Slováci v Británii - alkohol, drogy, sex

2006-12-28 11:00:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA/SLOVENSKO - Slováci, ktorí pracujú vo Veľkej Británii, pijú alkohol, užívajú drogy a sexuálne potreby si často uspokojujú s prostitútkami, uviedol na tlačovej besede Centra pre liečbu drogových závislostí v Bratislave 22-ročný Pavel, ktorý si v centre lieči závislosť od alkoholu.



Alkoholikom sa stal vo Veľkej Británii, kde dva roky pracoval ako pomocný robotník. Do CPLDZ (Centrum pre liečbu drogových závislostí), kde sa lieči už mesiac, prišiel z vlastnej iniciatívy. Rizikovú skupinu, ktorá je vo veľkej miere vystavená alkoholu, drogám a nakazeniu vírusom HIV, predstavuje 100 000 až 300 000 väčšinou mladých a slobodných Slovákov, ktorí pracujú v zahraničí, uviedol na tlačovej besede Ľubomír Okruhlica z Inštitútu drogových závislostí CPLDZ Bratislava.

Väčšinou ide o schopných, zručných a pracovitých ľudí, pripomenul Okruhlica a dodal, že vzhľadom na ich veľký počet treba už dnes u nás hovoriť o novom spoločenskom fenoméne. K drogám, alkoholu a neopatrnosti pri výbere sexuálneho partnera ich v zahraničí privádza odlúčenie, život v cudzej kultúre, túžba po domove, neraz spojená s depresiami.

Okruhlica v tejto súvislosti uviedol, že v CPLDZ evidujú päť ľudí nakazených HIV. Všetci sa infikovali v západnej Európe. Slovensko je krajinou s najnižším počtom prípadov nákazy HIV v Európe a dobre je na tom aj z celosvetového hľadiska, uviedol Okruhlica a dodal, že Slováci sa aj z tohto dôvodu správajú v zahraničí dôverčivo a neopatrne. Hoci v budúcnosti sa na Slovensku očakáva zvýšený počet HIV pozitívnych prípadov vďaka migrantom z Ruska a Ukrajiny, momentálnou hrozbou je v tejto súvislosti západná Európa, povedal Okruhlica.

Slováci si podľa Pavlových slov v Británii ťažko hľadajú kvalitnejších partnerov, pretože majú málo peňazí, nemajú britský pas a pochádzajú z tej časti Európy, ktorou Briti pohŕdajú a stále nazývajú "ruskou". Slováci sa preto často stýkajú najmä s Čechmi alebo sa uzatvárajú do seba. Alkoholom a drogami sa dá lepšie a účinnejšie bojovať proti depresii ako chodením do kina, uviedol Pavel a dodal, že počas pobytu v Británii sa zoznámil s desiatkami Slovákov a Čechov.

Väčšina užívala drogy a abstinent medzi nimi nebol ani jeden. Problémom je aj ľahká dostupnosť zakázaných drog v Británii. Halucinogénne huby sa tam predávajú voľne na trhu, extáza v tejto krajine stojí pätinu toho čo u nás a len tretinu toho, čo v britských puboch zaplatíte za veľké pivo, pripomenul Pavel. So zvýšenou konzumáciou drog treba rátať aj na Slovensku, uviedol Okruhlica a dodal, že problémom nie je iba ich čoraz väčšia dostupnosť, ale aj silnejúca koruna.

Slováci by sa mali na dlhší pobyt v cudzine pripraviť. Predovšetkým absolvovať psychologickú prípravu a nechať si poradiť, ako sa orientovať v cudzej spoločnosti, vyvarovať sa rizikových aspektov a kde vyhľadať v akútnych prípadoch pomoc.

Okruhlica dáva do pozornosti slovenskú poradňu na internetovej stránke CPLDZ. Tým, ktorí sa definitívne vrátia na Slovensko alebo prídu domov na niekoľkodňovú návštevu, Okruhlica odporúča, aby sa nechali otestovať na HIV alebo navštívili psychologickú poradňu v CPLDZ. Ak sa problémom nepodarí predísť, možná je účinná liečba, dodal Ľubomír Okruhlica.

 

Zdroj/autor: wnsita, čtk, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa