Dovidenia klasické ubytovanie, vitaj hotel na koľajniciach!

2011-02-03 10:00:00 |   |    | 

NÓRSKO - Rolling hotel je dielom švédskeho architektonického štúdia Jagnefält Milton Architecture a turistom poskytne nový pohľad na divy nórskej prírody.



Andalsnes, malé mestečko na západe Nórska, sa živí najmä lovom pstruhov.

Predstavuje však aj vstupnú bránu k miestnym dychvyrážajúcim fjordom a nádhernej prírode, a práve preto potrebovalo nenápadné severské mesto premenu. S jedinečným nápadom, ako ho prebudiť k životu, prišlo švédske architektonické štúdio Jagnefält Milton Architecture.

Rolling hotel, multifunkčné ubytovanie na vlakových koľajniciach, dostáva do rúk moc spojiť mesto s vonkajším svetom.

Hotel svojím zovňajškom nepripomína typické vlakové kupé. Podobá sa skôr na veľké boxy naložené na podvozkoch nákladných vlakov. Vnútri jednoduchých boxov rozdielnej výšky a šírky nájdete minimalisticky zariadené, ale zato útulné izby, dostatočne veľké na to, aby poskytli komfort typickej spálne.

Cestovateľom sa tak núka jedinečná šanca pozrieť si krásy krajiny bez toho, aby strácali čas neustálym hľadaním nového ubytovania.

Okrem spální sa na koľajnice dostávajú aj spoločné kúpeľne a dokonca aj koncertná hala, ktorá môže cestovať za spálňami. Keď nastane mrazivé zimné obdobie, jednotlivé súčasti hotela sa pozbierajú a prezimujú v depe v blízkosti mestského centra. Na jar môžu opäť začať brázdiť zabehané koľaje.

Dizajn hotela má jedinečnú retro atmosféru, ktorá pripomína staré časy, kedy súkromné vozidlá v Amerike cestovali po koľajniciach. Šikovný nápad architektonického štúdia je praktický vo všetkých smeroch – nemá negatívny vplyv na životné prostredie a prepája staré a málo používané koľajnice s novým nápadom.

Koncom decembra minulého roka získal tento koncept špeciálne ocenenie, ktoré zároveň dalo výstavbe hotela zelenú. „Sme šťastní, že porota zobrala náš návrh vážne. Je to nielen dobrý koncept, na ktorý sme veľmi hrdí, ale je aj plne zrealizovateľný,“ povedal jeden zo zakladateľov štúdia Carl Jägnefält.

Porota ocenila hlavne fakt, že sa hotel sústredí na už existujúcu železničnú sieť a zároveň z nej vytvára niečo absolútne nečakané. Rolling hotel na kolesách tak cestovateľom poskytne pohľad na nádherné fjordy a severské prírodné scenérie z originálnej perspektívy.

 

Zdroj/autor: news.architecture, sita, Zuzana Zimmermannová, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: news.architecture.com

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa