Thajsko zakázalo potápanie v morských parkoch!

2011-02-09 10:05:00 |   |    | 

THAJSKO - Thajsko zakázalo potápanie v siedmich morských parkoch, ktoré s obľubou navštevovali turisti.



Cieľom zákazu s dobou platnosti na neurčito je ochrániť koralové útesy, ktorých stav sa zhoršuje.

Zákaz sa vzťahuje na 22 miest v parkoch, kde 80 alebo viac percent koralových útesov bledne. Podmorské parky sa nachádzajú v Andamanskom mori pri západnom pobreží Thajska.

Zotavovanie koralov bude monitorované až do odvolania zákazu, vyhlásil šéf úradu pre národné parky Sunan Arunnopparat.

Opatrenia zrejme poškodia veľmi lukratívny turistický priemysel. V minulom roku očakávalo Thajsko 16 miliónov zahraničných turistov, ktorých sem lákajú najmä pláže.

Úrady počítajú s vysvetľovacou kampaňou o situácii pre cestovné agentúry, turistov i thajskú verejnosť, informoval ďalej Arunnopparat. A so zákrokmi sa počíta aj proti ilegálnemu rybolovu.

Blednutie koralov nastáva, keď sú koraly stresované a vypudzujú riasy, ktoré v nich žijú a dodávajú im farbu. Oslabené koraly potom môžu byť ľahko poškodené či už ľuďmi, tak aj lodnými kotvami a bójami. A dlhodobý stres môže koraly zabiť úplne, v dôsledku čoho stratia útočisko aj zdroje potravy rýb.

Problém je často spôsobený zmenami vo vode, či už ide o nárast teplôt, sedimentáciu alebo kyslosť. Koraly sa môžu zotaviť, ak sa do nich vrátia riasy, ale sú stále výrazne oslabené a tiež náchylnejšie na choroby.

Oteplenie vôd v ázijsko-tichomorskom regióne spôsobilo už vlani značné škody na koralových útesoch aj v Indonézii, Malajzii a Vietname.

Morskí biológovia zo Spoločnosti pre ochranu divokej prírody (WCS) zaznamenali blednutie koralov pri indonézskej provincii Aceh, kde sa teplota povrchových vôd vyšplhala na takmer 34 stupňov Celzia. To je o takmer štyri stupne viac než je dlhodobý priemer. A následné prieskumy ukázali, že 80 percent koralov uhynulo.

 

Zdroj/autor: ap, čtk, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: ap,čtk,stockxchng

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa