Na očkovanie pred dovolenkou treba myslieť včas!

2011-05-08 10:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Odborníci upozorňujú, že príprava na letnú dovolenku v zahraničí by sa mala začať čo najskôr.



Do takmer všetkých krajín Afriky, Ázie, Južnej a Strednej Ameriky, ale aj na Balkán a stredomorských krajín totiž Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča očkovanie proti žltačke typu A a B.

O možnosti očkovania sa treba preto informovať u obvodného lekára aspoň šesť týždňov pre vycestovaním, aby ochrana proti ochoreniu bola účinná. Najkratší možný čas, po ktorom začne vakcinácia pôsobiť, je 35 dní.

Tieto dva najrozšírenejšie typy vírusovej hepatitídy neobchádzajú ani Slovensko. Za posledné dva roky epidemiológovia zaznamenali takmer 2 500 prípadov.

V prípade hepatitídy A prevažuje prenos špinavými rukami, kontaminovanými predmetmi a predovšetkým potravinami a vodou. To znamená, že ten prenos je ústami.

V prípade hepatitídy B je prenos iný. Dominuje prenos krvou, sexuálnym stykom, môže tiež prísť k prenosu z matky na dieťa.

Žltačka typu A sa prejaví 15 až 49 dní od nakazenia sa. Prvé príznaky ochorenia sú podobné ako pri iných vírusových ochoreniach a to nevoľnosť, nechutenstvo, hnačka, horúčka či únava, po pár dňoch dochádza aj k ožltnutiu očných bielok. Väčšinu prípadov vedia lekári úspešne liečiť.

Vírusová hepatitída B má dlhší inkubačný čas, od 50 do 180 dní. Spočiatku ochorenie prebieha bezpríznakovo, následne sa môže prejavovať ako žltačka typu A. Vírus sa však môže aj bezpríznakovo usídliť v tele a človek sa tak stáva nositeľom ochorenia bez toho, aby o tom vedel.

 

Zdroj/autor: tasr, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: treatmentforshingles-info.com

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa