Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Lesný požiar v provincii Alberta v Kanade sa blíži k mestu Fort McMurray

Doprava sa presúva po diaľnici Alberta Highway 63, keď vo vzduchu visí dym z lesného požiaru v meste Fort McMurray v štáte Alta v stredu 15. mája 2024.
Doprava sa presúva po diaľnici Alberta Highway 63, keď vo vzduchu visí dym z lesného požiaru v meste Fort McMurray v štáte Alta v stredu 15. mája 2024. (Zdroj: SITA/Jeff McIntosh /The Canadian Press via AP)

EDMONTON - Lesný požiar v kanadskej provincii Alberta sa v stredu rozšíril na plochu takmer 21-tisíc hektárov a priblížil sa k mestu Fort McMurray, ktoré bolo deň predtým čiastočne evakuované. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Z Fort McMurray bolo v utorok evakuovaných približne 6 600 ľudí a ďalším tisícom úrady oznámili, aby boli pripravení na presun, píše The New York Times. Mnohé obchody a školy zostali zatvorené.

archívne video

V bratislavskej Rači zasahujú pri požiari železničného vagónu (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Christie Tuckerová z úradu, ktorý má na starosti lesné požiare uviedla, že chladnejšie teploty ovzdušia a mierny vietor by mali požiar od Fort McMurray vytlačiť. Minister pre verejnú bezpečnosť v Alberte Mike Ellis však obyvateľov vyzval, aby zachovávali ostražitosť a pripomenul, že situácia s lesnými požiarmi sa môže zmeniť a prudko zhoršiť.

Rozsiahly požiar zasiahol Fort McMurray v roku 2016 a z oblasti muselo bezprostredne odísť viac než 90-tisíc ľudí, pripomína AFP. Provincia Britská Kolumbia na západe Kanady v týchto dňoch takisto zápasí s lesnými požiarmi. Úrady tam v stredu nariadili evakuáciu približne 4 700 ľuďom.

Viac o téme: Lesný požiarKanadaAlbertaFort McMurray
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu