Väčšina Bratislavského hradu sa otvorí pre verejnosť

2011-11-14 17:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Väčšina Bratislavského hradu bude po jeho rekonštrukcii prístupná verejnosti. Až 80 percent zo všetkých priestorov hradného paláca bude využívať Slovenské národné múzeum. Zvyšok poskytne správca - Kancelária Národnej rady SR na účely štátnej reprezentácie a verejnosť sa do nich dostane len pri zvláštnych príležitostiach. Jednou z nich je napríklad aj tohtotýždňový Deň otvorených dverí v Národnej rade SR vo štvrtok, 17. novembra.



Palác Bratislavského hradu začali rekonštruovať v apríli 2008. Na hrade uvidíte všetky nadzemné priestory, podzemné dokončia až na budúci rok. Priestory sú stále nezariadené.

V časti priestorov by sa mala cítiť tak povediac ako doma aj cisárovná Mária Terézia. Zámerom rekonštrukcie je navrátiť časti priestorov ich historický vzhľad. Reštaurátori sa inšpirovali poslednou barokovou tereziánskou prestavbou.

Zaujímavosťou je, že o vybavení prijímacích priestorov za čias Márie Terézie sa až do súčasnosti zachoval záznam o vybavení až do najmenších detailov. Časť mobiliáru sa krátko po smrti Márie Terézie presunula do viedenského Hofburgu, kde je dodnes. Priestory doplnia napríklad aj maľované kópie pôvodných obrazov.

Rekonštrukcia Bratislavského hradu zahŕňa desať objektov: Palác Bratislavského hradu, Hradnú vináreň, hradby, Čestné nádvorie, objekty v Južnom bastióne, Leopoldovo nádvorie, Žigmundovu bránu, budovu pri Mikulášskej bráne, budovu na severných hradbách a exteriérové plochy - Barokovú záhradu na severnej terase, Zimnú jazdiareň a ďalšie.

Dodnes bola zrekonštruovaná Hradná vináreň, časť hradieb, strážnice (bez suterénnych priestorov), časť objektu Paláca Bratislavského hradu - Klenotnica a vrcholí rekonštrukcia nadzemných podlaží paláca.

Posledná rekonštrukcia Bratislavského hradu, ktorý sa týči 85 metrov nad Dunajom, sa uskutočnila v rokoch 1956 až 1968.

 

Zdroj/autor: sita, drom

Foto: sita

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
2.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa