Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

V Európe vyčíňalo počasie: VIDEO Tornádo v Taliansku, u susedov zas gustnádo, poškodených bolo aj niekoľko áut!

Talianske mesto Terst prekvapilo desivé tornádo
Talianske mesto Terst prekvapilo desivé tornádo (Zdroj: Youtube/MeteoReporter24)

TERST – Studený front, ktorý sa presúval zo severu Európy smerom na juh zasiahol včera aj sever Jadranského mora. Supercelárna búrka vyprodukovala v talianskom meste Terst aj tornádo. U susedov v Českej republike sa zase nečakane objavilo gustnádo. Odborníci upozorňujú, že tieto javy sa vyskytujú čoraz častejšie.

Hoci búrky v utorok boli oproti začiatku týždňa slabšie a udrelo takmer 100 000 bleskov, charakter búrok bol veľmi podobný. Neboli až tak dynamické, lokálne sa vyskytli aj silnejšie jadrá, informuje imeteo.sk. Práve jedno z nich zasiahlo aj sever Talianska a supercelárna búrka priniesla aj tornádo. Vzdušný vír sa začal vytvárať po 13:30 na pobreží mestečka Muggia. Obyvatelia však mali šťastie v nešťastí a tornádo sa stočilo smerom k vodnej hladine a postupne zaniklo.

Podobné javy sa však v Taliansku vyskytujú čoraz častejšie. Na vine má byť stret studeného vzduchu z Álp a teplého vzduchu, ktorý sa nad územie Talianska dostáva z juhu. Problémy s počasím hlásili ale aj zo susednej Českej republiky. Extrémne krupobitie a búrka zasiahla aj mesto Zruč nad Sázavou. Tam počasie lámalo konáre stromov a búrka dokonca poškodila aj niekoľko áut.

Prívalový dážď spôsobil povodne na niektorých miestach a najkritickejšia situácia bola v Českých Budějoviciach, kde silný vietor spôsobil jav podobný tornádu, takzvané gustnádo. Ide o plytký, povrchový vír, spojený zo slov „gust front tornado“, teda výrazný prachový vír, ktorého prejavy nie sú tak výrazné, no napriek tomu môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Viac o téme: TornádoBúrkySupercelaGustnádo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu