Tradičné Dni mesta Košice ponúknu 70 podujatí, niekoľko noviniek a prekvapení

2013-04-18 16:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Tridsať hlavných a približne štyridsať sprievodných podujatí sľubuje počas tohtoročných osláv Dní mesta Košice primátor východoslovenskej metropoly Richard Raši. Na Košičanov a návštevníkov Košíc počas prvého týždňa v mesiaci máj čakajú ľudové, kultúrne, historické, gastronomické, ale i športové podujatia. Rodiny s deťmi, mladí i starší si v tohoročnom mimoriadne bohatom programe 19. ročníka osláv Dňa mesta Košice nájdu tradičné, ale aj celkom nové podujatia plné prekvapení.



Už tradične sa Dni mesta uskutočňujú v termíne 30. apríla až 8. mája. V tomto roku na nich nadviaže akcia EHMK Dni Pentapolitany a 10. mája sa tu uskutoční Deň Európy. V rámci osláv sa uskutočnia obnovené Košické Benátky.

Oslavami Dňa mesta Košice si Košičania pripomínajú udelenie prvej európskej mestskej erbovej listiny Košiciam panovníkom Ľudovítom Veľkým dňa 7. mája 1369.

Začiatok rozmanitých aktivít odštartuje Stavanie mája spojené s nefalšovanou košickou ľudovou tancovačkou na Hlavnej ulici, ktorými si návštevníci môžu pripomenúť folklórne tradície a ľudové zvyky. V neskoršom programe sa môžu najmä deti tešiť na Otvorenie sezóny detskej železnice a na jazdu 129-ročnou parnou mašinkou Katka na Alpinku, zamilovaní si budú môcť vymieňať bozky na Bozkávačke pod čerešňou, športovci načerpať endorfíny na charitatívnom štvorkilometrovom behu VSE City Run.

Spoznať nielen svoj región, ale aj Slovensko a Európu budú môcť všetci na náučných podujatiach Deň Európy a Deň Slovenska a do histórie sa vrátia prostredníctvom dobovej ukážky o autentickom verbovaní do žoldnierskej roty či Rytierskych slávností Košice 1473.

Novinkou tohoročných osláv Dňa mesta Košice bude veľká spoločensko-kultúrna prezentácia jedného z najstarších miest starého kontinentu - Petrohradu či koncert hviezd a módna prehliadka na schodisku Magistrátu mesta Košice.

 

Zdroj/autor: tasr, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
2.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa