Pouličný predavač píše históriu: V Mexiku objavili hlavné mesto starovekého mayského kráľovstva

2020-03-25 08:30:00 |   |    | 

Archeológovia objavili v mexickom štáte Chiapas stratené hlavné mesto starovekého mayského kráľovstva Sak Tz'i'. Centrum mesta bolo zhruba 600 metrov dlhé a 400 metrov široké a nachádzali sa tam pyramídy, kráľovský palác, ihrisko a viacero domov. Vedecký tím, ktorý viedli profesor antropológie Charles Golden z Brandeis University a bioarcheológ Andrew Scherer z Brown University, informoval o svojom náleze v štúdii publikovanej v odbornom časopise Journal of Field Archaeology.



 

Golden sa pre spravodajský portál CNN vyjadril, že mesto objavili vďaka pouličnému predavačovi. Ten dal tip na miesto postgraduálnemu študentovi Whittakerovi Schroderovi, ktorého zoznámil s miestnym rančerom. Na jeho pozemku sa totiž časť starovekej metropoly nachádza. Rančer mal kamennú dosku s popisom a kresbou kráľa Sak Tz'i' prezlečeného za mayského boha búrky, na ktorú narazil pri práci v rozvalinách. "Našiel to náhodou," vysvetlil Golden s tým, že miesto v 60. rokoch vyplienili a mnoho pamiatok ukradli, no našťastie sa zachovala aspoň doska.

Plienitelia podľa antropológa použili pílky a ďalšie ťažké nástroje, aby z pamiatok odrezali tváre. Mnoho ukradnutých predmetov skončilo v múzeách a súkromných kolekciách po celom svete. "Keď idete do múzea a vidíte tieto predmety, vidíte niečo čo bolo v skutočnosti vyrvané z pôvodného miesta na kameni, takže sa pokúsime znovu ich spojiť s pôvodným kúskom kameňa, ktorý by mohol byť ešte na mieste," vysvetlil Golden.

Kráľovstvo Sak Tz'i', ktoré sa nachádzalo na území dnešného Chiapas v rokoch 750 pred naším letopočtom až 900 nášho letopočtu, bolo domovom od 5 000 do 10 000 ľudí. Podľa Goldena nebolo obzvlášť mocné a obklopovalo ho vtedy veľa superveľmocí. Často sa spomína v nápisoch nájdených v iných mestách. "Dôvod, prečo vieme o kráľovstve z nápisov je ten, že ho často tieto superveľmoci napádali, unášali im kráľov, bojovali vojny, ale tiež zároveň s týmito superveľmocami rokovali o spojenectvách," vysvetlil vedec. Ako tiež uviedol, dúfa, že tento nález im pomôže pochopiť, ako takéto malé kráľovstvá ako Sak Tz'i' a ich občania žili a fungovali po boku iných veľmocí.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: SITA

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa