Tip na sviatočný výlet: Navštívte Čiernohronskú železnicu

2014-12-25 09:00:00 |   |    | 

Sviatky sú už v plnom prúde a vy asi od toľkých dobrôtok ledva odfukujete na gauči. Je teda načase, aby ste konečne urobili zmenu a vyšli si na nejaký výlet. Aj v tomto období vám Slovensko ponúka mnoho zaujímavostí, ktoré stoja za ich bližšie preskúmanie. Napríklad taká Čiernohronská železnica. Asi by ste tento tip očakávali skôr počas leta, no keď sa prejdete krásnou zasneženou krajinou, váš názor bude ihneď opačný. Takže sa poďte poriadne naobliekať a vybrať sa v ústrety ďalšieho cestovateľského dobrodružstva.



 

Zimná romantika z minulosti

 

Hlavná sezóna Čiernohronskej železnice prebieha v letných mesiacoch. Vtedy je okolitá príroda najkrajšia a okrem návštevy tejto atrakcie môžete zájsť na viacero turistických vychádzok v okolí. Tie môžete prispôsobiť tomu, či tam pôjdete s deťmi, alebo sa vyberiete s partiou dospelých. Rovnako skvelý zážitok však môžete mať aj v zime. Keď je okolitá príroda pokrytá snehom a vy si pomaličky môžete vychutnať tie krásne výhľady. Táto železnica slúžila v minulosti ako jeden z hlavných uzlov dopravy. Potom sa však prestala používať a postupne sa viaceré kúsky trate poškodili. Až v deväťdesiatych rokoch sa podarilo obnoviť aspoň časť z nich, ku ktorým potom postupne pribúdali ďalšie krátke úseky. Podľa mnohých patrí k najkrajším pamiatkam v tomto regióne a popularizuje Čierny Balog, ktorý by inak, žiaľ, zostal pre niektorých turistov nepovšimnutý.

 

Medzisviatočná prevádzka

 

Práve medzi sviatkami prevádzkuje Čiernohronská železnica špeciálne jazdy, kedy sa môžete previezť aj v takúto menej typickú časť roka. Prvé kolo sviatočných jázd sa bude konať 27. a 28. decembra. Po Vianočných jazdách nesmie chýbať ani už tradičná Silvestrovská, ktorá sa bude konať v posledný deň roka. Tretiu šancu na sviatočný výlet máte na Trojkráľovej jazde, ktorá sa organizuje 3. a 4. januára. Následne budete mať ďalšiu šancu na prelome januára a februára, keď sa bude konať oslava polročného vysvedčenia, za ktorou hneď budú nasledovať pravidelné víkendové jazdy od štvrtka do soboty počas jarných prázdnin všetkých regiónov. Cestovné pre dospelého je v závislosti od konkrétnej trati 12 alebo 6 eur za spiatočnú jazdu.

 

Lesnícky skanzen

 

Vstupné do tejto pamiatky je jedno euro pre dospelých. Hlavnú sezónu má počas leta a jesene, potom je už Lesnícky skanzen vo Vydrovskej doline zatvorený. Prístup doň je však naďalej voľný. Pokiaľ to umožňujú poveternostné podmienky, nie je zlé počasie a príliš veľa snehu, pokojne sa tam môžete prejsť aj v zime a popozerať vzácne stromy v zimnom odeve. Niektoré tabule sú stále, takže základné informácie si môžete prečítať aj napriek tomuto ročnému obdobiu. O čo budete ochudobnení, to je návšteva horárne, ktorá funguje len počas hlavnej sezóny a taktiež pár živých exponátov, ktoré si v tomto období vyžadujú presun do teplejších priestorov. Gro skanzenu však zostáva neporušené a pokojne sa môžete prejsť a urobiť si tak príjemnú zimnú túru.

 

Spojte si výlet s lyžovačkou

 

Ak patríte medzi ľudí, ktorí milujú lyžovanie, odporúčame vám spojiť si návštevu tohto regiónu s lyžovačkou. Keďže sa tam nachádzajú skôr menšie strediská so zjazdovkami ľahkej a strednej náročnosti, ceny sú prijateľnejšie ako v ostatných regiónoch. Odtiaľ si potom môžete vyhradiť jeden deň na výlet Čiernohronskou železnicou, ale aj k iným blízkym pamiatkam. Taktiež sa tam nachádzajú kúpele v Brusne, takže si môžete objednať zopár procedúr a na konci roka príjemne zrelaxovať. V okruhu do 30 kilometrov od tejto atrakcie sa nachádzajú napríklad zimné strediská Tále, Mýto pod Ďumbierom, Krpáčovo, ale aj podstatne známejšia Jasná.

 

Ľupčiansky hrad

 

I keď v tomto prípade nejde až o tak známy hrad, napriek tomu patrí medzi naše krásne historické skvosty. Od Čiernohronskej železnice sa nachádza menej než hodinu cesty autom, takže obe atrakcie môžete spojiť v jeden denný výlet. Majte však na pamäti, že od septembra nie je hrad otvorený stále. Ak ho chcete navštíviť, musíte sa deň vopred objednať telefonicky. Ak budete mať šťastie a budú už objednaní iní návštevníci, možno sa vám to podarí aj v ten konkrétny deň, keď tam budete chcieť ísť. Vstupné je symbolické euro. Prvé zmienky o tomto hrade pochádzajú z 13. storočia. Nasledujúce storočia hrad zažíval svoje najlepšie obdobie. Jeho rozkvet nezastavilo ani zemetrasenie, ktoré zničilo časť jeho budov. Keď sa však potom v 18. storočí odsťahovala šľachta, hrad postupne upadal, istý čas slúžil dokonca aj ako hospodárska budova a potom ho zachránila až dôkladná rekonštrukcia, ktorá mu navrátila aspoň časť pôvodnej slávy.

 

Zdroj/autor: chz.sk, hradlupca.sk, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
3.3/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa