Malebný Smolenický zámok otvoria pre verejnosť

2012-06-25 17:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Smolenický zámok bude počas letných prázdnin otvorený pre verejnosť. Letná sezóna na zámku sa začína 1. júla, zámok bude sprístupnený denne od 10:00 do 18:00, vstupy do interiéru budú každú hodinu. Jeden z najkrajších slovenských zámkov je inak pre verejnosť neprístupný, využíva ho na svoje účely Slovenská akadémia vied (SAV).



Smolenický zámok neponúka turistom žiadne historické expozície, najväčším lákadlom je výstup na 33 metrov vysokú zámockú vežu, ktorá ponúka nádherný výhľad do okolia. Sprievodcovia návštevníkom ukážu aj jednotlivé zámocké salóniky. Turistickou perličkou je izba, v ktorej pred polstoročím dve noci spal vtedajší najmocnejší muž Sovietskeho zväzu Nikita Chruščov.

Dospelí návštevníci zaplatia za vstup 1,5 eura, deti a dôchodcovia 70 centov, deti do 10 rokov majú vstup zadarmo. Súčasťou otvorenia sezóny bude v nedeľu zámocký džezový koncert. Zámok bol celé desaťročia pre verejnosť uzatvorený, prvýkrát ho sprístupnili v lete v roku 2000.

 

Z histórie

Smolenický zámok je prestavaný z pôvodného stredovekého hradu. Nachádza sa na úpätí Malých Karpát nad obcou Smolenice v Trnavskom okrese. S prestavbou hradu začali jeho poslední majitelia Pálffyovci, ktorí z neho zachovali iba časť vonkajšieho opevnenia, v polovici 19. storočia. Zámok dobudovali až po roku 1945. V roku 1945 sa majiteľom zámku stal štát, zámok prevzala SNR a zvolila si ho za svoje letné sídlo. Od roku 1953 ho využíva SAV ako reprezentačné miesto na stretnutia vedcov.

 

Zdroj/autor: sita, jr, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa