zabránilo "genocíde" v meste Rafah ležiacom na juhu Pásma Gazy. Informuje o tom správa z agentúry AFP. Katar už niekoľko mesiacov pôsobí spolu s Egyptom a USA ako sprostredkovateľ rokovaní medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

9:22 Izraelská armáda oznámila, že znovu otvára prechod Kerom Šalom z Izraela do Pásma Gazy. Uzavretý bol od nedele po útoku hnutia Hamas, ktoré u neho zabilo štyroch izraelských vojakov. Neďaleký prechod Rafah, ktorý je od vlaňajšieho októbra hlavným miestom vstupu humanitárnej pomoci pre civilistov vo vojnou zničenom Pásme Gazy a ktorý v utorok obsadila izraelská armáda, zostáva zatvorený, informuje agentúra AP.

8:29 Skupina Izraelčanov dnes v rannej špičke v Tel Avive asi na pol hodinu zablokovala diaľnicu a opäť požadovala dohodu izraelskej vlády s palestínskym hnutím Hamas o prepustení rukojemníkov, ktorých palestínski ozbrojenci držia už sedem mesiacov. V Izraeli by mal dnes o dohode o prímerí rokovať šéf americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns, informoval server The Times of Israel (ToI). Izraelská delegácia v utorok odišla na rozhovory o dočasnom pokoji zbraní v Pásme Gazy do Káhiry.

Aktivisti blokujú diaľnicu, keď požadujú prepustenie rukojemníkov zo zajatia Hamasu
Zobraziť galériu (2)
Aktivisti blokujú diaľnicu, keď požadujú prepustenie rukojemníkov zo zajatia Hamasu  (Zdroj: SITA/AP Photo/Oded Balilty)

6:35 Spojené štáty minulý týždeň pozastavili dodávku bômb Izraelu pre obavy z následkov jeho plánovanej invázie do mesta Rafah ležiaceho na juhu Pásma Gazy. Informovala o tom v stredu agentúra AFP citujúca vysoko postaveného predstaviteľa administratívy amerického prezidenta Joea Bidena.

Americká armáda dokončila mólo pre dodávky pomoci do Pásma Gazy po mori

Komponenty móla a vojenské plavidlá podieľajúce sa na jeho výstavbe čakajú na lepšie počasie v prístave izraelského mesta Ašdod, kam boli presunuté minulý týždeň. Ústredné velenie americkej armády (CENTCOM) je pripravené „dostať mólo na určené miesto v blízkej budúcnosti“, povedala Singhová.

Výstavba mobilného prístaviska je súčasťou snáh USA o zvýšenie prísunu humanitárnej pomoci pre obyvateľstvo v Pásme Gazy. Keďže toto palestínske autonómne územie nemá prístav, americká armáda začala v apríli stavať provizórne mólo. Náklady na jeho výstavbu dosiahnu minimálne 320 miliónov dolárov (okolo 297 miliónov eur). O plánoch na výstavbu móla prvýkrát informoval americký prezident Joe Biden začiatkom marca.

Pomoc sa podľa plánov najprv prepraví komerčnými plavidlami na plávajúcu plošinu pri pobreží Pásma Gazy, kde sa preloží na menšie plavidlá a dopraví na mólo, ktoré je ukotvené pri brehu. Následne sa naloží na nákladné autá, ktoré ho rozvezú na určené miesta.

Humanitárne organizácie už dlho kritizujú skutočnosť, že do Pásma Gazy sa po súši od začiatku izraelskej vojenskej operácie pred ôsmimi mesiacmi nedostáva dostatok humanitárnej pomoci. Uzatvorenie hraničných priechodov Kerem Šalom a Rafah situáciu v posledných dňoch ešte viac zhoršilo.

Delegácia Hamasu dorazila do Káhiry na rokovania o prímerí

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas pricestovala v utorok z Kataru do Egypta na rokovania o prímerí v Pásme Gazy. Oznámil to vo vyhlásení samotný Hamas, informuje agentúra Reuters.

Webová stránka al-Qahera News napojená na egyptské tajné služby s odvolaním sa nemenovaného vysoko postaveného predstaviteľa uviedla, že v Káhire už pokračujú rokovania o prímerí, na ktorých sa zúčastňujú "všetky strany" vrátane sprostredkovateľov z Kataru, Spojených štátov a Egypta, uvádza agentúra AFP. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu už skôr v utorok informoval, že do Káhiry dorazila na rokovania už aj delegácia jeho krajiny.

Podľa zdroja z egyptského letiska do Káhiry v utorok pricestoval na rokovania o prímerí aj šéf americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns. CIA to odmietla komentovať, keďže neposkytuje informácie o zahraničných cestách svojho riaditeľa.

Hamas schválil dohodu o prímerí, Izrael však nesúhlasil s podmienkami

Hamas v pondelok večer informoval Egypt a Katar, že schválil ich návrh na dohodu o prímerí s Izraelom. Urobil tak po tom, čo izraelská armáda v pondelok začala evakuovať časť mesta Rafah na juhu Pásma Gazy. Izrael neskôr oznámil, že jeho armáda prevzala kontrolu nad palestínskou časťou pohraničného priechodu v Rafahu, ktorý sa nachádza na hraniciach Egypta a Pásma Gazy.

Netanjahu v utorok uviedol, že najnovší návrh na prímerie nenapĺňa základné požiadavky Izraela a vyvíjanie vojenského tlaku je stále nevyhnutné pre návrat rukojemníkov. Popredný predstaviteľ Hamasu Usáma Hamdán v utorok varoval Izrael, že ak bude jeho operácia v Rafahu pokračovať, nedosiahne sa nijaká dohoda o prímerí. Dodal, že návrh na prímerie, ktorý Hamas prijal, zodpovedá minimu požiadaviek Palestínčanov a jeho hnutia.

Viac o téme: VojnaBojeIzraelHamasPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu