Kde sa najlepšie schladiť? No predsa v tajchu s vynikajúcou kvalitou vody

2014-07-08 18:00:29 |   |    | 

Dnešné horúce a dusné počasie láka na to, aby sme si skočili do vody. Možno nesvieti toľko slnko, ale horúčavu treba potlačiť. V Banskej Štiavnici vám k tomu poslúžia osviežujúce tajchy. Len pozor na búrky!



V horúcom letnom počasí núkajú chladivé osvieženie aj banskoštiavnické tajchy. Obľúbené jazerá, ktoré sú monitorované Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, majú aj tento rok podľa hygienikov výbornú kvalitu vody.

Ide o Počúvadlianske jazero, Veľké Kolpašské jazero a Vindšachtské jazero. Kvôli rekonštrukčným prácam nie je túto sezónu prístupné Dolno Hodrušské jazero a Veľké Richňavské jazero. Všetko ide o jazerá, ktoré sú zaradené do zoznamu vôd určených na kúpanie (VUK) a ktoré RÚVZ monitoruje. „Neznamená to, že aj ďalšie prírodné lokality nemajú vyhovujúcu kvalitu vody a naopak, že VUK budú mať vyhovujúcu kvalitu vody počas celej kúpacej sezóny," podotkla hovorkyňa banskobystrických hygienikov Mária Tolnayová.

Keďže záujem verejnosti o kúpanie v týchto ale aj ďalších vodných nádržiach z roka na rok stúpa, rozhodla sa banskoštiavnická samospráva obmedziť voľný pohyb psov pri vodných nádržiach v katastrálnom území mesta. Ide o Klinger, Počúvadlianske jazero, Belianske jazero, Ottergrund, Komorovské, Veľkú Vodárenskú a jazero Bančianska. Dôvodom majú byť práve množiace sa konfliktné situácie spôsobené voľným pohybom psov.

Podľa prednostky banskoštiavnického Mestského úradu Ivany Ondrejmiškovej mesto pristúpilo k takémuto kroku aj na základe podnetov od občanov a mestského poslanca Juraja Čabáka. "Chceme tým pomôcť návštevníkom tajchov a vymedziť pravidlá. Nijako tým nechceme nikoho obmedzovať," podotkla v tejto súvislosti.

Vymedzené miesta, na ktorých bude zakázaný voľný pohyb psov v okolí vodných nádrží, tak budú označené tabuľkami a dodržiavanie týchto pravidiel bude monitorovať Mestská polícia.

Zdroj: TASR

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa