Tip na leto: Olympijský kultúrny festival Londýn 2012

2012-05-23 17:00:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA - Cez 12 tisíc kultúrnych podujatí bude v Británii sprevádzať nadchádzajúce olympijské hry v rámci kultúrneho festivalu nazvaného Londýn 2012, ktorého sa zúčastnia hviezdy ako hudobníci Damon Albarn, Daniel Barenboim a Simon Rattle, herci Cate Blanchett a Mark Rylance či výtvarníci ako Yoko Ono, Aj Wei Wei alebo Damien Hirst.



Festivalu sa zúčastní vyše 25 tisíc umelcov zo všetkých 204 krajín, ktoré budú na olympiáde súťažiť. Festival začne v deň letného slnovratu 21. júna a potrvá do 9. septembra do skončenia paralympijských hier. Organizátori ponúkajú na akcie desať miliónov lístkov zdarma.

Festival Londýn 2012 bude najväčšou kultúrnou oslavou našej generácie. Bude tam pre každého niečo: od Beethovena po Jay-Z, od Shakespearea po filmového režiséra Mikea Leigha.

Na Svetový shakespearovský festival prídu divadelné spoločnosti z celého sveta, ktoré budú hrať Shakespearove hry vo svojich jazykoch v londýnskom divadle Globe. Jeden z najslávnejších britských divadelných hercov súčasnosti Mark Rylance bude v centre Londýna recitovať okoloidúcim zo Shakespearových sonetov.

V máji bude v olympijskom parku sprístupnená 115 metrov vysoká rozhľadňa, ktorú navrhol známy výtvarník indického pôvodu Anish Kapoor. V londýnskej galérii Serpentine bude výstava Yoko Ono. Vedľa svojich objektov predstaví aj projekt Smile, v rámci ktorého vyzvala ľudí z celého sveta, aby jej posielali zábery svojich úsmevov.

 

Zdroj/autor: čtk, drom

Foto: profimedia

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa