Hody na maďarský spôsob: Čabiansky klobásový festival

2014-10-08 09:00:00 |   |    | 

Naši južní susedia sa vždy prezentovali dobrým jedlom, kvalitným vínom a skvelou zábavou. Návšteva v typickej čárde sa vám nepochybne nadlho vryje do pamäte. Chytľavé maďarské piesne a k nim niečo dobré pod zub. Ak však chcete toto všetko zažiť vo veľkom, vyberte sa na niektorý z ich festivalov. Napríklad v októbri sa chystá veľká oslava slávnej čabianskej klobásy. Verte tomu, že tak dobre, ako chutí táto domáca, už nebude chutiť žiadna iná pochúťka nesúca podobné meno. Pretože ten pravý recept si úzkostlivo stráži každá z rodín.



 

Štvordňové oslavy

 

Domovom lahodnej čabianskej klobásky je Békéscsaba. Tento rok sa tam bude konať už 18. ročník klobáskového festivalu. Gurmáni si prídu na svoje aj počas tohtoročnej jesene, keď sa počas štyroch dní môžu tešiť na rôzne podujatia, súťaže a hlavne na dobé jedlo v spojení s lahodným vínom a tunajšou pálenkou. Čabianske slávnosti sa začnú už vo štvrtok 23. októbra, no to hlavné sa odohrá počas víkendu. Vstupné na jeden deň je 1000 forintov a na celé podujatie 2500 forintov. Deti do 6 rokov majú vstup zadarmo.

Počas každého dňa sú pripravené vystúpenia živej hudby. Tá bude nielen tradičná maďarská, ale tešiť sa môžete aj na súčasných interpretov. Pripravené sú špeciálne podujatia pre deti. Tie si môžu spolu so starými rodičmi zasúťažiť aj vo výrobe klobások. Na jarmoku si zakúpite okrem tradičnej čabianskej klobásy aj iné produkty od domácich výrobcov a pestovateľov. Pripravené sú aj ochutnávky vín. Môžete sa zúčastniť charitatívnej aukcie. Predvádzať sa budú ľudové tance, zvyky, hry, uvidieť môžete aj tradičnú zabíjačku a predovšetkým výrobu klobás. Ak sa však tešíte na to, že si odnesiete aj nejaký dobrý recept na ich domácu výrobu, budete sklamaní. Výrobcovia vám ich len tak ľahko nedajú, pretože si ich uchovávajú pre ďalšie generácie.

 

Prihlásiť sa môžete aj vy

 

Tohto festivalu sa však nemusíte zúčastniť iba ako návštevníci. Pokojne sa môžete prihlásiť aj do klobáskovej súťaže. Tá sa bude konať v nedeľu o 11.00. Po zaplatení štartovného dostane každý tím 10 kilogramov mäsa a nástroje, potrebné na spracovanie týchto výrobkov. Okrem nich budú k dispozícii tradičné dochucovadlá, ku ktorým si každý ešte musí doniesť tú svoju špecialitu. Vyrobiť nemusíte iba presne čabiansku klobásu, je len na vás, s akým tromfom vstúpite do súťaže. Po jej skončení udelí porota tri finančné ocenenia od 50 000 do 20 000 forintov. Okrem toho dostane jeden tím aj špeciálnu cenu. Táto súťaž sa koná na poctu Paula Krajcsóa, ktorý bol v Békéscsabe presláveným mäsiarom a vyrábal veľmi chutné klobásy. No taktiež slúži ako spomienka na všetkých ľudí, ktorí sa chytili tohto náročného remesla a potešili tak svojich krajanov.

 

Vlastnou dopravou, aj na poznávací zájazd

 

Do Békéscsaby sa môžete vybrať aj prostredníctvom poznávacieho zájazdu, keď budete mať ušetrené starosti s prepravou a hľadaním miesta konania. Organizujú ich viaceré slovenské cestovné kancelárie, no v tomto prípade nejde o jednodňové, ale víkendové pobyty. Okrem Čabianskeho klobásového festivalu vás vezmú aj po okolitých pamiatkach. V mieste jeho konania budete mať väčšinou možnosť celodennej prehliadky a ochutnávok a večer potom absolvujete cestu priamo domov. V ponuke sa nájde aj pár jednodňových pobytov.

Druhou možnosťou je vybrať sa na festival vlastnou dopravou. Z Komárna trvá cesta autom do Békéscsaby tri a pol hodiny, z Bratislavy niečo vyše štyri. Takto nebudete nijako limitovaní a môžete na festivale stráviť toľko dní, koľko chcete. Myslite však včas na ubytovanie, ktoré budete v tomto rušnom čase hľadať ťažšie.

 

Zaujímavosti v okolí

 

Keď sa vyberiete na festival sami, budete mať aj dostatok času urobiť si popri ňom aj vlastný program. V jeho okolí nájdete totiž hneď niekoľko zaujímavostí. Krásne je aj samotné mestečko Békéscsaba, ktoré má niekoľko historických budov, pekne upravené centrum, zachovalé kostolíky a taktiež Slovenský pamiatkový dom. Ten mapuje históriu našich vzájomných vzťahov, ale má taktiež najrozsiahlejšiu zbierku významného maliara Mihály Munkácsyho. V neďalekej pálenici Zwack sa môžete pozrieť na proces výroby známej marhuľovej pálenky. A keď sa vám zažiada po oddychu, výnimkou nie je ani tento kút Maďarska, kde taktiež nájdete ďalšie kúpele. Termálna voda v kúpeľoch Árpád je vhodná pri viacerých zdravotných problémoch a okrem kúpania v nej sa môžete objednať aj na niekoľko zaujímavých procedúr.

Zdroj/autor: csabaikolbaszfesztival.hu, David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.6/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa