Najlepším miestom pre život je Austrália, Slovensko na 26. mieste

2013-05-28 16:00:00 |   |    | 

AUSTRÁLIA - Už tretí raz po sebe sa Austrália stala najlepším miestom pre život. Vyplýva to zo zverejneného rebríčka Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD). V rebríčku OECD vypracovanom podľa indexu kvality života sa Slovensko spomedzi 36 sledovaných krajín umiestnilo na 26. priečke.



Index kvality života vychádza z hodnotenia životných podmienok podľa 11 kritérií, medzi ktorými je napríklad bývanie, príjmy, zamestnanie, vzdelávanie, spokojnosť so životnou situáciou a vyváženosť medzi pracovným a súkromným životom.

Podľa stanovených kritérií je so svojím životom spokojných 84 percent Austrálčanov, čo je viac ako priemer v rámci OECD, ktorý dosahuje 80 percent spokojných obyvateľov členských krajín OECD. Austrálčania sú šťastnejší a spokojnejší ako obyvatelia Kanady a Švédska, ktoré sú povestné vysokou kvalitou života a v rebríčku OECD skončili na druhom a treťom mieste.

Výskumom sa zistilo, že Austrálčania žijú dlhšie - priemerná dĺžka života v Austrálii je 82 rokov, čo je o dva roky viac ako priemer v rámci OECD.

Miera zamestnanosti je v Austrálii tiež vyššia - 73 percent v porovnaní s priemernou hodnotou v rámci OECD, čo je 66 percent zamestnaných ľudí vo veku od 15 do 64 rokov. Austrália si tiež dobre vedie v oblasti občianskej angažovanosti, prejavuje sa tam silný zmysel pre komunitu. Zaznamenala tiež pozoruhodný pokrok v oblasti zdravotnej starostlivosti, keďže sa tam podarilo znížiť počet fajčiarov.

 

Zdroj/autor: tasr, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
2.6/5 (15 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa