Cestovanie sa po korone zmení. Aké hygienické zásady budeme dodržiavať?

2020-05-02 00:00:00 |   |    | 

Momentálna situácia v turizme nie je jednoduchá. Pre cestovateľov je ťažké odrazu sa zmieriť s tým, že sa treba zastaviť. Nech už túto krízu prežívajú akokoľvek, všetci sa zhodujú v tom, že dovolenkovanie sa po korone zmení. Jednou z vecí istotne bude, že začneme viac dbať na dôležité hygienické zásady počas cestovania.



S antibakteriálnym gélom v taške

Obozretní cestovatelia mali aj v minulosti v zálohe vždy antibakteriálny gél, ktorým si mohli čistiť ruky. Stačí si uvedomiť, čoho všetkého sa dotýkate počas presunov dopravou a pri chytaní kľučiek. Keď jedávate v pouličných stánkoch, malých bistrách alebo máte niečo zabalené so sebou, tak si ani nemáte kde umyť ruky. Vtedy sa vám tento prípravok istotne zíde a ochráni vás nielen pred koronavírusom, ale aj pred inými infekciami a vírusmi. Po tejto kríze si to začneme istotne viac uvedomovať a budeme na to dbať aj pri kratších denných výletoch.

 

Utierajte si stolček v lietadle

Jeden z prieskumov sa zameral na najšpinavšie miesta v lietadle. Prekvapivo to neboli toalety, pásy a ani opierky na ruky. Najviac baktérií sa nachádzalo na stolčekoch, kde si dávame jedlo a nápoje. Hlavným problémom je, že letušky nestíhajú robiť poriadok po každom lete a zameriavajú sa len na tie najdôležitejšie veci. Stolček preto zostáva neutretý a navyše ho počas dňa chytajú viacerí ľudia, ktorí si predtým neumyli ruky. Preto keď sa rozhodnete položiť naň nejaké jedlo, najprv si ho poutierajte vlhčenou vreckovkou.

 

Čistite si nechty

Len málokto si uvedomuje, koľko nečistôt sa nám počas dňa usadí za nechty. I keď si umyjete ruky, tam vám zostávajú zvyšky špiny aj s mnohými baktériami. Preto by ste si mali zaužívať zvyk, že si ich vždy po príchode na izbu vyčistíte. Takto sa môžete pokojne dotýkať aj tváre bez obáv, že si prenesiete nejakú infekciu.

 

Do spoločných kúpeľní len v šľapkách

Pri lacnom cestovaní sa musíme spoliehať najmä na ušetrenie nákladov za bývanie. Vtedy často končíme v hosteloch, ktoré mávajú spoločné kúpeľne. To býva problémom najmä z hygienického hľadiska. Pri tak vysokom počte ľudí sa nedá udržať po celý deň vysoký štandard a časom sú sprchy už zanedbané. Keďže nikdy neviete, kto sa pred vami umýval, vchádzajte vždy do sprchovacieho kúta s tenkými plážovými šľapkami, aby ste sa ochránili pred mykózou. Po osprchovaní si dajte druhé papuče, sprchovaciu obuv umyte a nechajte ju v izbe vysušiť.

 

Po izbe vždy len v obuvi

Rovnaké pravidlo dodržiavajte v izbe. Vždy si nájdite v batožine miesto aspoň na jednoduché plátenné papuče, aby ste na koberec nestúpali bosou nohou. Upratovačka ho stihne maximálne povysávať, o podrobnejšom čistení môžete iba snívať. Navyše sa nemôžete spoľahnúť na to, že vás automaticky v každom hoteli bude čakať aj ich obuv. Aby ste si na jemnú kožu nôh nepresunuli nejakú infekciu, vždy sa prechádzajte v papučiach, prípadne v ponožkách.

 

Nechytajte kľučku na toaletách

Kľučky na verejných toaletách sú hotovým semeniskom bacilov a vírusov. Stačí sa obzrieť okolo seba, koľko ľudí odchádza preč bez toho, aby zašli k umývadlu. Preto sa naučte používať triky, vďaka ktorým sa po umytí rúk už tohto miesta nedotknete. Ak je na dverách kľučka, otvárajte ju pomocou lakťa. Pokiaľ sú to lietačky, tak ich zatlačte chrbtom. Keď nie je iný spôsob, ako chytiť toto miesto rukou, vezmite si papierovú servítku, ktorú potom po zatvorení dverí hneď vyhodíte.

 

Nezabúdajte na čistenie tváre

Po návrate do hotela automaticky ideme do izby a umyjeme si ruky. No zabúdame na ďalšiu dôležitú časť, ktorou je tvár. Na nej sa rovnako usádzajú všetky nečistoty, čo môže viesť k zhoršeniu jej kvality, ale v prípade potenia aj k šíreniu infekcií. Preto vám nestačí iba umyť si ju vodou, používajte aj prípravok na čistenie, ktorý vás zároveň zbaví aj všetkých bacilov. Na to by nemali zabúdať ani muži.

 

O akých zmenách sa uvažuje na letiskách?

Na opätovný návrat k cestovaniu sa už pripravujú aj letiská. Práve tie spolu s palubami lietadiel sú z hľadiska šírenia podobných chorôb vysoko rizikové. Ich predstavitelia preto vopred uvažujú o tom, ako by mohli eliminovať možnosti šírenia podobných chorôb.

Meranie teploty

Túto novinku už využívajú viaceré ázijské krajiny. Vo väčšine prípadov ide o termo kameru, teda budete iba prechádzať cez skener, ktorý určí váš aktuálny zdravotný stav. Druhou alternatívou je používanie bezkontaktných teplomerov. V prípade vysokej teploty nepustia infikovaných pasažierov do lietadla.

Cestovanie s rúškami

Počas prvých mesiacov si zrejme budeme musieť zvyknúť aj na cestovanie s rúškami. Momentálne sa nehovorí o povinnosti, skôr o odporúčaní. No keďže najmä v lietadlách sa vírusy šíria veľmi rýchlo, je vysoko pravdepodobné, že si túto ochranu dobrovoľne zvolí väčšina cestujúcich.

Viac dezinfekčných stojanov

Na niektorých letiskách ste aj v súčasnosti mohli vidieť stojany s dezinfekčnými prípravkami. Je pravdepodobné, že po návrate k lietaniu sa ich frekvencia podstatne zvýši a budeme ich používať viackrát až po príchod na palubu.

Dezinfekčné stanice

Jednou z alternatív sú dezinfekčné stanice, ktoré sú zatiaľ len v procese výroby. Uvažuje sa o nich v prípade obchodov, ale je dosť možné, že sa ujmú aj na letiskách. Opäť majú rovnakú podobu ako senzory na kovy. Lenže v tomto prípade sa na pár sekúnd na vás spustí obláčik s dezinfekčným prípravkom, ktorý zabije baktérie na oblečení a na kufri. Tieto stanice striekajú prípravky len do výšky krku, aby nezasiahli tvár.

Kiosky na kontrolu zdravia

Letecká spoločnosť Etihad začína testovať novinku v podobe kioskov na kontrolu zdravia. Tie budú inštalované priamo pri check-ine a okrem leteniek vám skontrolujú aj teplotu, srdcový pulz a dychovú frekvenciu. Vďaka tomu vedia zistiť, či ste zdravotne v poriadku a môžete letieť.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR/AP

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa