Najkrajšie betlehemy sú neďaleko nás

2013-12-10 11:36:00 |   |    | 

SLOVENSKO/ ČESKÁ REPUBLIKA - Vianoce už nie sú iba za dverami, ale dokonca jednou nohou vo dverách. Preto by sme vám radi priblížili jeden z najkrajších vianočných symbolov - betlehem. Nemáme tentokrát na mysli ten skutočný Betlehem s veľkým B, kde sa narodil Ježiš Kristus, ale tie naše betlehemy - či už slovenské alebo české, ale najmä pohyblivé a hlavne krásne.



Slovenská jedinečnosť

Aj keď sa to často nezdá, takisto na Slovensku vieme vytvoriť veci, ktoré sú absolútne jedinečné a výnimočné. Takým je napríklad aj Slovenský betlehem v Rajeckej Lesnej, ktorý patrí k najväčším pohyblivým betlehemom na svete. Niekde sa dokonca uvádza, že mu toto prvenstvo ako najväčšiemu drevenému pohyblivému betlehemu aj skutočne patrí. Vyrobil ho rezbár Jozef Pekara a dnes ho môžeme vidieť v Dome božieho milosrdenstva.

Ide skutočne o monumentálne dielo - jeho dĺžka je 8,5 metra, šírka 2,5 metra a výška 3 metre. Umiestnených je na ňom približne 300 postavičiek, z ktorých sa polovica aj pohybuje. Spolu s vyrezanými budovami a scénami stvárňujú nielen Kristove narodenie, ale aj výjavy zo slovenskej histórie a jednotlivých regiónov. Majster Pekara na tomto diele pracoval celých 15 rokov. Na jeho prepracovanosti je to skutočne aj vidieť a preto ak môžete, určite sa na tento unikátny betlehem príďte pozrieť.

 

Najväčší na svete

Niektorí odborníci predpokladajú, že ako predloha majstrovi Pekarovi poslúžil betlehem, ktorý dnes nájdeme v múzeu v českom meste Jindřichův Hradec. Ide o takzvaný Krýzov betlehem, respektíve Krýzovy jesličky, ako sa tento najväčší mechanický ľudový pohyblivý betlehem na svete nazýva. Vyrobil ho pančuchársky majster Tomáš Krýza, pričom mu venoval viac ako šesťdesiat rokov svojho života. Nájdeme na ňom 1 398 figúrok ľudí a zvieratiek, z ktorých 133 sa aj pohybuje. Ich pohyb bol v minulosti zabezpečovaný ručným pohonom, neskôr sa však mechanizmus prestaval tak, aby pohybu pomáhal jeden jediný elektromotor.

Najväčšiu časť Krýzovho betlehemu dlhého sedemnásť metrov a širokého dva metre tvorí scéna narodenia Ježiša Krista, ktorá sa nachádza v jeho strede, no nájdeme tu aj iné výjavy z evanjelií, českú meštiansku architektúru 19. storočia, baňu s baníkmi či bránu s padacím mostom. Tento unikátny betlehem je od roku 1998 zapísaný aj v Guinessovej knihe rekordov.

 

Dva betlehemy v meste na Považí

Nie je to až tak známym faktom, že aj v Novom Meste nad Váhom sa nachádzajú dva nesmierne zaujímavé betlehemy, z ktorých jeden je skutočnou slovenskou raritou. No ani ten druhý nie je na zahodenie. Nachádza sa v miestnom Podjavorinskom múzeu od roku 1995 a všetkých návštevníkov, ktorí sa naň prídu pozrieť, poteší krásnymi pohyblivými postavičkami a scénami. Rozmerovo je na tom takisto veľmi dobre: 5 krát 2,4 metra. No na novomestskom Námestí Slobody počas vianočných sviatkov nájdeme aj ďalší a to oveľa väčší betlehem. Nie je síce pohyblivý, ale to vôbec nevadí, nakoľko ide o najväčší slovenský ľudový betlehem. Tvorí ho neuveriteľných 34 z dreva vyrezávaných postáv často v nadživotnej veľkosti. Tieto fakty novomestskému betlehemu zabezpečili svoje miesto v Knihe slovenských rekordov.

 

Betlehem v dedine zbojníka

Terchovú ako rodisko Juraja Jánošíka pozná snáď každý. No nie každý už vie, že aj v tejto obci obklopenej nádhernou prírodou nájdeme nemenej krásny betlehem. Umiestnený je v terchovskom katolíckom Kostole sv. Cyrila a Metoda. Znázorňuje výjavy nielen z prostredia okolo Kristovho narodenia, ale má aj časť venovanú Terchovej a jej typickým remeslám. Zaujímavosťou tohto betlehemu sprístupneného od roku 1976 je aj jeho ozvučenie terchovskou muzikou. Postavičky, ktoré sa samozrejme pohybujú, každým rokom pribúdajú a tak môžeme v súčasnosti hovoriť o ňom ako jednom z najväčších slovenských betlehemov.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa