Spojené arabské emiráty rušia vízovú povinnosť: Zvýši sa prílev Slovákov?

2014-03-19 10:40:00 |   |    | 

SPOJENÉ ARABSKÉ EMIRÁTY - Jedna z obľúbených exotických destinácií mnohých Slovákov, ktorá však finančne pre veľkú časť našincov zostávala iba nesplneným snom, zrušila vízovú povinnosť pre dovolenkujúcich Slovákov. Rozhodnutie vstúpi do platnosti už 22. marca.



Slovenskí občania, ktorí sú držiteľmi bežných cestovných pasov, od 22. marca nebudú pre vstup do Spojených arabských emirátov potrebovať vízum. Spolu so Slovenskom sa ruší vízová povinnosť aj pre ďalšie európske krajiny - Česko, Poľsko, Maďarsko, Slovinsko, Chorvátsko, Rumunsko, Bulharsko, Estónsko, Lotyšsko, Litvu, Maltu a Cyprus.

Návrh na zrušenie vízového styku s viacerými mimoeurópskymi krajinami odznel v pléne Európskeho parlamentu koncom februára. Mnohé neváhali a začali na zjednodušení medzinárodného styku verejnosti pracovať, rezort diplomacie Spojených arabských emirátov potvrdil svoje rozhodnutie slovenskému ministerstvu zahraničných vecí už 5. marca.

Zrušenie vízovej povinnosti zjednoduší nielen turistické toky medzi Európou a emirátmi, no podporí aj hospodársku spoluprácu a politické vzťahy. V neposlednom rade napomôže aj ľudskému porozumeniu medzi príslušníkmi jednotlivých krajín, keďže arabská kultúra stále zostáva pre mnohých Slovákov a všeobecne Európanov veľkou neznámou.

Podľa doteraz platných podmienok museli Slováci pred vycestovaním do Spojených arabských emirátov požiadať o víza minimálne dva týždne vopred. Turistické víza boli platné 30 dní a zaplatili za ne takmer 83 dolárov. Zníženie nákladov na cestu do emirátov pravdepodobne zvýši dopyt po lákavej destinácii.

 

Zdroj/autor: Ministerstvo zahraničných vecí SR, Dominika Babulicová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.3/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa