V tureckých baroch je vodným fajkám koniec

2013-03-25 12:00:00 |   |    | 

TURECKO - Láka vás Turecko? Mnoho ľudí túto orientálnu krajinu navštevuje kvôli jej životnému štýlu. Uvoľnená atmosféra, užívanie si pohody pri chutnom čaji alebo tradičnej vodnej fajke. Ak je toto aj vaša predstava o dovolenkovom relaxe, možno vás trochu sklameme. Pred časom tu vstúpil do platnosti zákaz fajčenia vodných fajok v uzavretých reštauráciách, kaviarňach a baroch...



Vláda chce podporovať zdravie

V Turecku fajčí asi tretina dospelých. Možno aj kvôli tomuto faktu sa vrchnosť štátu rozhodla ľudí odnaučiť nechcenému zlozvyku. Nové opatrenia zvýšili daň z cigariet a zakázali fajčenie v uzavretých priestoroch. Vodné fajky, známe aj pod menami nargile alebo hukka, ktoré sú dokonca neoficiálnym symbolom orientálnej kultúry, mali doteraz výnimku. Avšak tejto, najmä medzi mládežou obľúbenej činnosti, už nadobro odzvonilo.

 

Fajky na terasách s menším obsahom tabaku

Očividné ale je, že miestni Turci sa s takýmto rozhodnutím len tak ľahko nestotožnia. Niektorí majitelia kaviarní sa vynašli tým, že vodné fajky ponúkajú zákazníkom na zastrešených terasách. Nariadenia vlády obchádzajú aj použitím ovocnej zmesi s menším obsahom toxického  tabaku. 

 

Vedecké fakty potvrdzujú škodlivosť

Aj vy sa domnievate, že „shisha“ je menej škodlivá ako cigareta? Ovocná vôňa a chuť je podľa zdravotníkov len zásterkou. Z jednej vodnej fajky podľa odborníkov fajčiar nainhaluje rovnaké množstvo tabaku ako zo sto až dvesto cigariet. Dokonca môže vyvolať  rakovinu, pretože aj pri tomto rituálovom fajčení sa do tela dostávajú toxické látky ako oxid uhoľnatý a ťažké kovy.

 

Čo na to dovolenkári?

Turecko je svetovo známa a veľmi vyhľadávaná destinácia, a to nielen počas letných mesiacov. Stále je však otázne, aký postoj k tomuto ráznemu kroku vlády zaujmú turisti a do akej miery to ovplyvní cestovný ruch krajiny. Čo na to slovenskí návštevníci?

 

Zdroj/autor: idnes.cz, Andrea Boldišová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
2.0/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa