BRATISLAVA - V Českom centre môžete do konca mesiaca vidieť unikátnu výstavu s názvom O umení kuchárskom. Kuchárske tlače z fondu Vedeckej knižnice v Olomouci na Slovensko prináša unikátne publikácie.
"Kuchárske výtlačky nie sú len súbormi receptov, sú kronikou každodennosti, odrazom kultúrnych hodnôt i premien životného štýlu naprieč storočiami,“ povedala o výstave Iveta Ťulpíková. riaditeľka Vedeckej knižnice v Olomouci, ktorá má množstvo autorských výstav reprezentujúcich jej bohatý a cenný fond.
Jedna z nich má názov O umení kuchárskom. Kuchárske tlače z fondu Vedeckej knižnice v Olomouci a predstavuje najzaujímavejšie kulinárske publikácie z bohatého fondu knižnice počas piatich storočí, od 16. až po 1. polovicu 20. storočia. A práve túto výstavu majú možnosť vidieť aj Slováci, 16. 5. – 1.6. 2025 v priestoroch Českého domu v Bratislave a 10. 6. – 30. 8. 2025 v priestoroch Mestskej knižnice Piešťany.
Prostredníctvom výstavných panelov kombinujúcich text a obraz sa zoznámia s 19 kulinárskymi titulmi z fondu VKOL. Výstava predstaví najstaršiu tlačenú kuchársku knihu vo fonde knižnce - De honesta voluptate z roku 1503 talianskeho humanistu Bartholomea Sacchiho, ktorého humanistický traktát o správnom stravovaní sa považuje za najstaršiu tlačenú kuchársku knihu.
Čriepky z kuchyne starovekého Ríma zase odhalí kompilácia De re culinaria (Bazilej, 1541), pripisovaná známemu gurmánovi Apiciovi. Českú produkciu bude okrem iného zastupovať aj najstaršia česká tlačená kuchárska kniha vo fonde VKOL Kuchařství alchymistu Bavora Rodovského z Hustiřan z roku 1591 a nebude chýbať ani najslávnejšia Domácí kuchařka nezabudnuteľnej Magdalény Dobromily Rettigovej, ktorej populárne dielo vychádza dodnes.