Ideálne na jeseň: pri Košiciach otvoria kamennú rozhľadňu

2013-09-12 15:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Nová takmer 12-metrová kamenná rozhľadňa pribudla po roku od začiatku výstavby na rozhraní chotárov obcí Čižatice, Chrastné a Rozhanovce v okrese Košice-okolie. Vežu postavili pri príležitosti 700. výročia bitky pri Rozhanovciach.



Rozhľadňu s názvom Čerešenka slávnostne otvoria v nedeľu, 15. septembra od 14.00. Program spestria súťaže pre deti, remeselnícke stánky a občerstvenie. Vystúpia napríklad deti z Tanečného štúdia v Rozhanovciach, skupina historického šermu Sagremor a historickí trubači zo Stredovekého tria.

Kamenná stavba so strieškou je vysoká 11,65 metra a má tvar jednoduchého hranolu s otvormi vo forme kríža, čo má evokovať formu stredovekej veže a pietnej symboliky. Stojí pri osamelej čerešni a je viditeľná napríklad z diaľnice Košice - Prešov pod koncom lesa pri Zelenom dvore. Okrem výhľadu pre návštevníkov sa stáva zároveň aj pamätným miestom na počesť bitky pri Rozhanovciach z roku 1312.

Inšpiráciou bol historický význam lokality vo vzťahu k bitke na rozhanovskom poli v roku 1312 a krajinárska výnimočnosť tohto miesta na rozhraní medzi Slanskými a Volovskými vrchmi. Rozhľadňa bude predstavovať pripomienku pamätnej bitky s výhľadom na možné miesto bojiska v údolí Torysy. Po známej vyhliadkovej veži na vrchu Hradová nad Košicami ide o ďalšiu podobnú turistickú atrakciu v okolí metropoly východu Slovenska.

Informácie na tabuli pri veži a nadväzujúcich turistických chodníkoch budú návštevníkom pripomínať víťazstvo kráľa Karola Róberta po boku s vojskom mesta Košíc 15. júna 1312 nad odbojnými Omodejovcami z rodu Aba. Mnoho ľudí o tejto významnej historickej udalosti stále veľa nevie a návštevou rozhľadne tak môžu spojiť príjemné s užitočným.

Fanúšikovia výhľadov sa z rozhľadne môžu kochať pohľadmi na celú panorámu Slanských vrchov vrátane časti na nich nadväzujúcich Zemplínskych vrchov v Maďarsku alebo na údolie Torysy. Pred ich zrakmi nezostane ukrytá ani východná časť Volovských vrchov s Kojšovskou hoľou, Sopotnické vrchy, Toryská pahorkatina alebo kopce v okolí Košíc a Prešova.

Pozorovanie panorám je možné cez okná zo schodišťa, z druhého poschodia cez ramená kríža a z vrcholu veže s umiestnením informačných panelov na atike. Objekt rozhľadne je umiestnený na stupňovitej podnoži vysokej približne 30 centimetrov nad terénom s pôdorysným rozmerom 15,3x25 metrov a na sadovnícky upravenom, zatrávnenom pozemku. Úprava podnože a pozemku má umocniť pohľad na dominantnú vežu v otvorenej krajine.

Peši alebo autami sa k rozhľadni dá dostať z najvyššieho bodu účelovej poloasfaltovej komunikácie, ktorá spája obce Chrastné a Čižatice. Motorizovaní návštevníci budú môcť parkovať priamo na Bunkove, čo je najvyššie miesto spomínanej komunikácie, odkiaľ je to pešo zhruba 300 metrov. Vzdialenosť zo stredu oboch obcí je necelý poldruha kilometer. Z centra Košíc je to zhruba 14 kilometrov.

K rozhľadni by v budúcnosti mala viesť aj turistická značka od múzea v Rozhanovciach. Vo výhľade je aj cyklochodník spájajúci súčasnú trasu na Zelenom dvore s cyklomagistrálou v Slanských vrchoch. Uvažuje sa aj o trase pre jazdu na koňoch a v zime o bežkárskom miniokruhu. V pláne je aj organizovanie nočných pozorovaní hviezd s prenosným ďalekohľadom, pár dní v roku by mohla byť rozhľadňa aj osvetlená.

 

Zdroj/autor: tasr, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
2.5/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa